№18

Оплата праці, вересень, 2023/№ 18 Інші номери журналу ›
  • Зміни у розрахунку середньої зарплати: як визначити компенсацію? Постановою КМУ від 08.09.2023 № 957 урядовці внесли зміни до Порядку № 100*. А 15 вересня на офіційному сайті Мінекономіки з’явилися роз’яснення щодо практичного застосування цих змін. Тож давайте розглянемо, як зараз визначати суму компенсації за невикористану відпустку.
  • Середня зарплата для матдопомоги: новий порядок розрахунку від Кабміну Кабмін змінив порядок розрахунку середньої зарплати для обчислення суми матеріальної (грошової) допомоги. Як тепер визначити розрахунковий період? Як обчислити середньоденний заробіток? Відповіді на ці та інші запитання — у нашій статті.
  • Компенсація: виплата зарплатних боргів у вересні 2023 року Якщо роботодавець вчасно не виплатив працівникам зарплату, то він зобов’язаний при виплаті такої заборгованості нарахувати і виплатити компенсацію.
  • Відрядження у вихідний, робота у день вибуття/прибуття Відрядження у вихідний день — як оплатити? Чи треба працювати у день вибуття у відрядження або повернення з нього? На ці та інші запитання є відповіді у нашій статті. Тож, як то кажуть, wellcomе.
  • Відрядження в останній день відпустки: чи можна? Працівник перебуває у щорічні основній відпустці. Є необхідність направити його у відрядження в останній день відпустки. Як це правильно оформити?
  • Харчування у відрядженні: бюджетні та комерційні тонкощі Ми часто отримуємо запитання з приводу харчування у відрядженні: «Чи можна компенсувати сніданок у готельному рахунку або чай у проїзному документі? Чи зменшувати при цьому добові?» Тут все залежить від так би мовити форми власності роботодавця. Давайте розставимо крапки над «і».
  • Заміна класного керівника: як організувати та оплатити? Вчителю старших класів установлено доплату за класне керівництво у розмірі 25 % посадового окладу. З 12.09.2023 він перебуває на лікарняному. Заміна годин його педагогічного навантаження покладена на іншого вчителя. Чи можна на вчителя, який замінює свого колегу, покласти ще й обов’язки класного керівника з нарахуванням відповідної доплати?
  • Відпускний стаж мобілізованого педагога: роз’яснення від Держпраці Лист Держпраці від 06.09.2023 № 3099/2/2.1-23а, що коментується, — відповідь на запит нашої редакції щодо включення до відпускного стажу педагогам періоду їх військової служби під час мобілізації із збереженням середнього заробітку.
  • Лікарняні: все, що потрібно знати для розрахунку Щоб правильно розрахувати суму лікарняних, треба врахувати багато нюансів. Зокрема, правильно визначити розрахунковий період, суму виплат, що візьмуть участь у розрахунку, та страховий стаж працівника (як загальний, так і за останні 12 місяців). Ну а після цього ще й застосувати обмеження. Як це зробити та не заплутатися й не помилитися при розрахунках, ви дізнаєтеся із сьогоднішньої статті.
  • Лікарняні: якщо цілий рік немає заробітку Зараз часто виникають питання щодо розрахунку лікарняних для працівників, які не мали заробітку у розрахунковому періоді. До речі, причини такої відсутності заробітку можуть бути різними (через відпустки без збереження зарплати, призупинення дії трудового договору, неявки тощо). Але тільки від того, чи є така причина поважною, залежатиме порядок розрахунку лікарняних. Як саме? Розкажемо далі.
  • Матдопомога одна, а виплати дві: що з ЄСВ? Підприємство вирішило надати працівнику матеріальну допомогу на лікування. Є відповідна заява працівника, виписка з лікарні та чеки на придбання ліків. Згідно з наказом про надання допомоги загальна її сума становить 22000 грн. При цьому вказано, що нарахування і виплату матеріальної допомоги розділено на дві частини: 12000 грн — у вересні та 10000 грн — у жовтні. Чи буде така матеріальна допомога вважатися разовою та не оподатковуватися ЄСВ?
  • Грошова винагорода педпрацівникам: чи залежить розмір від навантаження? Вчителю закладу загальної середньої освіти (далі — ЗСО) при тарифікації на 2023/2024 навчальний рік встановлено 23 години тижневого педагогічного навантаження. Чи впливає цей факт на розмір щорічної грошової винагороди?
  • Звільнення у вихідний: коли розрахуватись із працівником? Звільнення працівника заплановано на 30.09.2023. Це субота (вихідний і для працівника, і для роботодавця). Чи можна провести остаточний розрахунок із працівником у п’ятницю 29.09.2023? Чи краще звільнити його 29.09.2023? Але як тоді це вплине на зарплату та ЄСВ, якщо місяць буде відпрацьовано не повністю?
  • Відпустка з наступним звільненням: нюанси надання та оформлення Чи має право працівник піти у відпустку перед звільненням і в її останній день звільнитися? Як визначити дату звільнення і підрахувати кількість днів невикористаної відпустки? Як оформити? Відповіді на ці запитання розкриємо у статті.
  • Відпустка з наступним звільненням: розрахунок відпускної середньої З 12 вересня змінився порядок розрахунку середньої зарплати для відпускної компенсації. Проте обчислення середньої для відпускних не змінилося. Якщо працівник іде у відпустку з наступним звільненням, як проводити розрахунок відпускних? Відповідь ви знайдете у статті.
  • Норма робочого часу для жовтня 2023 року Під час воєнного стану немає святкових та неробочих днів. Як зазначений факт впливає на норму тривалості робочого часу у жовтні 2023 року? Розглянемо найпопулярніший графік роботи — п’ятиденка з двома вихідними днями у суботу та неділю.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі