Теми статей
Обрати теми

Застосування КЕКВ та бухгалтерський облік медичного інструментарію

Станкус Тетяна, заступник головного редактора газети «Бюджетна бухгалтерія», Крот Юлія, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»
Лікарні виділено кошти для закупівлі різного хірургічного інструментарію. За яким КЕКВ провести видатки на закупівлю хірургічного інструментарію (ножиці, зажими тощо), якщо їх вартість складає від 200 до 8000 грн.? За яким КЕКВ придбати комплект хірургічний вартістю 49000 грн.? На яких бухгалтерських рахунках обліковувати такі товарно-матеріальні цінності? Як їх списувати у подальшому?

Почнемо відповідь на це запитання із застосування КЕКВ.

Так, згідно з п.п. 2 п.п. 2.2.2 Інструкції щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету, затвердженої наказом Мінфіну від 12.03.2012 р. № 333, видатки на придбання виробів медичного призначення (інструментів, пристроїв, приладдя, матеріалів та інших виробів, зокрема термометрів, діагностичних тестів, перев’язувальних матеріалів, ланцетів, пінцетів, голок, шприців тощо, які не беруться на облік як основні засоби) слід проводити за КЕКВ 2220 «Медикаменти та перев’язувальні матеріали».

Натомість медичні інструменти, які підпадають під визначення основних засобів, слід придбавати за КЕКВ 3110 «Придбання обладнання і предметів довгострокового користування».

Тож давайте пригадаємо, які товарно-матеріальні цінності на сьогодні належать до основних засобів.

До основних засобів бюджетні установи відносять матеріальні активи, якщо вони відповідають наступним критеріям:

— первісна вартість перевищує 6000 грн. (без ПДВ), тобто складає 6001 грн. та більше;

— строк їх використання перевищує один рік (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2016, № 33, с. 9).

Як правило, строк використання медичних інструментів перевищує один рік, тож ті медичні інструменти, вартість яких перевищує 6000 грн., слід закуповувати за КЕКВ 3110 «Придбання обладнання і предметів довгострокового користування», а ті, вартість яких менше 6000 грн., — за КЕКВ 2220 «Медикаменти та перев’язувальні матеріали».

Що стосується комплекту хірургічного, то з огляду на його вартість (49000 грн.), видатки на придбання такого комплекту слід провести за КЕКВ 3110.

Тепер перейдемо до питань облікових.

Порядок обліку таких об’єктів також напряму залежить від їх вартості. Зокрема, хірургічний інструментарій вартістю 6000 грн. за одиницю і менше слід обліковувати у складі малоцінних необоротних матеріальних активів на субрахунку 113 «Малоцінні необоротні матеріальні активи» (підгрупа 8).

Якщо ж вартість медичних інструментів перевищує 6000 грн. (без ПДВ), тоді для узагальнення інформації про їх надходження та рух необхідно застосовувати субрахунок 104 «Машини та обладнання» (підгрупа 7). Саме на цьому субрахунку слід обліковувати й інструменти, придбані у комплекті. Відтак хірургічний комплект вартістю 49000 грн. підлягає зарахуванню на баланс як єдиний об’єкт до складу основних засобів. Це випливає з п. 1 розд. ІІ Національного положення (стандарту) бухгалтерського обліку в державному секторі 121 «Основні засоби», затвердженого наказом Мінфіну від 12.10.2010 р. № 1202 (ср. ). А конкретно, цією нормою передбачено, що одиницею обліку основних засобів є:

— закінчений пристрій з усіма пристосуваннями і приладдям до нього;

— конструктивно відокремлений предмет, призначений для виконання самостійних функцій;

відокремлений комплекс конструктивно з’єднаних предметів однакового або різного призначення, що мають для їх обслуговування загальні пристосування, приладдя, керування та єдиний фундамент, унаслідок чого кожен предмет може виконувати свої функції, а комплекс — певну роботу тільки в складі комплексу, а не самостійно;

— інший актив, що відповідає визначенню основних засобів, або частина такого активу, що контролюється суб’єктом державного сектору.

При цьому варто звернути увагу на присвоєння інвентарного номера такому хірургічному комплекту. Так, відповідно до абз. 2 п. 3 розд. ІІ Методичних рекомендацій з бухгалтерського обліку основних засобів суб’єктів державного сектору, затверджених наказом Мінфіну від 23.11.2015 р. № 11, якщо інвентарний об’єкт є складним і включає ті чи інші відокремлені елементи, що становлять разом з ним одне ціле, то на кожному такому елементі повинен бути зазначений той самий інвентарний номер, що й на основному об’єкті. Звісно, забезпечення дотримання цієї вимоги на практиці дещо ускладнюється незначними розмірами хірургічного інструментарію. Тому можна нанести інвентарний номер на бокс (футляр), в якому постійно буде зберігатися такий набір. Водночас всі складові такого комплекту обов’язково мають бути перелічені у відповідній Інвентарній картці обліку об’єкта основних засобів. Її типова форма затверджена наказом Мінфіну від 13.09.2016 р. № 818.

Також варто зупинитися на порядку списання хірургічного інструментарію.

Якщо йдеться про списання окремих об’єктів, а не комплекту чи його складових частин, тоді таку операцію слід здійснювати у загальному порядку. Підставою для списання медичних інструментів, які обліковуються у складі основних засобів, буде Акт списання основних засобів (часткової ліквідації) за типовою формою, затвердженою наказом Мінфіну від 13.09.2016 р. № 818. Натомість у випадку списання кількох однотипних (однакових за призначенням та вартістю) інструментів доцільно застосовувати Акт списання групи основних засобів.

Водночас у разі виходу з ладу будь-якої складової частини хірургічного комплекту слід проводити його часткову ліквідацію. Для оформлення цієї операції складають Акт списання основних засобів (часткової ліквідації). А на вартість складової частини, яка стала непридатною для подальшого використання, зменшують первісну вартість комплекту. Причому суму нарахованого зносу слід зменшити пропорційно до зменшення первісної вартості. У свою чергу, витрати на придбання нових інструментів для поповнення хірургічного комплекту необхідно відносити на збільшення його первісної вартості.

Більше про порядок відображення часткової ліквідації об’єктів основних засобів у бухгалтерському обліку читайте у попередніх номерах нашого видання (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2016, № 19 та № 30).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі