Теми статей
Обрати теми

Звільнення у 4ДФ та Д5: якщо забули відобразити

Будз Володимир, експерт з оплати праці та трудових відносин
Працівниця звільнилась за власним бажанням (ст. 38 КЗпП) 30 червня 2023 року. Але цей факт забули відобразити у додатках Д5 та 4ДФ Об’єднаного звіту. Помилку помітили у вересні 2023 року. Як правильно усе виправити?

Що потрібно подати?

У цьому випадку потрібно виправити помилку у Податковому розрахунку за II квартал 2023 року, граничний строк подання якого уже минув (9 серпня 2023 року). Тож маємо справу зі звітом із типом «Уточнюючий». Потрібно подати сам Розрахунок та два додатки до нього (усі уточнюючі).

Що проставляємо у Розрахунку?

У самому Податковому розрахунку слід заповнити обов’язкові реквізити, визначені в рядках 01 — 05. Також у рядку 06 потрібно зазначити інформацію про додатки, в яких проводилось коригування (п. 8 розд. V Порядку № 4).

* Порядок заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків — фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску, затверджений наказом Мінфіну від 13.01.2015 № 4.

У рядку 02 зазначити рік та квартал, що уточняється. Тобто «2023» і «2». А далі — номер Розрахунку, що подається. Його зазначаємо у хронологічному порядку незалежно від типу Розрахунку. Тобто дивимося, який номер мав останній поданий Податковий розрахунок за квартал, що коригується. Далі в рядку 02 зазначаємо наступний номер Розрахунку. Детальніше про це читайте у статті «Нумерація в Об’єднаному звіті та додатку 4ДФ» // «Оплата праці», 2021, № 9.

У рядку 06 (061 — 066) наводимо інформацію про додатки, в яких буде проводитись коригування, та їх кількість. Якщо певний додаток не коригуємо, то його пустим не подаємо й, відповідно, у рядку 06 не зазначаємо. У нашому випадку слід заповнити рядки 064 та 065.

Як коригувати додатки?

При коригуванні даних у додатках використовуємо спеціальні графи та позначки «0» чи «1» у них. Йдеться про графу 20 — у додатку Д5 та графу 10 — у додатку 4ДФ.

Виправлятися слід за таким принципом. Якщо потрібно виключити зайвий рядок — повторюємо його й у відповідній графі проставляємо «1». Якщо ж, навпаки, потрібно додати забутий рядок — формуємо його і в потрібній графі проставляємо «0».

Щоб виправити помилкові дані, формуємо два рядки. В одному повністю повторюємо інформацію з помилкового рядка і у відповідній графі зазначаємо «1» (рядок на виключення). У другому вказуємо правильну інформацію і в цій графі ставимо «0» (рядок на введення).

У нашому випадку в Д5 додаємо забутий рядок. Тож формуємо Д5 із одним рядком за звільненою працівницею із позначкою «0» у графі 20 (див. рис. 1). А у додатку 4ДФ будемо виключати неправильний та вводити правильний рядок (див. рис. 2).

img 1

Рис. 1. Фрагмент Д5 за III квартал 2023 року

img 2

Рис. 2. Фрагмент 4ДФ за червень 2023 року

Висновки

  • Якщо забули в Д5 та 4ДФ за звітний квартал відобразити звільнення і строк подання звіту сплив, то подаємо уточнюючий Податковий розрахунок із відповідними додатками.
  • При коригуванні даних у додатках Податкового розрахунку слід використовувати спеціальні графи та позначки «0» (рядок на введення) чи «1» (рядок на виключення) у них.
Прикріплені файли
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі