Теми статей
Обрати теми

Тимчасові працівники: кадрові та працеоплатні нюанси

Жиленко Катерина, експерт з оплати праці та трудового законодавства
Раніше* ми вже розповідали про сезонних працівників та трудові особливості для них. Сьогодні — зірковий час тимчасових працівників.

* Див. статтю «Сезонні працівники: кадрові та працеоплатні особливості» цього номера.

Загальні поняття

Тимчасові працівники багато в чому схожі із сезонними. Наприклад, вони мають своє особисте нормативне підґрунтя — Указ № 311**.

Але одна з головних відмінностей із сезонниками — строк роботи. Тимчасовими працівниками є особи, прийняті на роботу на строк до 2 місяців, а для заміщення тимчасово відсутніх працівників, за якими зберігається їх місце роботи (посада), — до 4 місяців.

** Указ Президії Верховної Ради СРСР «Про умови праці тимчасових робітників і службовців» від 24.09.74 № 311-IX.

Також на відміну від сезонних робіт, списку (переліку) тимчасових робіт немає. Тож тимчасових працівників можна приймати на будь-які види робіт. Звісно, дотримуючись обмежень, передбачених КЗпП, наприклад для неповнолітніх працівників або вагітних жінок.

Зверніть увагу: тимчасовий працівник може працювати на сезонній роботі. Але це не робить його автоматично сезонним. Він залишиться тимчасовим і на нього діятимуть правила Указу № 311 (п. 12 цього Указу).

Прийняття та звільнення

Прийняття. Тимчасового працівника слід попередити про те, що його приймають тимчасово. Про це варто зазначити у відповідному документі: наказі (розпорядженні) чи письмовому трудовому договорі. До речі, як і для постійних працівників, трудовий договір із тимчасовим може бути як усним, так і письмовим.

У решті нюансів усе так само, як і для сезонників:

— укладають строковий трудовий договір;

— дозволено строк випробування на період воєнного стану (п. 2 ст. 2 Закону № 2136***);

— подають Повідомлення до ДПС;

— запис у трудовій книжці роблять без зазначення тимчасовості.

*** Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-ІХ.

Звільнення. При звільненні тимчасового працівника є певні нюанси. Загалом діє правило припинення трудового договору у зв’язку із закінченням строку його дії (п. 2 ч. 1 ст. 36 КЗпП). Водночас пам’ятайте, що трудовий договір на тимчасового працівника вважається продовженим на невизначений строк і на такого працівника не поширюється дія Указу № 311, якщо:

— після закінчення строку трудового договору трудові відносини фактично тривають і жодна зі сторін не вимагає їх припинення (ст. 391 КЗпП, п. 11 Указу № 311);

— раніше звільненого тимчасового працівника знову прийнято на роботу на те ж підприємство після перерви, що не перевищує одного тижня, і при цьому строк його роботи до і після перерви в цілому перевищує 2 (4) місяці (п. 11 Указу № 311).

В обох із описаних випадків працівник не вважатиметься тимчасовим вже з дня укладення першого трудового договору.

Також трудовий договір із тимчасовим працівником може бути розірвано достроково. Крім загальних підстав, для тимчасових працівників також є спеціальні підстави звільнення.

З ініціативи роботодавця це (п. 6 Указу № 311):

— припинення роботи на підприємстві на строк більше 1 тижня з причин виробничого характеру, а також скорочення роботи на ньому;

— нез’явлення працівника на роботу протягом більше 2 тижнів підряд унаслідок тимчасової непрацездатності. Виняток — якщо тимчасова непрацездатність настала внаслідок трудового каліцтва або профзахворювання, а також у випадку, якщо законодавством установлено більший строк збереження місця роботи (посади) при певному захворюванні. У таких виняткових випадках роботодавець зобов’язаний зберегти за тимчасовим працівником місце його роботи (посаду) до відновлення працездатності або встановлення інвалідності, але не більше ніж до закінчення строку роботи за договором;

— невиконання працівником без поважних причин обов’язків, покладених на нього трудовим договором або правилами внутрішнього трудового розпорядку.

У цьому разі звільнення оформлюють п. 9 ч. 1 ст. 36 КЗпП.

Окрім цього, тимчасовий працівник може звільнитись за власною ініціативою, письмово попередивши про це роботодавця за 3 дні. Це передбачено п. 5 Указу № 311. Знайома ситуація? Так, із сезонниками те ж саме. І вирішення тут таке саме: «союзні» нормативно-правові акти діють в частині, що не суперечить чинному українському законодавству. А оскільки ст. 39 КЗпП передбачає дострокове розірвання строкового трудового договору за бажанням працівника лише за наявності поважних причин, тож… немає причин, немає і звільнення.

Працеоплатні питання

Зарплата. Загалом тут без сюрпризів. Усе, як у людей. При виплаті зарплати слід дотримуватись мінімальних гарантій та строків виплати.

При цьому п. 9 Указу № 311 містить цікавий припис: тимчасових робітників і службовців, які уклали трудовий договір на строк не більше 6 днів, може бути в межах цього строку залучено до роботи у вихідні дні без дозволу профспілкового комітету підприємства, установи, організації, а також до роботи у святкові дні. За роботу в ці дні інші дні відпочинку не надаються, а оплата праці провадиться в одинарному розмірі. Але така норма суперечить приписам КЗпП.

У період воєнного стану святкові дні є звичайними робочими. Тож роботу в ці дні ніяк спеціально не компенсують. А от у вихідні дні — компенсують згідно зі ст. 72 КЗпП за угодою сторін (тобто між роботодавцем та працівником). Можна обрати один із варіантів:

— надання іншого дня відпочинку;

— оплата у подвійному розмірі.

Детальніше про це читайте у статті «Робота у вихідні дні: організовуємо та оплачуємо під час воєнного стану» // «Оплата праці», 2022, № 19.

Тож вважаємо, що

для усіх тимчасових працівників (незалежно від строку їх роботи) слід дотримуватись правил компенсації роботи у вихідні дні, установлених КЗпП, а не п. 9 Указу № 311

Відпустки. Відпустки тимчасовим працівникам слід надавати та оплачувати, як і іншим працівникам. Щорічну основну — пропорційно відпрацьованому часу (ч. 9 ст. 6 Закону про відпустки****).

**** Законом України «Про відпустки» від 15.11.96 № 504/96-ВР.

А при наданні додаткової соціальної відпустки на дітей слід бути уважним так само, як і з сезонними працівниками:

— надати її повної тривалості, а не пропорційно відпрацьованому часу;

— не надавати, якщо працівник уже використав таку відпустку (або отримав компенсацію за неї) в іншого роботодавця за поточний календарний рік;

— надавати, якщо працівник не мав у цьому календарному році іншого роботодавця, або мав, але право на відпустку настало під час роботи у нинішнього роботодавця.

Також тимчасовим працівникам слід виплатити компенсацію за невикористану щорічну та додаткову соціальну відпустку на дітей (ст. 24 Закону про відпустки).

Лікарняні, декретні. Тимчасові працівники також є застрахованими особами. Тож вони мають право на допомогу по тимчасовій непрацездатності й по вагітності та пологах. При цьому призначати її потрібно лише за одним місцем роботи (основним чи сумісництвом), віддаючи при цьому пріоритет основному місцю роботи (див. лист ПФУ від 16.01.2023 № 1468-1025/Я-03/8-2800/23).

Висновки

  • Тимчасовими працівниками є особи, прийняті на роботу на строк до 2 місяців, а для заміщення тимчасово відсутніх працівників, за якими зберігається їх місце роботи (посада), — до 4 місяців.
  • Тимчасових працівників приймають за строковим трудовим договором, який може бути як усним (заява + наказ/розпорядження), так і письмовим.
  • Для тимчасових працівників існують особливі підстави для розірвання трудового договору.
  • У питаннях оплати праці, надання та оплати відпусток, а також лікарняних та декретних для тимчасових працівників діють загальні правила.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі