Теми статей
Обрати теми

Відрядження: які дні службової поїздки оплачувати

Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці
Перед тим як переходити до оплати відрядження, потрібно визначити, які саме дні службової поїздки слід оплатити. Як це зробити й не помилитися — розкажемо у сьогоднішній статті.

Які дні відрядження оплачуються

Перед тим як визначити, які дні відрядження підлягають оплаті, потрібно з’ясувати, в які саме дні працівник перебував у службовій поїздці. У цьому допоможуть два документи:

1) наказ (розпорядження) про направлення у відрядження. У ньому, зокрема, зазначається дата вибуття у відрядження працівника та дата його прибуття з поїздки.

До речі, як і коли оформлювати такий документ, ми розповідали у статті «Направляємо працівника у відрядження: оформлюємо документи» цього номера;

2) Табель обліку робочого часу (далі — Табель). У ньому дні відрядження працівника позначають кодом «ВД» («07»), а кількість відпрацьованих годин проставляють відповідно до графіка роботи працівника (наприклад, «8»).

Якщо день відрядження припадає на вихідний, то у Табелі у верхньому рядку проставляють «ВД», у нижньому — «Х» або прочерк.

Зверніть увагу, фактичну кількість днів відрядження визначають згідно з наказом за наявності одного чи декількох документальних доказів перебування у відрядженні (п. 170.9.1 ПКУ, п. 4 розд. ІІ Інструкції № 59*). Якщо документальних доказів немає — вважати дні поїздки відрядженням не можна, як і позначати такі дні кодом «ВД» у Табелі.

Детальніше про це — у статті «Відрядження бюджетників: добові без документів» // «Оплата праці», 2023, № 13.

* Інструкція про службові відрядження в межах України та за кордон, затверджена наказом Мінфіну від 13.03.98 № 59.

Документи в порядку і період відрядження працівника визначено? Переходимо до підрахунку днів службової поїздки, що підлягають оплаті.

Передплатіть, щоб відкрити доступ до матеріалів Я вже
logo PRO PRO-доступ Необмежений доступ до всіх закритих матеріалів сайту без реклами
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі