Теми статей
Обрати теми

Щодо доплати за перевірку зошитів в підготовчому класі та підвищення посадових окладів за педзвання «старший викладач» у педучилищах

Жиленко Катерина, експерт з оплати праці та трудового законодавства
Лист від 07.03.2018 р. № 1/11-2666

У Міністерстві освіти і науки України розглянуто звернення <…> щодо доплати за перевірку зошитів в підготовчому класі та підвищення посадових окладів за педагогічне звання «старший викладач» у педагогічних училищах.

1. Щодо доплати за перевірку зошитів в підготовчому класі

З 1 вересня 2014 року в спеціальних закладах загальної середньої освіти поетапно впроваджуються нові навчальні плани, які розраховані на те, що в структурі початкової школи є підготовчий та 1–4 класи, що дозволяє забезпечити дітям достатню кількість часу і для засвоєння навчального матеріалу, і для корекційно-розвиткової роботи. Незважаючи на те, що підготовчі класи були відкриті, умови оплати праці вчителів у таких класах відрізнялись від умов оплати праці вчителів 1–4 класів.

Постановою Кабінету Міністрів України від 14.02.2018 р. № 72 внесено зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 25.08.2004 р. № 1096 «Про встановлення розміру доплати за окремі види педагогічної діяльності», відповідно до яких встановлено доплати для вчителів підготовчих класів спеціальних шкіл за класне керівництво і за перевірку зошитів та письмових робіт. Завдяки цьому усунута нерівність в оплаті праці тих вчителів, які працюють в підготовчих класах спеціальних шкіл.

Відтепер вчителі в підготовчих класах спеціальних закладів загальної середньої освіти також отримуватимуть доплати 20 % за класне керівництво і 15 % за перевірку зошитів та письмових робіт.

2. Щодо підвищення посадових окладів за педагогічне звання «старший викладач» у педагогічних училищах

Оплата праці педагогічних працівників здійснюється відповідно до Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міністерства освіти України від 15.04.1993 р. № 102, зареєстрованої в Міністерстві юстиції 27.05.1993 р. за № 56 (зі змінами) (далі — Інструкція). Розміри підвищення посадових окладів за звання «старший викладач» визначені у постанові Кабінету Міністрів України від 20.04.2007 р. № 643, відповідно до якої наказом Міністерства освіти і науки від 11.06.2007 р. № 471 внесено зміни в Інструкцію.

У пункті 24 Інструкції зазначені умови підвищення посадових окладів (ставок заробітної плати) за звання «старший викладач». Таке підвищення не стосується викладачів вищих навчальних закладів І-ІІ рівнів акредитації, до яких відносяться педагогічні училища.

Одночасно повідомляємо, що у вищому навчальному закладі І-ІІ рівня акредитації може бути введена посада старшого викладача. Згідно з приміткою 2 до пункту 8 Інструкції ставки заробітної плати старших викладачів вищих навчальних закладів І-ІІ рівнів акредитації встановлюються на 5 відсотків вище ставок викладачів вищої категорії.

Перший заступник Міністра В. Ковтунець

Коментар редакції

Доплати за перевірку зошитів & за класне керівництво в підготовчих класах: роз’яснює МОН

У листі, що коментується, фахівці МОН відповіли на такі запитання:

«1. Пунктом 37 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом МОН від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102), передбачена доплата за перевірку зошитів учителям I — IV класів загальноосвітніх шкіл і шкіл-інтернатів усіх типів.

Чи можна встановити доплату за перевірку зошитів учителям підготовчих класів спеціальної початкової школи?

2. Педагогічні училища відносяться до ВНЗ I — II рівнів акредитації, але у зв’язку з особливостями організації навчального процесу умови оплати праці педпрацівників цих навчальних закладів відрізняються від «оплатних» умов педагогів інших ВНЗ I — II рівнів акредитації. Це підтверджують норми Інструкції № 102, де простежується розмежування понять «педагогічні училища» і «вищі навчальні заклади I — II рівнів акредитації». При цьому згідно з виноскою до п.п. «д» п. 24 Інструкції № 102 підвищення посадового окладу на 10 % за звання «старший викладач» не належить викладачам ВНЗ I — II рівнів акредитації.

Чи підвищується посадовий оклад за наявність педагогічного звання «старший викладач» в педагогічних училищах»?

Доплата «за зошити» і класне керівництво

Спочатку трохи ретроспективи. До системи загальної середньої освіти входять спеціальні школи — установи загальної середньої освіти для дітей, що потребують корекції фізичного та/або розумового розвитку (ч. 2 ст. 9 Закону України «Про загальну середню освіту» від 13.05.99 р. № 651-XIV). Кілька років тому стартувала реформа освітньої системи, у межах якої були введені нові навчальні плани, розроблені відповідно до Держстандарту початкової загальної освіти для дітей з особливими освітніми потребами, затвердженого постановою КМУ від 21.08.2013 р. № 607. Частиною цих навчальних планів є навчання дітей з особливостями фізичного і розумового розвитку в підготовчих класах.

За своєю суттю підготовчі класи є I ступенем спеціальної школи (п.п. 2 п. 1 постанови КМУ «Про встановлення строку навчання в загальноосвітніх навчальних закладах для дітей з особливими освітніми потребами» від 23.04.2003 р. № 585, п. 2.1 Положення про спеціальну загальноосвітню школу (школу-інтернат) для дітей, які потребують корекції фізичного та (або) розумового розвитку», затвердженого постановою КМУ від 15.09.2008 р. № 852).

Як бачимо, підготовчий клас у структурі спецшколи передбачили, а ось особливості оплати праці учителів таких класів не прописали. Тому й виникла несправедливість у встановленні доплат за класне керівництво і перевірку зошитів учителям в підготовчих класах.

І ось з 21.02.2018 р. Кабмін усунув цю несправедливість своєю постановою «Про внесення змін до додатка до постанови Кабінету Міністрів України від 25 серпня 2004 р. № 1096» від 14.02.2018 р. № 72 (далі — постанова № 72). Тепер в п. 2 додатка до постанови КМУ «Про встановлення розміру доплати за окремі види педагогічної діяльності» від 25.08.2004 р. № 1096 (далі — постанова № 1096) зафіксоване таке: за перевірку зошитів не лише в I — IV класах, але і в підготовчих класах закладів загальної середньої освіти належить доплата у розмірі 15 % тарифної ставки.

Важливий момент! Формальне прочитання п. 2 додатка до постанови № 1096 наводить на думку, що доплату за перевірку зошитів у підготовчих і початкових класах слід установлювати залежно від педагогічного навантаження учителя. Але це не так. У тій же нормі йдеться й про доплату за перевірку письмових робіт учителям V — XI (XII) класів. Ось саме до цієї доплати і відноситься вимога про її встановлення виходячи з педнавантаження, що до того ж підтверджене п. 39 Інструкції № 102. А в абз. 1 п. 37 Інструкції № 102 зазначено, що доплата за перевірку зошитів основному учителеві класу встановлюється незалежно від педагогічного навантаження.

Також завдяки постанові № 72 учителі підготовчих класів (як і I — IV класів) отримали доплату за класне керівництво у розмірі 20 % посадового окладу (ставки зарплати) згідно з п. 1 додатка до постанови № 1096.

Але нормативні зміни, передбачені постановою № 1096, — тільки півсправи. Адже в п.п. 36 і 37 Інструкції № 102 все ще фігурують I — IV класи, а підготовчих класів там немає. Але це не повинно стати перешкодою для виплати доплат «за зошити» і за класне керівництво в підготовчих класах.

Вважаємо, що після внесення очікуваних правок до Інструкції № 102 порядок установлення доплат учителям підготовчих класів буде ідентичним порядку встановлення доплат для учителів початкових класів, який передбачений пп. 36 — 38 Інструкції № 102. Тому вже зараз можна виділити певні особливості встановлення доплат для педагогів підготовчих класів. Розглянемо їх детальніше.

Доплата за класне керівництво. При встановленні цієї доплати слід враховувати такі моменти:

— якщо в класі кількість учнів менше 12 осіб, то доплата за класне керівництво встановлюється у розмірі 50 % відповідного розміру доплати (абз. 5 п. 36 Інструкції № 102);

перерахунок розміру доплати за класне керівництво у зв’язку зі зміною кількості учнів протягом навчального року не проводиться (крім випадків, коли тарифікація педагогічних працівників здійснюється на початок першого і другого півріччя) (абз. 3 п. 38 Інструкції № 102);

— якщо педагогічний працівник має право на підвищення посадового окладу (тарифної ставки), розмір доплати за класне керівництво розраховують виходячи з окладу з підвищеннями (п. 34 Інструкції № 102);

— за час роботи в період канікул учителям виплачують зарплату, встановлену при тарифікації, яка передувала початку канікул, тобто з урахуванням доплати за класне керівництво (п. 71 Інструкції № 102);

— учителеві-сумісникові доплата встановлюється на загальних підставах, оскільки ні Інструкцією № 102, ні постановою № 1096 жодних обмежень не встановлено.

Доплата «за зошити». При встановленні цієї доплати також слід враховувати деякі нюанси:

— при встановленні такої доплати основним учителям педнавантаження не враховується (абз. 1 п. 37 Інструкції № 102);

— якщо уроки з мов проводить інший учитель, то зазначену доплату він отримує за фактичну кількість годин у розмірах, передбачених для учителів підготовчих класів, з урахуванням кількості учнів. У такому ж порядку оплачується перевірка зошитів учителям, які проводять індивідуальні заняття вдома, групові та індивідуальні заняття в лікарні або санаторії (абз. 2 п. 37 Інструкції № 102).

Також відзначимо, що цю доплату обчислюють виходячи із ставки заробітної плати (посадового окладу) учителя з урахуванням підвищень. А при її розрахунку інші доплати та надбавки до уваги не беруть.

Є ще один цікавий момент. Фахівці МОН у листі від 10.11.2016 р. № 23/12-5366 відзначили, що факт перевірки зошитів учителем підтверджується виставлянням поточних оцінок у зошитах, а не в окремій колонці Класного журналу. Саме такий результат перевірки зошитів є орієнтиром при встановленні доплати. На це слід звертати увагу (детальніше — у газеті «Бюджетна бухгалтерія», 2016, № 48, с. 3).

Доплата за роботу в інклюзивних класах

Окрім доплат за перевірку зошитів і класне керівництво в підготовчих класах, постанова № 72 заохотила надбавкою й роботу в інклюзивних класах (групах) у закладах дошкільної, загальної середньої, позашкільної, професійної (професійно-технічної) і вищої освіти. Граничний розмір такої доплати становить 20 % посадового окладу. Належить вона педпрацівникам і помічникам вихователів тільки за години роботи в цих класах (групах).

Таким чином виправлена ще одна несправедливість. У листі від 08.09.2017 р. № 2.1-2131 Мінсоцполітики звернуло увагу на те, що педпрацівникам, які працюють в інклюзивних класах, не передбачено збільшення посадового окладу згідно з п.п. «в» п. 28 Інструкції № 102. Річ у тім, що в класі з інклюзивним навчанням можуть навчатися не більше трьох учнів з особливими освітніми потребами, що не складає окрему групу або клас (п. 8 Порядку організації інклюзивного навчання в загальноосвітніх навчальних закладах, затвердженого постановою КМУ від 15.08.2011 р. № 872). Але відтепер і педпрацівники, і помічники вихователів інклюзивних класів можуть розраховувати на бонус, щоправда, не у вигляді підвищення окладу, а у вигляді доплати.

Також вам буде корисний матеріал «Нові доплати за роботу в інклюзивних класах» з газети «Оплата праці», 2018, № 6, с. 28.

Підвищення окладу «старшому викладачеві» педучилища

У структурі закладів вищої освіти педагогічні училища відносяться до ВНЗ I — II рівнів акредитації. Але при цьому умови оплати праці педпрацівників цих навчальних закладів мають свої особливості. Це реалізовано в Інструкції № 102.

Так, підрозділом «Установи народної освіти (окрім професійно-технічних навчальних закладів і вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації)» розділу «Б» Інструкції № 102 визначено порядок нарахування зарплати педагогам педагогічних училищ, а підрозділом «Вищі навчальні заклади I — II рівнів акредитації і професійно-технічні навчальні заклади (окрім педагогічних училищ)» розділу «Б» Інструкції № 102 — ВНЗ I — II рівнів акредитації.

Тому може здатися, що ці розмежування діють і для виноски до п.п. «д» п. 24 Інструкції № 102, згідно з якою підвищення посадового окладу на 10 % за звання «старший викладач» не належить викладачам ВНЗ I — II рівнів акредитації.

Але, на думку МОН, у цьому питанні педучилища все-таки керуються «оплатними» правилами для ВНЗ I — II рівнів акредитації. У листі, що коментується, фахівці МОН дійшли такого висновку: для викладачів ВНЗ I — II рівнів акредитації (у тому числі педучилищ), яким атестаційною комісією присвоєно педагогічне звання «старший викладач», підвищення посадових окладів не передбачене.

Але тут же фахівці освітнього Міністерства підказують варіант матеріального заохочення педагогів з педагогічним званням «старший викладач»: немає підвищення за звання — можна підвищити на посаді.

У ВНЗ I — II рівнів акредитації можна ввести посаду старшого викладача. А згідно з приміткою 2 до п. 8 Інструкції № 102 ставки зарплати старших викладачів ВНЗ I — II рівнів акредитації встановлюються на 5 % вище за ставки викладачів вищої категорії.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі