Теми статей
Обрати теми

Неприбутковий звіт — 2024

Матвєєва Вікторія, експерт журналу «Бюджетна бухгалтерія»
Незабаром кожному бухгалтеру бюджетної установи доведеться складати Неприбутковий звіт* за 2023 рік. Як це зробити правильно, розповімо в цій статті.

* Звіт про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації за формою, затвердженою наказом Мінфіну «Про затвердження форми Звіту про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації» від 17.06.2016 № 553.

Загальні правила заповнення Неприбуткового звіту

Традиційно неприбуткові організації, у т. ч. й бюджетні установи, які відповідають вимогам п. 133.4 ПКУ* та внесені до Реєстру неприбуткових організацій, щорічно формують інформацію для Неприбуткового звіту. Зазвичай під час заповнення певної форми звітності бюджетні установи керуються відповідним порядком. Але для заповнення Неприбуткового звіту такий спеціальний порядок годі й шукати. У цьому питанні доводиться орієнтуватися безпосередньо на форму цього звіту (точніше, на назву рядків) та окремі роз’яснення податківців.

* Податковий кодекс України від 02.12.2010 № 2755-VI.

Неприбутковий звіт складається із трьох частин.

Заголовна частина

У цій частині зазначаємо інформацію про вид Неприбуткового звіту та період подання. Також заповнюємо відповідні стандартні реквізити, характерні для податкової декларації (пп. 48.3 та 48.4 ПКУ).

Основна частина

У частині І Неприбуткового звіту зазначаємо доходи (ряд. 1.1 — 1.11) і витрати (ряд. 2.1 — 2.6), котрі мали місце у звітному періоді (тобто у 2023 році). Причому у цих рядках показники зазначаємо з урахуванням особливостей діяльності неприбуткової організації відповідно до закону, що регулює діяльність такої неприбуткової організації. Детальніше про відображення таких показників бюджетними установами пояснимо далі.

Власне, бюджетні установи заповнюють лише цю частину Неприбуткового звіту, звісно, за умови дотримання вимог п.п. 133.4.1 ПКУ та відсутності помилок.

А ось неприбутківці-порушники мають заповнити ще й частину ІІ Неприбуткового звіту. Тут вони розраховують податок на прибуток і зазначають податкове зобов’язання до сплати.

Передплатіть, щоб відкрити доступ до матеріалів Я вже
logo PRO PRO-доступ Необмежений доступ до всіх закритих матеріалів сайту без реклами
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі