Теми статей
Обрати теми

Поштові послуги: чи можна проводити попередню оплату?

Станкус Тетяна, експерт журналу «Бюджетна бухгалтерія»
Ми — бюджетна установа. Чи можемо ми здійснити попередню оплату поштових послуг?

Нагадаємо: на період дії карантину в питаннях проведення попередньої оплати слід керуватися п. 151 постанови № 6411. Карантин, до речі, в Україні продовжено до 31 грудня 2021 року відповідно до постанови № 12362.

1 Постанова КМУ «Про встановлення карантину та запровадження посилених протиепідемічних заходів на території із значним поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» від 22.07.2020 № 641.

2 Постанова КМУ «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» від 09.12.2020 № 1236.

УВАГА!

На період дії карантину здійснення розпорядниками (одержувачами) бюджетних коштів попередньої оплати товарів, робіт і послуг, що закуповуються за бюджетні кошти, заборонено

Водночас п. 151 постанови № 641 містить низку винятків, на які не поширюється заборона щодо проведення попередньої оплати. Зокрема, виняток становить проведення попередньої оплати у випадках, коли предметом закупівлі є вітчизняні періодичні друковані видання та послуги з їх доставки. Тож оплачувати поштові послуги з доставки періодики наперед можна.

Зауважимо: крім самої передплати та вартості послуг доставки, АТ «Укрпошта» може стягувати плату за приймання передплати.

Але у зв’язку з тим, що така плата за послуги АТ «Укрпошта» стягується одноразово і безпосередньо під час оформлення передплати, то вважатися попередньою оплатою вона не може.

Докладніше про передплату періодичних видань читайте у матеріалі «Передплата-2022: оформлюємо та обліковуємо» (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2021, № 41, с. 12 16).

Крім того, п. 151 постанови № 641 дозволяє проведення попередньої оплати таких поштових послуг, як: оплата поштових марок та маркованих конвертів, у т. ч. використання маркувальних машин, призначених для нанесення на письмову кореспонденцію відбитка державного знака, що підтверджує оплату послуг поштового зв’язку. А от всі інші поштові послуги потрапляють під заборону на проведення попередньої оплати.

До речі, Кабмін час від часу переглядає та розширює перелік дозволених напрямків авансування видатків. Так, у 2021 році уряд дозволив проводити попередню оплату будь-яких товарів, робіт і послуг за бюджетні кошти з додержанням одночасно двох умов:

• по-перше, розмір попередньої оплати повинен не перевищувати 30 % вартості річного обсягу оплати за товари, роботи чи послуги;

• по-друге, строк попередньої оплати має не перевищувати трьох місяців.

І декілька слів стосовно застосування КЕКВ при оплаті поштових послуг. Так, поштові послуги, наприклад, послуги з доставки періодичних видань, оплачуйте за КЕКВ 2240 «Оплата послуг (крім комунальних)».

Більше про застосування КЕКВ для передплаті періодики — у матеріалі «КЕКВ та КПКВК: відповіді на цікаві запитання» (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2021, № 41, с. 9 11).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі