Теми статей
Обрати теми

Додаток 4ДФ: оплата навчання, подарунки, аліменти, виплати ФОП…

Долга Ірина, експерт з питань оплати праці
Якщо суб’єкт господарювання виплачує/надає доходи фізособі, то він є податковим агентом. У цій статті розглянемо незарплатні доходи, а також ті доходи, які входять до фонду оплати праці, але мають нюанси в оподаткуванні (ПДФО, ВЗ) і відображенні в додатку 4ДФ.

Навчання за рахунок роботодавця

Сума коштів, сплачена будь-якою юридичною або фізичною особою за здобуття освіти, підготовку чи перепідготовку платника податку, не оподатковується ПДФО і ВЗ, якщо одночасно виконуються такі умови:

— кошти сплачені на користь вітчизняного вищого або професійно-технічного навчального закладу (ПТНЗ);

— сума плати за кожний повний або неповний місяць навчання, підготовки/перепідготовки фізособи — платника податку не перевищує трикратного розміру МЗП, установленої законом на 1 січня звітного року (у 2023 році — 20100 грн за кожний повний або неповний місяць навчання, підготовки/перепідготовки).

Якщо вартість навчання за місяць перевищує неоподатковувану межу, то ПДФО та ВЗ утримуємо із суми перевищення. Причому до бази оподаткування ПДФО оподатковувана частина навчання повинна потрапити з урахуванням натурального коефіцієнта (1,219512).

Суми (як неоподатковувані, так і ті, що оподатковуються), сплачені на користь вітчизняного вишу, передвишу чи ПТНЗ за здобуття освіти, підготовку/перепідготовку працівника, відображайте у 4ДФ з ознакою доходу «145».

Оплату за навчання, сплачену іншим навчальним закладам, відображайте в 4ДФ з ознакою доходу «126». Наприклад, іноземним або вітчизняним, які не є вишем, передвишем або ПТНЗ. На нашу думку, так само слід показувати суму компенсації працівникові вартості навчання, за яке він самостійно сплачував.

Подарунки працівникам

Суб’єкти господарювання можуть надавати подарунки фізичним особам (як працівникам, так і стороннім особам). На практиці найпоширенішими ситуаціями є надання подарунків роботодавцями своїм працівникам до ювілею або якоїсь видатної події, до професійного свята, дітям працівників до новорічних свят тощо.

При отриманні подарунка у фізособи виникає дохід.

Чи оподатковувати його, розкаже ПКУ. Вартість негрошових дарунків не оподатковують ПДФО у частині, що не перевищує 25 % однієї мінзарплати (у розрахунку на місяць), установленої на 1 січня звітного року (п.п. 165.1.39 ПКУ). Тобто з негрошових подарунків, вартість яких не перевищує 1675 грн (у розрахунку на місяць) у 2023 році не утримуємо ПДФО.

З вартості подарунка (його частини), що не оподатковується ПДФО, також не утримуємо й ВЗ (п.п. 1.7 п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Якщо вартість негрошових подарунків у відповідному місяці перевищує неоподатковувану межу, то суму перевищення оподатковуємо ПДФО та ВЗ як дохід у вигляді додаткового блага (див. п.п. «е» п.п. 164.2.17, п. 174.6 ПКУ).

При оподаткуванні ПДФО сума перевищення (база оподаткування) має бути обчислена із застосуванням натурального коефіцієнта 1,219512 (п. 164.5 ПКУ).

А от ВЗ справляємо із фактичної суми перевищення неоподатковуваної межі.

При заповненні розд. I 4ДФ відображаємо:

— неоподатковувані подарунки (їх частину) з ознакою доходу «160»;

— оподатковувані подарунки (їх частину) з урахуванням натурального коефіцієнта — з ознакою доходу «126».

Середня за час затримки виплати зарплати звільненому працівнику

Відповідальність за затримку розрахунку при звільненні передбачена ст. 117 КЗпП (ср. ). Так, у разі невиплати з вини роботодавця належних звільненому працівникові сум у день звільнення, при відсутності спору про їх розмір, підприємство, установа, організація повинні виплатити працівникові його середній заробіток за весь час затримки по день фактичного розрахунку, але не більш як за шість місяців.

За наявності спору про розміри належних звільненому працівникові сум роботодавець повинен сплатити середній заробіток за час затримки у разі, якщо спір вирішено на користь працівника. Якщо спір вирішено на користь працівника частково, розмір відшкодування за час затримки визначає орган, який виносить рішення по суті спору, але не більш як за шість місяців.

Нарахований фізособі дохід у вигляді компенсаційних виплат за час затримки виплати зарплати вже не є зарплатною виплатою. Його можна класифікувати як інший дохід, який підлягає оподаткуванню ПДФО, з нього також утримується й ВЗ. Згідно з п.п. 168.1.1 ПКУ податковий агент, який нараховує (виплачує, надає) оподатковуваний дохід на користь платника податку, зобов’язаний утримувати ПДФО із суми такого доходу.

Разом із цим із нарахованої працівнику суми за затримку виплати податковий агент має утримати і ВЗ. Ставки застосовують загальні ПДФО — 18 % і ВЗ — 1,5 %.

У додатку 4ДФ податковий агент має відобразити нараховану/виплачену суму за час затримки виплати зарплати в тому місяці звітного періоду, в якому фактично здійснені нарахування/виплата такого компенсаційного доходу і, відповідно, утримання/сплата ПДФО та ВЗ.

Податкові агенти відображають такі доходи у додатку 4ДФ під ознакою «127», як інші доходи.

Аліменти

Часто роботодавці виступають посередниками між працівником та виконавчою службою, якщо отримують постанову про стягнення аліментів з працівника. Або за власною заявою працівника утримують аліменти і перераховують безпосередньо стягувачу аліментів.

У 4ДФ зарплату працівника, з якої утримані аліменти, відображаємо повністю. Тобто вказуємо нараховану суму без відрахування аліментів із зарплатною ознакою доходу «101».

Суму утриманих аліментів також треба показувати в 4ДФ із такими особливостями:

— окремим рядком за податковим номером одержувача аліментів, у тому числі й у разі перерахування аліментів на рахунок виконавчої служби (див. роз’яснення з підкатегорії 103.25 ЗІР);

— з ознакою доходу «140».

Виплати ФОП

Підприємство, що виплачує/надає дохід фізособі-підприємцю, не є його податковим агентом. Проте для відображення виплат підприємцям у додатку 4ДФ передбачена окрема ознака доходу «157».

До того ж податківці вважають за обов’язкове відображення в 4ДФ підприємницьких доходів.

Дохід ФОП не оподатковують ПДФО і ВЗ. Для цього підприємство, яке виплачує йому дохід, повинно мати документи, які підтверджують статус ФОП.

Для ФОП-загальносистемника — копія документа, що підтверджує державну реєстрацію як суб’єкта підприємницької діяльності (витяг або виписка з ЄДР), для ФОП-єдиноподатника — витяг з Реєстру платників єдиного податку, копія якого у разі потреби надається юридичним особам і підприємцям, з якими ФОП має господарські відносини.

При відображенні доходу ФОП у 4ДФ треба заповнювати графи 3а «Сума нарахованого доходу», 3 «Сума виплаченого доходу» та графу 6 «Ознака доходу», у якій зазначають ознаку доходу «157». При цьому графу 3 заповнюють у разі фактичної виплати доходу.

Оскільки дохід ФОП не оподатковується ПДФО та ВЗ, то графи 4а «Сума нарахованого податку», 4 «Сума перерахованого податку», 5а «Сума нарахованого військового збору» та 5 «Сума перерахованого військового збору» не заповнюють.

Підсумуємо наведену інформацію в таблиці.

Ознаки доходу в додатку 4ДФ

Вид матеріальної допомоги

Ознака доходу в 4ДФ

Суми, сплачені на користь вітчизняного вишу, передвишу чи ПТНЗ за здобуття освіти, підготовку/перепідготовку працівника (як неоподатковувані, так і ті, що оподатковуються)

145

Дохід у вигляді вартості навчання працівника в іноземному навчальному закладі або у вітчизняному навчальному закладі, але не виші, передвиші або ПТНЗ, а також суму компенсації працівникові вартості навчання

126

Утримані аліменти (вказуємо податковий номер одержувача аліментів)

140

Неоподатковувані подарунки (їх частину) працівникам

160

Оподатковувані подарунки (їх частину) працівникам (з урахуванням натурального коефіцієнта)

126

Середня за час затримки виплати зарплати звільненому працівнику

127

Дохід ФОП

157

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі