Теми статей
Обрати теми

Середньомісячне число робочих днів: нюанси розрахунку для матдопомоги

Будз Володимир, експерт з оплати праці та трудових відносин
Держслужбовця прийняли на роботу 15.05.2023. На підставі розпорядження керівника держоргану від 18.10.2023 йому надається допомога на вирішення соціально-побутових питань у розмірі середньомісячної зарплати. Як правильно обчислити суму матдопомоги? При розрахунку середньомісячної кількості робочих днів ураховувати фактичний час роботи чи 12 місяців, що передують місяцю надання допомоги?

Матдопомога на соцпобут

Відповідно до ч. 2 ст. 54 Закону про держслужбу* державним службовцям може надаватися матеріальна допомога для вирішення соціально-побутових питань. Порядок надання і розмір такої матдопомоги затверджені постановою № 500**.

* Закон України «Про державну службу» від 10.12.2015 № 889-VIII.

** Постанова КМУ «Про порядок надання державним службовцям матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань» від 08.08.2016 № 500.

Згідно з цією постановою держслужбовцям може надаватися матдопомога на соцпобут один раз на рік у розмірі, що не перевищує середньомісячної зарплати. Рішення про надання матдопомоги приймає керівник держслужби в держоргані в межах затвердженого фонду оплати праці. Підставою для її виплати є заява держслужбовця та наказ керівника.

Як правило, матдопомога на соцпобут надається працівнику в разі настання непередбачених обставин (наприклад, у разі скрутного матеріального становища, у зв’язку з тривалою хворобою, у зв’язку з родинними обставинами тощо). Умови виплати зазначеної матдопомоги, обставини, за яких вона виплачується визначають у відповідному Положенні або у колективному договорі.

«Соцпобутова» допомога не є обов’язковою виплатою і надається за наявності коштів

Про це зазначають фахівці Мінсоцполітики у своїх численних роз’ясненнях (див. листи від 15.02.2017 № 355/0/101-17/281, від 07.10.2016 № 1383/13/84-16 та від 21.07.2015 № 409/13/116-150). Надання матдопомоги на соцпобут можливе тільки після забезпечення працівників держоргану обов’язковими виплатами. Тобто після виплати окладу, надбавок за ранг та за вислугу років, щорічних відпусток, «оздоровчих» та інших гарантованих виплат.

Розрахунок середньої зарплати

Нагадаємо, що з 12.09.2023 Кабмін змінив порядок розрахунку середньої зарплати для визначення суми матеріальної (грошової) допомоги. Зміни внесено до Порядку № 100***. Детально про усі зміни ми розповідали в одному з попередніх номерів нашого журналу (див. статтю «Середня зарплата для матдопомоги: новий порядок розрахунку від Кабміну» // «Оплата праці», 18, 2023.

*** Порядок обчислення середньої заробітної плати, затверджений постановою КМУ від 08.02.95 № 100.

Розрахунок середньої зарплати для матдопомоги здійснюють виходячи з виплат за останні 12 календарних місяців роботи, що передують місяцю її надання (абз. 1 п. 2 Порядку № 100). При цьому подією для визначення розрахункового періоду при обчисленні суми матдопомоги на соцпобут є дата наказу (розпорядження) керівника про її надання (виплату).

Якщо працівник на момент виплати матдопомоги працює менше 12 місяців, то розрахунковий період формує фактична кількість повних календарних місяців перебування у трудових відносинах, що передують місяцю її надання (абз. 3 п. 2 Порядку № 100).

Виплати, що включаються до розрахунку середньої зарплати, наведено у п. 3 Порядку № 100. Це всі ті виплати, які безпосередньо пов’язані з відпрацьованим часом: оклад, надбавки, доплати, виробничі премії та винагороди, що не мають разового характеру виплати.

Не включають до сумарного заробітку при розрахунку середньої зарплати виплати, які наведено у п. 4 Порядку № 100. Серед них:

— одноразові премії, в тому числі до ювілеїв, пам’ятних дат, професійних свят;

— виплати за час, протягом якого за працівником зберігалася середня зарплата (відпускні, курси підвищення кваліфікації, простої тощо) і виплати, нараховані у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю (лікарняні, декретні).

Суму матдопомоги обчислюють множенням середньоденної зарплати на середньомісячне число робочих днів у розрахунковому періоді (абз 4. п. 7 Порядку № 100).

Водночас середньоденна зарплата визначається діленням заробітку, що бере участь у розрахунку середньої зарплати, на кількість фактично відпрацьованих працівником робочих днів протягом розрахункового періоду.

Середньомісячне число робочих днів розраховується шляхом ділення на 12 сумарного числа робочих днів за останні 12 календарних місяців згідно з графіком роботи установи, встановленим з дотриманням вимог законодавства.

Середньомісячна кількість робочих днів завжди обчислюється виходячи з 12 місяців, що передують місяцю надання матдопомоги

Тобто незважаючи на те, що розрахунковий період, який береться для обчислення середньоденної зарплати, може складати менше ніж 12 місяців, середньомісячна кількість робочих днів все одно обчислюється, виходячи з попереднього 12-місячного періоду. Не варто плутати порядок розрахунку середньоденної зарплати та середньомісячного числа робочих днів для визначення середньомісячної зарплати. Це різні величини.

Підтвердження вищезазначеному знаходимо у прикладі розрахунку середньої зарплати для матдопомоги, який наведений у роз’ясненні фахівців Мінекономіки щодо застосування змін до Порядку № 100 (див. за посиланням).

Більш того, навіть якщо протягом розрахункового періоду у працівника відсутні виплати або сам розрахунковий період, і розрахунок середньої проводимо виходячи з окладу (МЗП), то середньомісячну кількість робочих днів також обчислюємо із розрахунку 12 останніх місяців.

Розглянемо приклад для нашої ситуації.

Приклад. Держслужбовця прийнято на роботу 15.05.2023. А 18.10.2023 за розпорядженням керівника йому виплачують допомогу на соцпобут в розмірі середньомісячного заробітку. Розрахунковий період (червень вересень 2023 року) повністю відпрацьовано (87 роб. дн.). У розрахунковому періоді нараховано зарплату у сумі 38454 грн.

Середньоденна зарплата становить:

38454 : 87 = 442 (грн).

Середньомісячна кількість робочих днів у 12 календарних місяцях, що передують місяцю надання матдопомоги (жовтень 2022 року — вересень 2023 року) дорівнює:

260 роб. дн. : 12 = 21,67 (роб. дн.).

Сума матдопомоги становить:

442 грн × 21,67 роб. дн. = 9578,14 грн.

Висновки

  • Матеріальна допомога на вирішення соціально-побутових питань не є обов’язковою виплатою і надається за наявності коштів.
  • Розрахунковий період для обчислення середньої зарплати при визначенні суми матдопомоги становлять 12 календарних місяців роботи, що передують місяцю її надання.
  • Середньомісячна кількість робочих днів завжди обчислюється виходячи з 12 місяців, що передують місяцю надання матдопомоги.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі