Теми статей
Обрати теми

Працівник-студент: денне навчання і робота «на повну»

Жиленко Катерина, експерт з оплати праці та трудового законодавства
Чи може студент закладу вищої освіти денної форми навчання працювати на підприємстві за основним місцем роботи на повну ставку?

Усе частіше ми отримуємо запитання на тему навчання працівників. Нещодавно на сторінках нашого журналу ми розглянули податковий бік цієї теми*. А сьогодні з’ясуємо правомірність поєднання навчання за денною формою та роботи на повну ставку.

* Див. статті «Навчання за рахунок підприємства: що з оподаткуванням?» // «Оплата праці», 2023, № 17 та «Оплата навчання як благодійність» // «Оплата праці», 2023, № 17.

Трудове законодавство не передбачає жодних обмежень з цього приводу.

Навчання ≠ робота

Навчання на денній формі (як на будь-якій іншій) не пов’язує студента і заклад освіти жодними трудовими відносинами.

Приписом ч. 1 ст. 4 Закону про зайнятість** передбачено, що до зайнятого населення належать, зокрема, особи, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти у закладах загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти та поєднують навчання з роботою.

** Закон України «Про зайнятість населення» від 05.07.2012 № 5067-VI.

Приписи абз. 15 ч. 1 ст. 53 Закону про освіту*** та п. 3 ч. 1 ст. 62 Закону про вищу освіту**** дозволяють трудову діяльність у позанавчальний час (крім здобувачів вищої освіти вищих військових навчальних закладів, закладів вищої освіти із специфічними умовами навчання, військових навчальних підрозділів закладів вищої освіти, яким присвоєно військове або спеціальне звання).

*** Закон України «Про освіту» від 05.09.2017 № 2145-VIII.

**** Закон України «Про вищу освіту» від 01.07.2014 № 1556-VII.

Отже, студент (у тому числі денної форми навчання) має право працювати.

Його сміливо можна приймати за основним місцем роботи і при цьому на повну ставку. Звісно, якщо він більше ніде не має основного місця роботи.

Це свого часу підтверджували фахівці Мінсоцполітики у листах від 25.07.2014 № 301/13/116-14 та від 25.05.2015 № 198/06/186-15 (ср. ). А також служителі Феміди, зокрема, у ч. 3 п. 14 постанови Верховного Суду України від 24.12.99 № 13 дійшли висновку, що робота за трудовим договором осіб, які поєднують її з денною формою навчання, не є сумісництвом і оплачується на загальних підставах.

Робота + навчання

Студент-очник денної форми навчання може працювати лише у вільний від навчання час. Водночас законодавство не вимагає від студента надання довідок із зазначенням вільного від навчання часу, графіків занять тощо.

Як правило, для студентів установлюють режим неповного робочого часу, аби вони мали змогу повноцінно відвідувати заняття у навчальному закладі. Але це зовсім не обов’язково.

Також можна з ініціативи працівника чи роботодавця установити гнучкий режим роботи чи індивідуальний графік. Якщо це дозволяє специфіка роботи підприємства та/або працівника-студента. Правила установлення і роботи за гнучким режимом описані у ст. 60 КЗпП.

Окрім того, ст. 602 КЗпП передбачені правила роботи дистанційно та її запровадження, а ст. 601 КЗпП — досить детально описана надомна робота. Ці варіанти теж можна застосувати для працівника-студента за домовленістю сторін.

До того ж слід звернути увагу на те, що наразі у багатьох регіонах України і навчання проводиться дистанційно.

Загалом шансів суміщувати роботу та навчання без шкоди одне одному все більше. Можна увести як один із запропонованих вище варіантів роботи, так і їх поєднання.

Водночас пам’ятайте: для неповнолітніх працівників ст. 51 КЗпП установлено скорочену тривалість робочого часу. Для працівників віком:

— від 16 до 18 років — 36 годин на тиждень;

— від 15 до 16 років (учні віком від 14 до 15 років, які працюють у період канікул) — 24 години на тиждень.

Це означає, що час, протягом якого працівник виконує трудові обов’язки, скорочується. Але при цьому він має право на оплату своєї праці в розмірі повної тарифної ставки/окладу.

При цьому ч. 2 ст. 6 Закону № 2136***** передбачено, що у період дії воєнного стану для працівників, зайнятих на об’єктах критичної інфраструктури (в оборонній сфері, сфері забезпечення життєдіяльності населення тощо), яким відповідно до законодавства встановлено скорочену тривалість робочого часу, максимальну тривалість робочого часу збільшено до 40 годин на тиждень.

***** Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-IX.

Висновки

  • Студент, у тому числі денної форми навчання, має право працювати у вільний від навчання час, зокрема, й на повну ставку.
  • Для оптимального поєднання роботи і навчання роботодавець і працівник можуть домовитись про неповний робочий час, гнучкий режим роботи, дистанційну чи надомну роботу, а також про поєднання цих режимів роботи.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі