Теми статей
Обрати теми

Підвищення кваліфікації у вихідний: «середню» НЕ зберігаємо

Будз Володимир, експерт з оплати праці та трудових відносин
Працівник проходив курси підвищення кваліфікації у свій вихідний день — 6 лютого (субота). Чи оплачувати йому такий день за середнім заробітком?

Ні, такий день не оплачується.

Далі пояснимо чому.

Гарантії. При направленні працівників для підвищення кваліфікації з відривом від виробництва за ними зберігається місце роботи (посада) і провадяться виплати, передбачені законодавством (ст. 122 КЗпП).

Конкретні гарантії працівникам, які підвищують кваліфікацію, установлено постановою № 6951. Серед них:

1 Постанова КМУ «Про гарантії і компенсації для працівників, які направляються для підвищення кваліфікації, підготовки, перепідготовки, навчання інших професій з відривом від виробництва» від 28.06.97 р. № 695.

• збереження середньої зарплати за час навчання;

• оплата вартості проїзду до місця навчання і назад;

• виплата добових за кожний день перебування у дорозі.

Зауважимо: при дистанційному проходженні курсів підвищення кваліфікації виплачуємо лише середній заробіток (детальніше про це читайте у журналі «Бюджетна бухгалтерія», 2020, № 26, с. 5).

«Формула успіху». Середню зарплату за час проходження курсів підвищення обчислюємо відповідно до Порядку № 100. Розрахунковий період у загальному випадку — останні два місяці, що передують місяцю направлення на курси підвищення кваліфікації.

Формулу розрахунку середньоденної зарплати наведено нижче:

img 1

Таким чином, для визначення розміру оплати праці за час курсів необхідно помножити середньоденну зарплату на кількість робочих днів, які припадають на час курсів.

Вихідний день. Середню зарплату зберігаємо саме за час навчання на курсах підвищення кваліфікації.

Майте на увазі: «середня» зберігається за дні проходження курсів підвищення кваліфікації, які припали на робочі дні за графіком роботи працівника.

Отже, якщо працівник проходив курси підвищення кваліфікації у свій вихідний день, то середня зарплата за цей день не зберігається (лист Мінсоцполітики від 02.02.2015 р. № 120/13/84-15). Не передбачено й надання іншого дня відпочинку за такий день (див. лист Мінсоцполітики від 29.06.2016 р. № 813/13/84-16).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі