Теми статей
Обрати теми

Додаток 4ДФ: загальні цікавинки

Долга Ірина, експерт з питань оплати праці
У додатку 4ДФ податковий агент зобов’язаний відображати доходи, які він виплачує фізособам. Коли треба складати цей додаток, коли можна його не складати, як вносити зміни у раніше подані дані? На ці та інші запитання ми відповімо у сьогоднішній статті.

Коли складаємо?

Додаток 4ДФ — це один з додатків Податкового розрахунку. У ньому відображають нарахування будь-яких доходів на користь фізичних осіб, зокрема й ФОП, утримання ПДФО та ВЗ. Поряд із цим у додатку 4ДФ, окрім нарахування, показують виплату доходу і сплату ПДФО та ВЗ.

Правила його заповнення і подання врегульовані Порядком № 4*.

* Порядок заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків — фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску, затверджений наказом Мінфіну від 13.01.2015 № 4.

Додаток 4ДФ подається один раз на квартал у розрізі місяців у складі Податкового розрахунку.

Щодо складання, заповнення і подання цей додаток не складний, але теж не без запитань. Тож пройдемося основними цікавими моментами цього додатка.

Чи подаємо порожній?

Ситуація. Немає нарахувань і виплат доходів жодному працівнику, стороннім фізособам, а також виплат ФОПам. У такому разі показувати в додатку 4ДФ нічого. Але не варто розслаблятися. Як свого часу зазначали податківці в листі ДПСУ від 07.04.2021 № 2123/0/99-00-04-02-01-09, якщо підстави для подання самого Об’єднаного звіту є, то всі три додатки 4ДФ (у розрізі місяців кварталу) мають бути подані. Незалежно від наявності показників для декларування.

Такий же висновок бачимо в роз’ясненні з категорії 103.25 ЗІР, в якому податківці наполягають, що в п. 4 розд. IV Порядку № 4 не передбачено окремих норм щодо можливості неподання додатка 4ДФ до Податкового розрахунку за наявності обов’язку щодо подання Податкового розрахунку.

Отже, при відсутності показників для заповнення 4ДФ маємо формувати й подавати порожні додатки 4ДФ у складі Податкового розрахунку, якщо останній подаємо.

Чи формуємо рядок без сумових показників?

Ні, не формуємо. На це вказує п.п. «б» п. 176.2 ПКУ, де зазначено, що дані у додатку 4ДФ формуються лише в разі нарахування сум доходів платнику податку — фізичній особі податковим агентом.

Якщо, наприклад, у працівника за місяць не було нарахувань доходів, то у табличній частині 4ДФ рядок без сумових показників на нього не формуємо. Такі ситуації трапляються, коли, наприклад, працівник увесь місяць перебував у відпустці без збереження зарплати, з ним увесь місяць був призупинений трудовий договір і дохід не нараховувався тощо.

Нагадаємо, що працівників без доходів, які перебувають у трудових відносинах, показуємо в додатку Д1 без сумових значень (окрім перебування працівників у відпустці для догляду за дитиною до 3 та 6 років) та зазначаємо кількість днів трудових відносин. І це часто спантеличує, і податковий агент вважає за потрібне сформувати нульовий рядок у 4ДФ.

То ще раз підкреслимо, що в додатку 4ДФ рядок без сумових показників не формуємо взагалі.

Як відкоригувати раніше поданий додаток 4ДФ?

Для виправлення помилок у базі оподаткування, ПДФО, ВЗ, ознаках доходів і пільг формуємо Податковий розрахунок за той звітний період, у якому припустилися помилки. Він буде містити безпосередньо Податковий розрахунок та додаток 4ДФ до нього з типом «Звітний новий» або «Уточнюючий» (залежно від того, коли виправляємо помилку).

У Податковому розрахунку заповнюємо тільки реквізитну частину (рядки 01 — 05) та в рядку 064 зазначаємо відомості про додаток, який подаємо, та кількість аркушів у ньому.

Реквізити полів 04, 05 у «шапці» повинні відповідати тим, що були зазначені в раніше поданому додатку 4ДФ, який коригується (за винятком ситуації, коли ви саме їх коригуєте). У рядках 04 «Працювало за трудовими договорами (контрактами) (ознака 101)» та 05 «Працювало за цивільно-правовими договорами (ознака 102)» повторюємо інформацію з додатка, який коригується.

Помилку в табличному розділі І додатку 4ДФ виправляємо шляхом вилучення помилкового рядка (повторюємо його повністю і в графі 10 «Ознака (0, 1)» вказуємо «1» — рядок на вилучення). Натомість додаємо правильний рядок, у графі 10 якого зазначаємо «0» — рядок на введення. Принцип виправлення однаковий як для «Звітного нового», так і для «Уточнюючого» додатку 4ДФ.

Податковий розрахунок 1ДФ за минулий період

Не подали розрахунок 1ДФ за минулий період. Ситуація. Помилково не подали розрахунок 1ДФ за 4 квартал 2020 року. За якою формою та як подати?

Подаємо за чинною на момент виправлення формою Податкового розрахунку. Тобто подаємо Податковий розрахунок + додаток 4ДФ з типом «Звітний».

У дотабличній частині додатка 4ДФ зазначаємо рік — «2020», квартал — «4», який коригуємо, а от місяць завжди буде «3». Оскільки в розрахунку 1ДФ тоді не було розбивки за місяцями. Відповідно і номер додатка до Податкового розрахунку — «1».

У табличну частину розділу І вносимо квартальні дані. Графи 5а та 5 (ВЗ нарахований і сплачений відповідно) залишаємо порожніми — за той період він не персоніфікувався. Натомість показники ВЗ заповнюємо у розділі ІІ також загальними сумами за квартал.

Як відкоригувати 1ДФ за минулий період? Коригування проводимо за допомогою подання чинної на момент виправлення форми Податкового розрахунку. Тобто подаємо Податковий розрахунок + 4ДФ з типом «Уточнюючий».

У дотабличній частині 4ДФ зазначаємо рік, квартал, який коригуємо, а от місяць завжди буде «3». Оскільки в 1ДФ тоді не було розбивки за місяцями, відповідно і номер додатка до Податкового розрахунку — «1».

Коригування показників табличної частини (розділ І) проводимо за тими ж правилами, що й помилки у 4ДФ.

Тобто шляхом вилучення рядка з помилковою інформацією (в графі 10 ознака «1») і введенням рядка з вірною інформацією (в графі 10 ознака «0»). При цьому графи 5а та 5 будуть порожніми, бо ВЗ не персоніфікувався до 01.01.2021.

ВЗ коригуємо у розд. ІІ 4ДФ у рядку:

— «Військовий збір — виключення» повторюєте всі графи помилкового рядка з ВЗ із раніше поданої форми № 1ДФ;

— «Військовий збір» — відображаєте правильну інформацію.

Строки давності. При поданні звітності за минулі періоди слід ураховувати строки давності, які встановлені в ПКУ.

Наразі маємо такі роз’яснення податківців (див. підкатегорію 103.25 ЗІР):

— щодо подання Податкового розрахунку з типом «Звітний», якщо 1095-денний строк сплив, то законодавство не обмежує податкового агента в строках подання Податкового розрахунку. Тобто подати такий звіт можна й після закінчення строку давності. Адже якщо протягом зазначеного строку (1095 днів з дня, наступного за останнім днем подання) контролюючий орган не визначає суму грошових зобов’язань, платник податків вважається вільним від такого грошового зобов’язання (в тому числі від нарахованої пені), а спір стосовно такої декларації та/або податкового повідомлення не підлягає розгляду в адміністративному або судовому порядку (п. 102.1 ПКУ);

— щодо подання Податкового розрахунку з типом «Уточнюючий» з додатком 4ДФ після спливу 1095-денного строку давності. Податківці вважають, що право подання податковим агентом Податкового розрахунку з додатком 4ДФ до нього можливе виключно протягом зазначеного терміну, а отже, подати вказаний Розрахунок після строку позовної давності положеннями ПКУ не передбачено.

Поряд із цим пам’ятайте про призупинення строків давності. Вони (включаючи строки штрафування) призупинялися на період карантину з 18.03.2020 по 30.06.2023. А от воєнне призупинення продовжує діяти. Детальніше про це ви можете прочитати в статті «Карантин скасовано з 1 липня: наслідки» // «Податки & бухоблік», 2023, № 54.

Висновки

  • Порожні додатки 4ДФ маємо подавати за всі місяці кварталу, якщо є підстави для подання Податкового розрахунку з іншими додатками.
  • Рядки без сумових показників у 4ДФ не формуємо.
  • Виправлення даних у раніше поданій 1ДФ проводимо за допомогою Податкового розрахунку та додатка 4ДФ.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі