Теми статей
Обрати теми

Працівник захворів і помер у відпустці: як розрахуватися

Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці
Працівник пішов у відпустку у серпні 2020 року на 21 календарний день. У зв’язку з цим був виданий наказ про відпустку і виплату йому матеріальної допомоги на оздоровлення. Відпускні і матеріальна допомога були виплачені працівникові до відпустки. Перебуваючи у відпустці, працівник захворів і помер. Як розрахувати лікарняні? Чи треба утримувати відпускні?

Основні моменти

Передусім нагадаємо: поки у вас не буде на руках свідоцтва про смерть працівника (форма свідоцтва затверджена постановою КМУ від 10.11.2010 р. № 1025), не поспішайте проводити остаточний розрахунок.

Адже тільки цей документ є підставою для оформлення наказу (розпорядження) про припинення трудових відносин з працівником, який помер, і, відповідно, проведення остаточного розрахунку. Але тільки-но всі формальності дотримані, можна приступити до проведення остаточного розрахунку з працівником. Тобто до розрахунку та нарахування всіх сум, що належать працівникові за період до моменту припинення роботи у зв’язку із смертю.

До таких виплат можна віднести зарплату за відпрацьовані дні (у нашому випадку — за відпрацьовані дні до початку відпустки), у разі, якщо її ще не виплатили, компенсацію за невикористану відпустку, лікарняні тощо.

Їх розрахунок та нарахування проводимо в загальному порядку, але з деякими особливостями. Про них і поговоримо далі.

Лікарняні

Лікарняні у разі смерті працівника надаємо за увесь період захворювання, включаючи останній день хвороби, в який він помер (див. листи ФСС від 12.02.2015 р. № 5.2-32-316 і від 14.08.2009 р. № 04-06/Н-152з-198).

Головне, щоб родичі працівника, який помер, звернулися за призначенням матеріального забезпечення протягом 12 календарних місяців з дня смерті застрахованої особи (п. 5 ст. 32 Закону № 771).

1 Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 28.12.2014 р. № 77-VIII.

Якщо родичі надали оформлений за усіма правилами листок непрацездатності у встановлений термін, роботодавець зобов’язаний розрахувати та нарахувати лікарняні в загальному порядку відповідно до вимог Порядку № 12662.

2 Порядок обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затверджений постановою КМУ від 26.09.2001 р. № 1266.

До речі, від того, коли лікарняний лист подано до комісії із соцстрахування, залежатиме й оподаткування ЄСВ сум лікарняних працівника, який помер.

Якщо це сталося:

до моменту остаточного розрахунку з працівником, який помер, то суми оплати днів хвороби (і за рахунок підприємства, і за рахунок соцстраху) включаються у базу нарахування ЄСВ на підставі ч. 1 ст. 7 Закону про ЄСВ3 (лист ПФУ від 22.10.2012 р. № 21362/н-11);

3 Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI.

після проведення остаточного розрахунку з працівником, який помер (наприклад, через місяць або два після остаточного розрахунку), із суми лікарняних ЄСВ стягувати не треба. А все тому, що колишній працівник вже не є застрахованою особою (див. лист ПФУ від 30.08.2011 р. № 18177/03-20).

А ось ПДФО і ВЗ із суми таких лікарняних утримати доведеться у будь-якому випадку (за правилами, встановленими для зарплати). Причому суми лікарняних для ПДФО-цілей треба віднести до місяців, за які вони нараховані.

Відпускні

Тут слід звернути увагу на такі моменти:

1. Оскільки працівник помер у період оплачуваної відпустки, суму відпускних при остаточному розрахунку з померлим не перераховуємо, оскільки це не передбачено чинним законодавством.

2. Якщо працівник, який помер, використав зайві дні відпустки, коригування (утримання) відпускних також не проводимо.

Звичайно, за загальними правилами, у разі звільнення працівника (припинення з ним трудових відносин) до закінчення робочого року, за який він уже отримав відпустку повної тривалості, для покриття його заборгованості роботодавець проводить відрахування із зарплати за дні відпустки, які були надані в рахунок невідпрацьованої частини робочого року. Проте у разі смерті працівника відрахування із зарплати за невідпрацьовані дні відпустки не проводяться. Така вимога прямо прописана в ч. 3 ст. 22 Закону про відпустки4.

4 Закон України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР.

3. Якщо на день проведення остаточного розрахунку у померлого ще залишилися невикористані дні відпусток (щорічної відпустки і соціальної додаткової відпустки працівникам, які мають дітей (за наявності права на неї)), обов’язково нараховуємо їх компенсацію.

Нагадаємо: з таких виплат утримуємо ПДФО і ВЗ у загальному порядку. У формі № 1ДФ їх відображаємо з ознакою доходу «101» під податковим номером працівника, який помер.

Крім того, нараховані при проведенні остаточного розрахунку суми компенсації за невикористану відпустку включаємо до бази нарахування ЄСВ.

Також ці суми відображаємо у Звіті з ЄСВ (форма № Д4) з податковим номером померлого.

Зверніть увагу: якщо компенсація за невикористану відпустку (це виплата за невідпрацьований час, п.п. 2.2.12 Інструкції № 55) буде нарахована вже після проведення остаточного розрахунку з померлим, то ЄСВ не нараховуємо та у Звіті з ЄСВ не відображаємо.

5 Інструкція зі статистики заробітної плати, затверджена наказом Держкомстату від 13.01.2004 р. № 5.

Матдопомога

Суму матеріальної допомоги, виданої працівникові перед відпусткою, не коригуємо, тобто не утримуємо з нарахованих працівникові доходів.

Річ у тому, що наказ про надання матеріальної допомоги був виданий у тому місяці, в якому працівник ще перебував у трудових відносинах. У тому ж періоді (на підставі наказу) ця сума була виплачена працівникові.

Тому коригувати тут нічого.

Поготів, що перерахунок суми матеріальної допомоги у зв’язку зі смертю працівника чинним законодавством не передбачений.

Зверніть увагу: навіть якщо сума матеріальної допомоги з якоїсь причини не була виплачена працівникові перед виходом у відпустку (хоча наказ про її надання був виданий) — при проведенні остаточного розрахунку все одно доведеться нарахувати таку допомогу в сумі, зазначеній у наказі.

І насамкінець нагадаємо: за загальним правилом суми заробітної плати, компенсації за невикористані дні відпусток і лікарняних передають членам сім’ї працівника, який помер.

Більше подробиць про порядок припинення трудових відносин із працівником, який помер, і проведення з ним остаточного розрахунку ви зможете знайти в статтях:

• «Зарплата померлого працівника: кому платити?» // «Бюджетна бухгалтерія», 2019, № 38;

• «Помер працівник: життєві ситуації» // «Оплата праці», 2020, № 4.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі