Теми статей
Обрати теми

ПСП на дітей: коли можна за двома підставами?

Будз Володимир, експерт з оплати праці та трудових відносин
03.08.2023 на підприємство прийнято працівницю, у якої є двоє дітей віком до 18 років. Одна дитина має інвалідність. Оклад працівниці становить 7400 грн. На яку податкову соціальну пільгу вона має право? Що зазначати в заяві на застосування пільги?

Податкова соціальна пільга (далі — ПСП) — це сума, на яку може бути зменшено загальний місячний оподатковуваний дохід платника податку, отриманий від одного роботодавця у вигляді заробітної плати (п. 169.1 ПКУ). Така пільга дозволяє працівникові зекономити на ПДФО.

Усі ПСП умовно можна поділити на 2 види:

1) ПСП на себе — встановлена для категорій осіб, перелічених у п.п. 169.1.1, пп. «в» — «е» п.п. 169.1.3 та п.п. 169.1.4 ПКУ;

2) ПСП на дітей — для категорій осіб, визначених п.п. 169.1.2 («звичайна»), пп. «а» і «б» п.п. 169.1.3 ПКУ («підвищена»).

Із запитання, що розглядається, зрозуміло, що мова йде про ПСП на дітей. Тому далі будемо говорити саме про цей вид пільги.

Основні вимоги

1. ПСП застосовуємо виключно до зарплати (інших прирівняних до неї відповідно до законодавства виплат, компенсацій та винагород), нарахованої працівнику протягом відповідного місяця (у 4ДФ — ознака доходу «101»). Немає зарплати — немає права на ПСП.

Не мають права на ПСП працівники, які одночасно із зарплатою отримують з бюджету стипендію, грошове чи майнове (речове) забезпечення учнів, студентів, аспірантів, ординаторів, ад’юнктів, військовослужбовців (п.п. 169.2.3 ПКУ).

2. Право на ПСП має працівник, якщо його зарплата, нарахована за місяць, не перевищить граничного розміру. Гранична сума зарплати, що дає право на застосування ПСП на дітей у 2023 році, складає:

— для одного з батьків — 3760 грн множимо на кількість дітей віком до 18 років;

— для другого — 3760 грн.

Той із батьків, хто використовуватиме кратне право, повинен вказати в заяві про застосування ПСП, що другий із батьків (чоловік/дружина) таким правом при отриманні ПСП за місцем своєї роботи не користується (детальніше про це у наступному розділі).

З граничним розміром зарплати для застосування ПСП порівнюємо усю суму зарплати за місяць: оклад, доплати, надбавки, премії, відпускні, лікарняні тощо

Перехідні виплати (лікарняні, відпустки) при визначенні права на ПСП відносимо до місяців, ЗА які вони нараховані (абз. 3 п.п. 169.4.1 ПКУ).

3. Працівнику, який має право на застосування ПСП на дітей, пільгу надають до кінця року, в якому дитина досягає 18 років, а в разі смерті дитини — до кінця року, на який припадає її смерть (п.п. 169.3.3 ПКУ).

4. ПСП завжди застосовуємо в повному розмірі. Не потрібно перераховувати суму ПСП пропорційно відпрацьованому часу в конкретному місяці. Важлива тільки сума доходу та підстави для застосування ПСП.

Документальне підтвердження

Скористатися ПСП можна тільки за одним місцем нарахування (виплати) зарплати (п.п. 169.2.1 ПКУ). Працівник обирає його самостійно, надаючи роботодавцю заяву про самостійне обрання місця застосування ПСП (далі — заява про застосування ПСП) та підтвердні документи, перелік яких визначається Порядком № 1227*.

* Порядок подання документів для застосування податкової соціальної пільги, затверджений постановою КМУ від 29.12.2010 № 1227.

Для того щоб скористатися ПСП на дітей у ситуації, що розглядається, працівниця повинна подати роботодавцю:

1) заяву про застосування ПСП за довільною формою. У заяві працівниця зазначає норми ПКУ, на підставі яких їй надається ПСП (п.п. «б» п.п. 169.1.3 та п.п. 169.1.2 ПКУ). Також у заяві вона вказує, що її чоловік за місцем своєї роботи не користується правом на збільшення граничного розміру доходу кратно кількості дітей з метою застосування ПСП. Приклад заяви ви знайдете у статті «ПСП на дітей: що зазначати у заяві?» // «Оплата праці», 2022, № 22;

2) копію свідоцтв про народження дітей;

3) копію пенсійного посвідчення дитини або посвідчення одержувача державної соцдопомоги, що виплачується замість пенсії, яке містить запис про інвалідність дитини, або медичного висновку, виданого закладами МОЗ в установленому порядку.

Заява та документи можуть бути датовані будь-яким числом місяця, проте пільгу застосовуємо до всієї нарахованої зарплати за такий місяць

Тож якщо працівниця була прийнята на роботу 03.08.2023, а заяву про застосування ПСП на дітей подала, наприклад, 21.08.2023, то вона має право на застосовування пільги до всієї нарахованої зарплати за серпень 2023 року (з 03.08.2023 по 31.08.2023).

Також зауважимо: щорічного подання заяви, якщо підстава для застосування ПСП не змінюється, законодавство не передбачає.

Дві ПСП одночасно

За загальним правилом, якщо працівник має право на ПСП за двома і більше підставами, то до його зарплати може застосовуватися одна ПСП за підставою, яка передбачає її найбільший розмір (п.п. 169.3.1 ПКУ). Виняток — ситуація, коли працівник утримує двох або більше дітей віком до 18 років, у тому числі дитину (дітей) з інвалідністю. У цьому випадку:

— на дитину (дітей) з інвалідністю надаємо ПСП у підвищеному розмірі (у 2023 році — 2013 грн з розрахунку на кожну дитину з інвалідністю);

— на інших дітей — ПСП у звичайному розмірі (1342 грн на кожну іншу дитину).

Це як раз наш випадок, тому розглянемо, як обчислити ПСП, на прикладі.

Приклад. Працівниця (оклад — 7400 грн) має двох дітей віком до 18 років. Одна дитина з інвалідністю. Припустимо, що зарплата працівниці за серпень — 6756,52 грн (нараховано лише за окладом, інших нарахувань немає). Чоловік працівниці ПСП не користується.

У зазначеній ситуації визначаємо граничний розмір зарплати, що дає право на ПСП, кратно кількості дітей до 18 років. У результаті розмір обмежувача складе:

3760 х 2 = 7520 (грн).

Зарплата працівниці за серпень (6756,52 грн) не перевищує обмежувач (7520 грн). Тож працівниця має право на ПСП за двома підставами:

— на дитину з інвалідністю віком до 18 років у розмірі 2013 грн;

— на іншу дитину — у розмірі 1342 грн.

Загальна сума ПСП становить:

2013 + 1342 = 3355 (грн).

Сума ПДФО за серпень 2023 року дорівнює:

(6756,52 - 3355) х 18 : 100 = 612,27 (грн).

Більше відповідей на ПСП-запитання ви знайдете у статті «ПСП-нюанси» для роботодавців: відповідаємо на ваші запитання» // «Оплата праці», 2023, № 2.

Висновки

  • Для застосування ПСП працівник повинен надати роботодавцю заяву та підтвердні документи. ПСП застосовується до місячного доходу, незалежно від дати подання заяви.
  • Граничний розмір доходу, що дає право на ПСП на дітей, визначається для кожного з батьків дитини по-різному.
  • Якщо працівник утримує двох або більше дітей віком до 18 років, у тому числі дитину (дітей) з інвалідністю, то він має право за застосування ПСП за двома підставами.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі