Теми статей
Обрати теми

Купуєте нерухомість або авто у фізособи? Не забудьте сплатити податки і подати 4ДФ

Долга Ірина, експерт з питань оплати праці
У цій статті поговоримо про купівлю юрособою нерухомості та автотранспорту у фізособи. Мова піде про оподаткування доходу фізособи від продажу такого майна та відображення покупцем такого доходу в 4ДФ.

Купуємо нерухомість у фізособи

При купівлі юрособою нерухомості у фізособи юрособа є податковим агентом.

І дохід фізособи в такому випадку податкові агенти мають відобразити у додатку 4ДФ.

Такий дохід не завжди оподатковується ПДФО, ВЗ. Коли оподатковувати, а коли ні, шукаємо відповідь у ст. 172 ПКУ.

Коли без податку? Відповідно до п. 172.1 ПКУ не оподатковують ПДФО дохід, отриманий платником податку від продажу нерухомості, щодо якої виконуються одночасно три умови:

1. Об’єктом продажу виступає житловий будинок, квартира або їх частина, кімната, садовий (дачний) будинок (включаючи земельну ділянку, на якій розташовані такі об’єкти, а також господарсько-побутові споруди та будівлі, розташовані на такій земельній ділянці), а також земельна ділянка, що не перевищує норми безоплатної передачі, визначеної ст. 121 Земельного кодексу України залежно від його призначення.

2. Це перший об’єкт нерухомості із зазначених вище, що продається у звітному податковому році.

3. Об’єкт нерухомості, що продається, перебував у власності платника податку більше 3 років. Ця умова не поширюється на майно, отримане у спадок (абз. 2 п. 172.1 ПКУ).

Якщо об’єкт продажу не оподатковується ПДФО, то ВЗ теж не утримуємо.

Коли оподатковувати та які ставки податку? Відповідно до п. 172.2 ПКУ за ставкою ПДФО 5 % та ВЗ 1,5 % оподатковують дохід від продажу протягом поточного календарного року:

— другого з пільгових об’єктів нерухомості (крім операцій з відчуження житлової нерухомості банками в порядку звернення стягнення за договорами іпотеки, що забезпечують кредит, наданий в іноземній валюті);

— першого з об’єктів нерухомості, що не є пільговим (наприклад, квартира, придбана у власність протягом останніх 3 років, або нежитлове приміщення);

— третього та наступних об’єктів нерухомості, що отримані у спадщину.

За ставкою ПДФО 18 % та ВЗ 1,5 % оподатковується дохід від продажу об’єктів нерухомості (крім успадкованого майна, про яке йшла мова вище), якщо платник податку протягом поточного календарного року продає:

— третій та наступні пільгові об’єкти нерухомості (крім операцій з відчуження житлової нерухомості банками в порядку звернення стягнення за договорами іпотеки, що забезпечують кредит, наданий в іноземній валюті);

— другий та наступні об’єкти нерухомості, які не є пільговими.

Додаток 4ДФ. Дохід від операцій з продажу об’єктів нерухомості податковий агент має показати у розділі І додатка 4ДФ з ознакою доходу «104». Ця ознака застосовується як до неоподатковуваних, так і до оподатковуваних доходів.

Винятком є доходи від продажу земельних ділянок сільськогосподарського призначення і земельних часток (паїв), безпосередньо отриманих фізособою у власність у процесі приватизації за нормами безоплатної передачі, визначеними ст. 121 Земельного кодексу України залежно від їх призначення. Їх не оподатковують ПДФО на підставі п.п. 165.1.40 ПКУ і відображають у додатку 4ДФ з ознакою доходу «161» (а не «104»).

Купівля автівки у фізособи

У випадку, коли підприємство купує авто у фізичної особи, податковим агентом фізособи-продавця є підприємство-покупець.

Легковик. Не підлягає оподаткуванню дохід, отриманий фізособою від продажу протягом звітного року одного з об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля, та/або мотоцикла, та/або мопеда (абз. 1 п. 173.2 ПКУ).

При цьому при другому продажу легковика протягом року дохід від такого продажу оподатковують ПДФО за ставкою 5 %. А от при третьому і наступному продажуза ставкою 18 %. І в разі коли дохід фізособи оподатковується ПДФО, з нього слід утримати й ВЗ за стандартною ставкою 1,5 % (пп. 1.3 і 1.4 п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Нелегковик. Дохід фізособи від продажу протягом звітного року:

— першого та другого нелегкового автомобіля (вантажівки, автобуса тощо) оподатковуємо за ставкою ПДФО 5 %, ВЗ 1,5 % (див. роз’яснення в категорії 103.22 ЗІР):

— третього та наступних — ПДФО 18 %, ВЗ 1,5 %.

Дохід фізособи від продажу автомобіля (як легкового, так і нелегкового) зазначаємо в розділі І 4ДФ з ознакою доходу «105».

Якщо дохід неоподатковуваний (перший продаж легкового автомобіля у звітному році), графи 4а і 4, а також 5а і 5 розділу І не заповнюємо.

Якщо ж дохід від продажу транспортного засобу підлягає оподаткуванню, у зазначених графах відображаємо суму нарахованих і перерахованих ПДФО і ВЗ відповідно.

Висновки

  • Дохід від операцій з продажу об’єктів нерухомості, як неоподатковуваних, так і оподатковуваних, податковий агент має показати у розділі І додатка 4ДФ з ознакою доходу «104».
  • Дохід фізособи від продажу автомобіля (як легкового, так і нелегкового) податковий агент має зазначити в розділі І 4ДФ з ознакою доходу «105».
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі