Теми статей
Обрати теми

Оплата навчання як благодійність

Жиленко Катерина, експерт з оплати праці та трудового законодавства
Працівник отримав інвалідність. Його донька навчається у приватному закладі загальної середньої освіти. Чи може роботодавець як допомогу оплатити рік такого навчання? Які податкові наслідки з ПДФО, ВЗ та ЄСВ це матиме?

Так, може, причому без оподаткування ПДФО, ВЗ та ЄСВ. Але така опція працює для обмеженого кола пільгових категорій.

Нагадаємо, що ми вже розглянули варіанти навчання за рахунок підприємства і його податкові наслідки*. Тепер згадаємо ще один — оплата навчання як благодійна допомога.

* Див. статтю «Навчання за рахунок підприємства: що з оподаткуванням?» цього номера.

ПДФО та ВЗ

Відповідно до припису п.п. «є» п.п. 170.7.4 ПКУ не включають до оподатковуваного доходу суму цільової благодійної допомоги на навчання або надання додаткових послуг з навчання, але за певних умов.

Обмеження. Для застосування звільняючої від ПДФО норми є кілька умов.

1. Допомога надана для оплати навчання або додаткових послуг з навчання:

— особи з інвалідністю;

— дитини з інвалідністю;

дитини, у якої хоча б один з батьків є особою з інвалідністю;

— дитини-сироти або напівсироти;

— дитини з багатодітної або малозабезпеченої родини;

— дитини, батьки якої позбавлені батьківських прав.

2. Благодійником є резидент України (юридична чи фізична особа).

3. Кошти перераховані безпосередньо навчальному закладу. Варіант «на руки» працівнику чи його донці тут не проходить. Тобто оплату слід провести напряму із рахунку благодійника на рахунок закладу освіти або внести до каси за посередництвом уповноваженої особи від імені благодійника. При цьому в призначенні платежу платіжної інструкції потрібно вказати дані договору на навчання та самого здобувача освіти (доньки працівника). Тобто платіж слід оформити так, щоб із нього було чітко й однозначно зрозуміло, що оплату провів саме благодійник за навчання конкретної особи (доньки працівника). Незалежно від того, є хтось із її батьків працівником благодійника чи ні.

Ще важливий момент. Аби всі деталі пазлу склались, слід оформити договірні відносини між благодійником та закладом освіти. Тобто має бути зазначено, що саме благодійник бере на себе зобов’язання зі сплати за певний період навчання дитини. Це можна оформити як окремим пунктом договору на навчання (якщо його ще не підписано) або додатковою угодою до уже підписаного договору.

На основі цього договору чи додаткової угоди заклад освіти виставляє рахунок, а благодійник — перераховує оплату за навчання.

Без обмежень. Є і моменти, в яких можна діяти досить вільно.

Неоподатковувана цільова благодійна допомога на навчання не обмежена розміром

Також не має значення, перебуває одержувач допомоги в трудових відносинах із благодійником чи ні.

І ще приємно, що для звільнення від оподаткування не мають значення:

профіль закладу освіти;

рівень освіти (дошкільна, початкова, базова середня, профільна середня, професійна (професійно-технічна), фахова пере двища, вища, позашкільна);

форма власності закладу освіти (державна, комунальна, приватна чи їх поєднання);

форма здобуття освіти (очна (денна, вечірня), заочна, дистанційна, мережева або екстернатна, сімейна (домашня), педагогічний патронаж).

Тобто це може бути як державний заклад вищої освіти, так і приватний заклад середньої загальної освіти.

Також важливо пам’ятати: оскільки допомога є цільовою, то у вас мають бути документи, що підтверджують:

— належність фізособи до пільгової категорії (довідки МСЕК про встановлення інвалідності батькові, свідоцтво про народження чи інший документ, що підтверджує батьківство);

— вартість навчання.

Ну і, звісно ж, заява про надання цільової благодійної допомоги на навчання буде зовсім не зайвою.

ЄСВ

Що стосується ЄСВ, то така допомога є разовою та не входить до фонду оплати праці (пп. 3.31 та 3.32 Інструкції № 5*). Тож до бази нарахування вона не потрапить.

* Інструкція зі статистики заробітної плати, затверджена наказом Держкомстату від 13.01.2004 № 5.

Щодо допомоги непрацівникам, то вона взагалі не оподатковується ЄСВ, оскільки не є зарплатною або виплатою за роботи/послуги.

Звітність

У формі № 4ДФ неоподатковувану цільову благодійну допомогу на навчання, яка не входить до складу оподатковуваного доходу одержувача на підставі п.п. «є» п.п. 170.7.4 ПКУ, відображайте з ознакою доходу «169» із реєстраційним номером облікової картки платника податків батька-працівника.

Що стосується ЄСВ-додатка Д1 Об’єднаного звіту, то тут усе просто. До бази оподаткування ЄСВ благодійна допомога не потрапляє. А отже, і до відповідного додатка також.

Висновки

  • Резидент України (юридична чи фізична особа) може надати благодійну допомогу на навчання пільгових категорій осіб, зокрема дитини, у якої хоча б один з батьків є особою з інвалідністю.
  • Не мають обмежень сума допомоги, профіль, рівень, форма власності закладу освіти, а також форма навчання.
  • Допомогу слід перерахувати напряму закладу освіти на підставі договору та рахунка.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі