Теми статей
Обрати теми

Електронне адміністрування ПДВ: чи здійсняться мрії ДФСУ?

Державна фіскальна служба України
Лист ДФСУ від 03.12.14 р. № 136/6/99-95-42-03-16

У листі, що коментується, податківці відповідають на запитання Незалежної асоціації банків України (НАБУ). Зауважимо, що ця організація є одним із противників запровадження системи електронного адміністрування (СЕА)*.

* Докладніше про СЕА читайте у «БТ», 2014, № 42, с. 14; № 47, с. 18; № 48, с. 13; № 49, с. 18.

Отже, серед іншого бачимо реакцію фіскалів на пропозицію залишити можливість відображати податковий кредит (ПК) на підставі скарги на постачальника за формою додатка Д8 до ПДВ-декларації.

Для вас не секрет, що в межах ПДВ сформувати ПК можна буде виключно на підставі податкових накладних і розрахунків коригування (ПН і РК), зареєстрованих у ЄРПН, та документів, що їх замінюють, з абз. «а» і «б» п. 201.11 ПКУ (транспортні квитки, готельні рахунки, касові чеки). А сформувати ПК з ПН і РК, не зареєстрованих в ЄРПН, не буде шансів, оскільки скаргу Д8 виключать зі списку документів, що дозволяють «заробити» ПК.

Підсумок діалога НАБУ і ДФСУ: податківці проти ПК на підставі Д8.

Важливо! Сьогодні дуже висока імовірність, що СЕА не запрацює з 01.01.15 р. На сьогодні держчини обговорюють питання відстрочення запровадження «електронного» ПДВ до весни (за анонсами податківців) або взагалі скасування. Для реалізації останнього варіанта розроблено, зокрема, законопроект від 01.12.14 р. № 1141 (про нього ви довідалися зі с. 42 поперед­нього номера). Однак рухається «кар’єрними сходами» він повільно та не факт, що до фінішу першим добіжить саме він. Більш імовірно, що переможе кабмінівський законопроект. А Кабмін на скасування не погоджується, говорить лише про можливе відстрочення.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі