Теми статей
Обрати теми

Допомога на оздоровлення: надаємо при поділі відпустки

Будз Володимир, експерт з оплати праці та трудових відносин
Чи можна виплатити допомогу на оздоровлення працівнику, якщо він оформив відпустку на 5 к. дн.? Якщо так, то чи потрібно йому писати заяву про надання такої допомоги?

Отримання працівниками бюджетної сфери всіх виплат, у тому числі й допомоги на оздоровлення, чітко регламентовано законами України, постановами КМУ та галузевими наказами. При цьому важливі нюанси (порядок, розміри, умови та коло отримувачів) прописують у Положенні про надання допомоги, що є додатком до колективного договору (див. лист Мінпраці від 28.07.2010 р. № 8109/0/14-10/13).

Як можна поділити відпустку?

За загальними правилами, поділ відпустки здійснюється на прохання працівника та за згодою роботодавця. Майте на увазі: роботодавець може не погодитися поділити відпустку так, як того бажає працівник. Він цілком може запропонувати свої умови поділу (див. лист Мінсоцполітики від 05.07.2013 р. № 290/13/116-13).

Кількість частин, на які буде поділена відпустка, і послідовність їх використання визначає працівник за погодженням із роботодавцем. Але основна частина відпустки не може бути меншою 14 календарних днів. Простіше кажучи, зовсім не обов’язково спочатку використовувати основну неподільну частину відпустки (14 к. дн.).

Наприклад, при загальній тривалості відпустки в 24 к. дн. її можна використовувати так:

14 к. дн. + 5 к. дн. + 5 к. дн., 10 к. дн. + 14 к. дн., або ж — 4 к. дн. + 20 к. дн. тощо.

Варіантів безліч (детальніше про правила надання та поділу щорічних відпусток читайте у журналі «Бюджетна бухгалтерія», 2021, № 20, с. 22).

До якої частини відпустки можна виплатити «оздоровчі»?

Допомога на оздоровлення виплачується один раз на рік тільки при наданні щорічної основної відпустки. Про своє бажання отримати «оздоровчі» працівник зазначає у заяві (заяві про надання відпустки або у окремій заяві). На підставі заяви керівник установи видає відповідний наказ (розпорядження). Якщо працівник йде у відпустку повної тривалості, то писати заяву на виплату «оздоровчих» не обов’язково.

Якщо ж щорічна відпустка поділена на частини, то працівник має право отримати допомогу на оздоровлення до будь-якої з її частин (із збереженням умови виплати лише один раз на календарний рік).

Причому він сам обирає, до якої саме частини відпустки її приєднати (див. листи Мінсоцполітики від 21.07.2015 р. № 409/13/116-15 та від 07.12.2017 р. № 23966/0/2-17/28).

Отже, якщо працівник хоче отримати допомогу на оздоровлення до 5 к. дн. щорічної відпустки (за умови дотримання правил поділу відпустки), то він має на це право.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі