Теми статей
Обрати теми

«Декретна» посада: нюанси прийняття-звільнення

Будз Володимир, експерт з оплати праці та трудових відносин
Працівниця оформила відпустку для догляду за дитиною до трьох років у червні 2021 року. Керівник установи на час її відсутності хоче прийняти іншого працівника за строковим трудовим договором. Як правильно оформити трудові відносини у цьому випадку?

Правове становище строковиків

Так, дійсно, у разі прийняття на роботу працівника на період перебування працівниці в «доглядовій» відпустці з ним укладають строковий трудовий договір (ст. 23 КЗпП). Строк дії такого трудового договору слід визначати за часом настання певної події, а саме — виходом на роботу постійної працівниці з відпустки.

До речі, приймати на роботу працівника за строковим трудовим договором можна не лише на час відпустки для догляду за дитиною до трьох років. Уже під час відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами або навіть щорічної, яка передує догляду, установа може запросити на заміну працівника за строковим трудовим договором.

Правове становище працівників, які працюють на умовах строкових трудових договорів, загалом не відрізняється від правового становища працівників, що уклали безстрокові трудові договори. Вони також:

• підпорядковуються правилам внутрішнього трудового розпорядку;

• мають право на гарантії в оплаті праці, щорічну відпустку, допомогу по тимчасовій непрацездатності тощо.

Правильно оформити трудові відносини з працівником, який працюватиме на «декретному» місці, дуже важливо. Це дозволить у майбутньому уникнути проблем під час виходу на роботу основного працівника. Що та як потрібно робити, читайте далі.

Строк дії договору

Укладаючи трудовий договір, правильно обчисліть строк його закінчення. Адже, якщо після закінчення строку, вказаного в договорі, трудові відносини фактично тривають і жодна зі сторін не вимагає їх припинення, дія договору вважається продовженою на невизначений строк. Про це чітко зазначено у ч. 1 ст. 391 КЗпП.

У строковому трудовому договорі може бути визначено конкретну дату його закінчення. І саме ця дата вважатиметься останнім днем його дії. Якщо така дата не зазначена, тоді закономірно виникає запитання: як визначити останній день дії строкового трудового договору?

Якщо він укладався:

• на строк, який обчислюється місяцями або роками, тоді слід дотриматися вимог ст. 2411 КЗпП;

• на час виконання певної роботи, то роботодавець зобов’язаний його розірвати в останній день виконання цієї роботи;

• на період відсутності постійного працівника, то працівника, з яким укладено строковий трудовий договір, необхідно звільнити в останній день перед виходом на роботу постійного працівника.

ВАЖЛИВО!

У разі укладення строкового трудового договору з працівником, що приймається на «декретну» посаду, краще не зазначати точної дати закінчення строку його дії

Рекомендуємо у цьому випадку прописати, що працівник приймається на роботу до дня фактичного виходу на роботу працівниці, що перебуває у відпустці для догляду за дитиною до трьох років. Адже така працівниця може в будь-який час перервати «доглядову» відпустку і стати до роботи. Крім того, вона має повне право, перебуваючи у такій відпустці, вийти на роботу на умовах неповного робочого часу (див. лист Мінсоцполітики від 16.05.2012 р. № 158/13/133-12).

За таких умов звільнити працівника, з яким укладений строковий трудовий договір, потрібно напередодні виходу на роботу постійної працівниці.

Оформлення трудового договору

Заява на прийняття. У заяві про прийняття на роботу працівник повинен зазначити про «строковість» трудового договору. Наприклад, текст заяви може бути таким: «Прошу прийняти мене на посаду бухгалтера I категорії до адміністративно-господарського відділу за строковим трудовим договором з 01.07.2021 р. до дня фактичного виходу на роботи Шевченко О. П. з відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку».

Наказ. На підставі отриманої від працівника заяви керівник установи видає наказ (розпорядження) про прийняття працівника на роботу. У наказі можна зазначити таке: «Прийняти на посаду бухгалтера I категорії до адміністративно-господарського відділу за строковим трудовим договором з 01.07.2021 р. до дня фактичного виходу на роботу з відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку Шевченко О. П.».

Повідомлення. Пам’ятайте: є наказ про прийняття на роботу будь-якого працівника — неодмінно слід подати фіскалам Повідомлення (див. лист Мінсоцполітики від 29.06.2016 р. № 814/13/84-16). Форму Повідомлення про прийняття працівника на роботу наведено в додатку до постанови КМУ від 17.06.2015 р. № 413.

Трудова книжка. Декілька слів стосовно трудової книжки. Так, у ній запис про строковість договору не фіксується. У трудовій зазвичай зазначають: «Прийнятий на посаду бухгалтера I категорії у адміністративно-господарський відділ».

І все. Про те, що з працівником укладено саме строковий трудовий договір, свідчитиме запис про його звільнення. І це цілком логічно. Адже трудовий договір із працівником припиняється саме внаслідок закінчення строку його дії.

Припинення трудового договору

Заява не потрібна. Припинення трудового договору у зв’язку із закінченням строку його дії не потребує заяви чи будь-якого волевиявлення працівника. Підписуючи строковий трудовий договір, працівник фактично вже висловив свою згоду на припинення такого договору після закінчення його строку.

Наказ. Наказ (розпорядження) про припинення трудового договору може бути видано в останній день дії строкового трудового договору. Якщо ж останній день його дії припадає на святковий, неробочий день, тоді наказ слід оформити напередодні із зазначенням дати звільнення. Днем звільнення вважається останній день дії трудового договору.

Наприклад, працівниця виходить на роботу після закінчення відпустки для догляду за дитиною до трьох років 06.07.2021 р. У такому разі звільнити працівника, що працює на «декретному» місці за строковим трудовим договором, слід 05.07.2021 р.

Майте на увазі: якщо перед звільненням працівник скористався правом на відпустку, то днем звільнення буде останній день відпустки. Тобто дія строкового трудового договору подовжується до закінчення відпустки (ч. 2 ст. 3 Закону про відпустки).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі