Теми статей
Обрати теми

Вихідна допомога: рахуємо на прикладах

Жиленко Катерина, експерт з оплати праці та трудового законодавства
В яких випадках та в якому розмірі виплачують вихідну допомогу, ми вже розібрались у попередніх статтях*. А тепер настав час обговорити правила розрахунку розміру цієї виплати. І зробимо це на конкретних прикладах.

* «Вихідна допомога: кому, коли і скільки» та «Вихідна допомога: практичні ситуації» в журналі «Оплата праці», 2024, № 2.

Формула

Щоб визначити розмір вихідної допомоги, потрібно розрахувати середньомісячну зарплату працівника. Керуватися слід Порядком № 100*. Згідно з нормами абз. 1, 3 і 4 п. 8 цього документа у нашому випадку (коли середня місячна зарплата визначена законодавством як розрахункова величина для нарахування виплат і допомоги) середню рахуємо, помноживши середньоденну зарплату на середньомісячне число робочих днів у розрахунковому періоді.

* Порядок обчислення середньої заробітної плати, затверджений постановою КМУ від 08.02.95 № 100.

У свою чергу, середньоденну зарплату обчислюємо, поділивши зарплату за фактично відпрацьовані протягом двох місяців робочі дні на число відпрацьованих робочих днів. А середньомісячне число робочих днів розраховуємо діленням на 2 сумарного числа робочих днів за останні два календарних місяці згідно з графіком роботи підприємства, установи, організації.

Отже, для розрахунку суми вихідної допомоги потрібно:

Передплатіть, щоб відкрити доступ до матеріалів Я вже
logo PRO PRO-доступ Необмежений доступ до всіх закритих матеріалів сайту без реклами
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі