Теми статей
Обрати теми

Сертифікація вчителів — 2024: хто отримає доплату

Будз Володимир, експерт з оплати праці та трудових відносин
З 2019 року в нашій державі запроваджено сертифікацію вчителів початкової школи. Минулого року її змогли пройти вчителі математики та української мови. Цьогоріч взяти участь у сертифікації зможе більше коло освітян. У цій статті поговоримо про сертифікацію педагогічних працівників, а також про те, які «бонуси» передбачені для сертифікованих педагогів.

Мета сертифікації

Сертифікація педагогічних працівників — це зовнішнє оцінювання професійних компетентностей педпрацівників, що здійснюється шляхом незалежного тестування, самооцінювання та вивчення практичного досвіду їх роботи (ч. 1 ст. 51 Закону про освіту*).

* Закон України «Про освіту» від 05.09.2017 № 2145-VIII.

Сертифікація є однією з процедур зовнішнього забезпечення якості освіти. Вона здійснюється з метою виявлення та заохочення педпрацівників з високим рівнем педагогічної майстерності, які володіють методиками компетентнісного навчання і новими освітніми технологіями та сприяють їх поширенню. Крім того, одним із завдань сертифікації є поступова заміна традиційної атестації на більш сучасні форми перевірки компетентностей.

Сертифікація відбувається на добровільних засадах виключно за ініціативою самого педагога та за умови його добровільної реєстрації. При цьому керівник закладу освіти зобов’язаний сприяти проходженню сертифікації педпрацівниками (ч. 4 ст. 38 Закону про середню освіту*).

Передплатіть, щоб відкрити доступ до матеріалів Я вже
logo PRO PRO-доступ Необмежений доступ до всіх закритих матеріалів сайту без реклами
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі