Теми статей
Обрати теми

Невакцинований працівник захворів: відсторонювати чи ні?

Будз Володимир, експерт з оплати праці та трудових відносин
Соціальний працівник терцентру відмовився від обов’язкової вакцинації (є складений акт). Відповідно до наказу керівника невакциновані працівники з 09.12.2021 мають бути відсторонені від роботи. Але 08.12.2021 зазначений працівник захворів і не вийшов на роботу (є електронний лікарняний лист). Чи підлягає він відстороненню? Чи оплачувати період його тимчасової непрацездатності?

Кого відсторонюють?

Перелік закладів, для працівників яких щеплення проти COVID-19 є обов’язковим, містить Перелік № 21531. Нещодавно МОЗ розширило коло працівників, які підлягають обов’язковій вакцинації. Як наслідок, до тих, хто в обов’язковому порядку повинен вакцинуватись від COVID-19, додались працівники:

1 Перелік професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним щепленням, затверджений наказом МОЗ від 04.10.2021 № 2153.

• установ та організацій, що належать до сфери управління центральних органів виконавчої влади;

• закладів, що надають соціальні послуги, закладів соцзахисту для дітей, реабілітаційних закладів (терцентри, центри соцпослуг, центри соціально-психологічної реабілітації дітей тощо);

• установ та організацій, включених до Переліку № 832.

2 Перелік об’єктів державної власності, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави, затверджений постановою КМУ від 04.03.2015 № 83.

Відповідні зміни було запроваджено наказом № 23933. Він набрав чинності 9 грудня 2021 року. Тож до 09.12.2021 працівникам терцентрів слід було пройти вакцинацію (отримати хоча б одну дозу) або надати підтвердження протипоказання до вакцинації від COVID-19 (надати копію форми № 028-1/о).

3 Наказ МОЗ «Про затвердження Змін до Переліку професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним щепленням» від 01.11.2021 № 2393.

Працівники, які відмовились або ухиляються від обов’язкової вакцинації, та ті, хто не підтвердив протипоказання до вакцинації від COVID-19, підлягають відстороненню від роботи з 09.12.2021. Підстави для відсторонення — ст. 46 КЗпП та п.п. 2 п. 416 постанови № 12364.

4 Постанова КМУ «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» від 09.12.2020 № 1236.

ВАЖЛИВО!

Умова про відсторонення стосується всіх працівників терцентру

Тобто ця вимога однаковою мірою поширюється і на тих, хто безпосередньо контактує з населенням (соцпрацівники, фахівці із соціальної роботи, соцробітники тощо), і на тих, хто не перебуває у контакті з отримувачами соцпослуг (керівні працівники, бухгалтери тощо).

Відсторонення оформлюємо наказом (розпорядженням) керівника. З наказом ознайомлюємо працівників під підпис. Якщо відмовляються — складаємо акт. Детальніше про це ви можете прочитати в журналі «Бюджетна бухгалтерія», 2021, № 43, с. 7 — 8; № 42, с. 19 — 22.

Чи оплачувати період відсторонення?

Законодавством прямо не передбачено обов’язку роботодавця щодо збереження за працівником зарплати на період його відсторонення від роботи у зв’язку з відмовою або ухиленням від проведення обов’язкових профілактичних щеплень від COVID-19. Про це чітко зазначають фахівці Мінекономіки у листах від 18.10.2021 № 4706-01/50116-01 та від 03.11.2021 № 4706-06/52950-03 (ср. ).

Додатковим аргументом на підкріплення цієї позиції може слугувати визначення терміна «заробітна плата». Його містить ст. 94 КЗпП, а також ст. 1 Закону про оплату праці. Так, зарплата — це винагорода, виплачена працівникові за виконану ним роботу. Будучи відстороненим, працівник не виконує жодної роботи, тож і зарплата йому не належить.

УВАГА!

Час відсторонення через відмову від вакцинації працівникам не оплачується і за ними за цей період не зберігається середній заробіток

Враховуйте: працівник під час відсторонення продовжує перебувати у трудових відносинах із роботодавцем. А отже, він має повне право піти в оплачувану відпустку. При цьому сам період відсторонення не входить до «відпускного» стажу.

Як бути з лікарняними?

Допомога по тимчасовій непрацездатності повністю/частково компенсує втрату зарплати у разі настання страхового випадку. Такий припис містить ч. 1 ст. 22 Закону № 11055. А оскільки працівника відсторонено від роботи без виплати зарплати, то допомога не виплачуються. Тож лікарняний, який було відкрито працівникові після дати відсторонення і припадає на період такого відсторонення, оплаті не підлягає.

5 Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 № 1105-XIV.

Але як бути, якщо працівник пішов на лікарняний до початку кампанії з відсторонення? У такому разі немає підстав для його відсторонення, а лікарняні слід нарахувати в загальному порядку.

При цьому дату відсторонення слід перенести на перший робочий день після закінчення періоду тимчасової непрацездатності. Про це зазначають фахівці Державної служби з питань праці на своєму офіційному сайті (dsp.gov.ua).

Спроєктуємо зазначене на ситуацію, що розглядається, у запитанні читача. Соціальний працівник терцентру підлягає обов’язковій вакцинації від COVID-19. Він від неї відмовився. На підтвердження цього складено акт. Формально такого працівника необхідно відсторонити від роботи з 09.12.2021. Але 08.12.2021 він захворів, тобто настала підтверджена непрацездатність до дати відсторонення (у наявності — е-лікарняний).

Таким чином, з 08.12.2021 працівник не виконує свою роботу через хворобу. Підстав для його відсторонення немає. Тож з 09.12.2021 відсторонити його не можна. І тільки після його одужання роботодавець може повернутися до питання відсторонення такого працівника. Тобто з дати, наступної після дня закриття е-лікарняного. Враховуючи той факт, що непрацездатність настала не в період відсторонення, а раніше, працівникові потрібно виплатити лікарняні у загальному порядку.

Але можлива й інша ситуація. Працівник, який відмовився від вакцинації, захворів у день відсторонення і не вийшов на роботу. За умовами нашого прикладу — 09.12.2021. На наш погляд, у цій ситуації працівника також не слід відсторонювати від роботи і лікарняні йому потрібно оплачувати у загальному випадку. Адже на дату відсторонення він уже не виконує свої обов’язки (не працює) через хворобу.

Утім, з цього приводу ми направили запит до Мінсоцполітики та ФСС. Тільки-но отримаємо відповідь, обов’язково повернемось до цього питання.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі