Теми статей
Обрати теми

Гадання на кавовій гущі, або Правила заповнення декларації з ПДВ за березень

Децюра Сергій, податковий експерт, s.detsyura@id.factor.ua
Заповнення податкової декларації з ПДВ за лютий можна порівняти зі здачею вступного іспиту до вишу. Сподіваємось, що з цим іспитом всі бухгалтери впоралися на відмінно. Тепер прийшов час наступного іспиту ― потрібно подати декларацію за березень. Пропонуємо вам деякі наші підказки, які слід враховувати при її заповненні.

На що слід орієнтуватися?

Для заповнення лютневої декларації з ПДВ податківці листом від 06.03.15 р. № 7796/7/99-99-19-03-02-17 (див. «БТ», 2015, № 11, с. 8) змінили правила гри. Зокрема, вони дозволили включити до лютневої декларації суми непогашених на 01.02.15 р. залишків від’ємного значення (ВЗ) попередніх періодів, задекларованих у ряд. 20.2 та 24 декларації з ПДВ за січень 2015 року. Робити це слід було через перенесення цих сум до ряд. 20.1 декларації за лютий (у межах значення ряд. 18), а решту ВЗ ― до додатка Д2.

Тоді в екстреному порядку всім довелося коригувати уже заповнені або навіть подані декларації за лютий. Про те, як мали заповнювати декларацію за лютий з урахуванням рекомендацій податківців, читайте у «БТ», 2015, № 11, с. 11.

Але це давня історія. Сьогодні розпочинається нова: заповнення звітності за березень. Заповнювати звітність за цей період слід з оглядкою на лютневу декларацію. Про особливості, які варто тримати в голові, поговоримо далі.

 

Заповнюємо розділ ІІІ

Розділи І та ІІ податкової декларації за березень заповнюються в загальному порядку — так само, як у декларації за лютий, без жодних особливостей. Проблеми починаються із заповнення розділу ІІІ. Найбільше уваги вимагають рядки, в яких відбувається формування суми ВЗ. Розглянемо їх.

Рядок 20.1. При заповненні декларації за березень у цей рядок переносите значення ряд. 24 декларації за попередній звітний період (у нашому випадку значення ряд. 24 декларації за лютий). Отже, у березневій декларації цей рядок слід заповнювати за загальними правилами, а не з лютневими особливостями. На цьому наголошують і податківці у листі від 06.03.15 р. № 7796/7/99-99-19-03-02-17.

Увага! Якщо у березні (після 20.03.15 р.) ви подали уточнюючий розрахунок до декларації за лютий, у якому коригували залишок ВЗ (ряд. 24), то суму коригування теж потрібно включити до ряд. 20.1 декларації за березень. Подробиці ви знайдете у «БТ», 2015, № 14, с. 20 та на с. 19 цього номера.

Рядок. 20.2. Цей рядок буде заповнений тільки тоді, коли одночасно виконуватимуться дві умови:

1) у лютневій декларації ви заявили про своє бажання спрямувати «старе» (сформоване до 01.02.15 р.) ВЗ на збільшення реєстраційного ліміту (РЛ). А саме у додатку Д2 до лютневої декларації ви заповнили поле «а», тобто у шапці цього додатка вказали суму (прописом), на яку ви бажаєте збільшити свій РЛ;

2) податківці саме у березні збільшили вам РЛ.

Нагадаємо, що податківці мають збільшити ваш РЛ тільки після проведення камеральної перевірки декларації за лютий (див. «БТ», 2015, № 11, с. 6).

Щоб дізнатися, чи потрапили ви до когорти таких щасливчиків (чи збільшено вам РЛ і на яку суму), вам слід звернутися до СЕА. Для цього потрібно направити Запит за формою J1301301 (див. рис. 1 на с. 13) в електронному вигляді. Заповнити його ви можете в будь-якому програмному забезпеченні, що дає змогу передавати електронні відомості до податкової, наприклад ОПЗ, «Єдине вікно», «Електронний кабінет» тощо.

На ваш запит має прийти відповідь у вигляді «Витягу з системи електронного адміністрування ПДВ щодо суми збільшення, на яку платник має право зареєструвати податкові накладні/розрахунки коригування до податкових накладних в Єдиному реєстрі податкових накладних» за формою J1401301. У табличній частині Витягу ви можете відшукати дані про те, чи відбулося збільшення РЛ і з якого саме періоду (див. рис. 2).

img 1

Рис. 1. Форма Запиту на підтвердження збільшення реєстраційного ліміту

img 2

Рис. 2. Фрагмент Витягу про збільшення реєстраційного ліміту

Якщо у Витягу вказано, що ваш РЛ збільшено, до того ж у березні (як указано на рис. 2), то ви маєте вказати дані про збільшення ліміту в ряд. 20.2 декларації за березень. Якщо ж ліміт не було збільшено або збільшено, але не в березні, а у квітні (найімовірніше, саме так і буде), то ряд. 20.2 декларації за березень ви не заповнюєте. Річ у тім, що сума, на яку збільшено РЛ у квітні, потрапить до ряд. 20.2 у квітневій декларації.

Увага! Перш ніж потрапити до ряд. 20.2 декларації, сума, на яку збільшено РЛ, «засвітиться» також у гр. 7 таблиці 1 додатка Д2 та ряд. 27 декларації. Якщо ж ліміт не збільшено у березні, то у березневій декларації суми, на які ви розраховували збільшити РЛ, не потраплять до розділу III декларації (не збільшать суму ПК). Вони так само, як і в декларації за лютий, осядуть у ряд. 26 та 31, а також у гр. 1 ― 5, 6 та 14 таблиці 1 додатка Д2.

Спецполе ряд. 22.1. Певні тонкощі виникають і при заповненні спецполя ряд. 22.1, відведеного для відображення суми РЛ (на момент подання декларації). Про те, як довідатися суму РЛ і заповнити це поле, читайте на с. 16 цього номера.

Ми ж лише нагадаємо, що заповнюється це поле тільки в тому випадку, коли заповнено ряд. 22 березневої декларації (виникло ВЗ). Якщо ж у вас ряд. 22 не заповнений, то і спецполе у ряд. 22.1 можна не заповнювати.

 

Заповнюємо розділ ІV

Нагадаємо, що у цьому розділі ми «зберігаємо» залишки ВЗ, які виникли до 01.02.15 р.

У ряд. 26 слід вказати дані із ряд. 31 лютневої декларації. Дані із цього рядка також будуть продубльовані у гр. 6 таблиці 1 додатка Д2 звітної (березневої) декларації.

До ряд. 27 сума потрапить тільки у тому випадку, коли податківці у березні збільшили ваш РЛ за рахунок «долютневого» ВЗ. Дані цього рядка переносять до ряд. 20.2 березневої декларації. Де взяти дані про збільшений у березні РЛ, ми розповідали вище.

Рядок 28 буде заповнений лише в тому випадку, коли контролери провели перевірку, за результатами якої збільшили чи зменшили залишок ВЗ, який потрапив до ряд. 26 лютневої декларації. Йдеться про податкові повідомлення-рішення форми В4, які були узгоджені у березні.

Якщо у березні ви подавали уточнюючі розрахунки ― самостійні документи, якими коригували «долютневі» залишки ВЗ, то суму коригування потрібно включити до ряд. 29 декларації за березень. Подробиці ви знайдете у «БТ», 2015, № 14, с. 20 та на с. 19 цього номера.

У ряд. 30 потрібно вказати суми «старого» ВЗ, яке ви заявили до відшкодування ― вказали у полі «б» шапки додатка Д2 за березень, та у гр. 13 таблиці 1 цього додатка.

До ряд. 31 потрібно перенести залишок «старого» ВЗ, який залишився невикористаним на кінець березня (показник гр. 14 таблиці 1 додатка Д2). Якщо у березні РЛ контролери вам не збільшили, не було уточнень таких залишків та ви не декларували їх до БВ, то в цей рядок просто переносите дані ряд. 26.

 

Заповнюємо Д2 — без проблем!

У вступній частині додатка Д2 (шапці), як ви вже знаєте із досвіду заповнення лютневого додатка Д2, можна вказати (прописом), на які цілі ви маєте намір використати «старе» ВЗ:

• на збільшення ПК та РЛ (поле «а»);

Зауважимо! У цьому полі вказуєте словами суму, яку ви бажаєте спрямувати на збільшення РЛ (у межах гр. 14 таблиці 1 додатка Д2 за лютий). Потрапить вона до гр. 7 таблиці 1 додатка Д2 та ряд. 20.2 і 27 декларації того періоду, коли буде збільшено ліміт.

• бюджетне відшкодування (поле «б»). Тут зазначаєте суму, яку ви бажаєте отримати як БВ на поточний рахунок. Вона має відповідати гр. 13 таблиці 1 додатка Д2. А розрахунок такої суми ви маєте відобразити у таблиці 2 додатка Д2 (значення ряд. 3 таблиці 2 додатка Д2 переносите у гр. 13 таблиці 1 додатка Д2). Крім того, вам доведеться заповнити ще й додаток Д4 (заяву на отримання БВ).

До відома! При заповненні додатка Д2 у березні вступну текстову частину заповнюєте тільки в тому випадку, коли ви в лютому не вказали у цих графах увесь «старий» мінус. У випадку коли весь «старий» мінус уже «дефілював» у вступній частині додатка Д2 лютневої декларації, (наприклад, ви його увесь вказали у полі «а»), то в березні ці поля не заповнюються. Річ у тім, що ви у лютому вже вибрали напрямок використання таких сум і змінювати його не маєте права.

Якщо ж у лютневій декларації ви взагалі не заповнювали вступну частину або вказали в ній тільки частину «старого» мінуса, то маєте змогу відобразити цю суму (або її частину) у вступній частині березневого додатка Д2. При цьому скористатися такими сумами ви зможете лише у тому періоді, коли вам збільшать РЛ. Водночас якщо у вас є ще не заявлене «старе» ВЗ, то ви можете поля «а» і «б» у березні не заповнювати і приберегти його до кращих часів.

А тепер перейдемо до заповнення табличної частини додатка Д2 (див. таблицю).

Алгоритм заповнення таблиці 1 додатка Д2

Графи таблиці 1 додатка Д2

Правила заповнення

Графи 1 ― 5

У цих графах розшифровуєте «старий» мінус, який виник до 01.02.15 р. (у межах значення гр. 14 за лютий). Розписувати ВЗ у березні потрібно за тими самими правилами і в тій самій хронології (за періодами виникнення), що і в лютому.

Звертаємо увагу! Якщо в лютому ви не заявляли до відшкодування «старе» ВЗ (не заповнена гр. 13 таблиці 1 та поле «б» вступної частини додатка Д2) і вам у березні не збільшили РЛ за рахунок сум, вказаних у полі «а» шапки додатка Д2, то до гр. 1 ― 5 вам слід просто перенести показники цих граф із додатка Д2 лютневої декларації.

Якщо ж у лютому ви заявили БВ, то суми заявленого БВ (гр. 13 таблиці 1 додатка Д2 до лютневої декларації) потрібно буде виключити. При цьому дотримуємось хронології — починаємо із найстарших сум, вказаних у гр. 12 (сплачені залишки)

Графа 6

Підсумовуємо дані гр. 1 ― 5. По суті, переносимо дані з гр. 14 таблиці 1 додатка Д2 за лютий (п. 5 розд. IX Порядку № 966). Дані з цієї графи ви маєте перенести до ряд. 26 декларації за березень

Графа 7

У цій графі вказуєте суму, на яку було збільшено РЛ за рахунок «старих» залишків ВЗ у березні. Підсумкові дані цієї графи потраплять до ряд. 20.2 та 27 декларації за березень.

Увага! Відображати у цій графі суми слід у хронології від старішого до новішого ВЗ, починаючи з графи 5 і далі до гр. 2

Графи 8 ― 10

Ці графи заповнюємо на підставі узгоджених у березні повідомлень-рішень, що пов’язані зі «старим» ВЗ. Підсумкові дані з гр. 10 переносимо до гр. 28 декларації

Графа 11

Заповнюєте цю графу у випадку, коли у березні були виявлені помилки, пов’язані зі «старим» ВЗ на підставі УР, поданих у березні як самостійні документи або на підставі УР, який подано як додаток до декларації за березень. Підсумкові дані з гр. 11 переносимо до гр. 29 декларації

Графа 12

Вказуєте суми ВЗ, які сплачені постачальникам. Ці залишки ви можете заявити до БВ

Графа 13

Вказуєте суму, яку ви бажаєте заявити у березні до БВ (у межах значення гр. 12). Сума «старого» ВЗ, заявлена до БВ у гр. 13, має відповідати даним поля «б» вступної частини додатка Д2. Крім того, вам доведеться заповнити також і таблицю 2 додатка Д2, в якій розрахувати суму такого БВ. Дані гр. 13 переносимо до гр. 30 декларації

Графа 14

Вказуєте невикористані залишки «старого» ВЗ (гр. 6 - гр. 7 - гр. 13). Цю суму переносимо до ряд. 31 декларації за березень

 

Щоб наочно показати, як саме слід заповнити додаток Д2 та розділ ІV декларації за березень, розглянемо приклад, а його дані зобразимо на рис. 3.

Приклад. У підприємства є такі залишки ВЗ:

залишок з ряд. 20.2 декларації за січень 2015 року (який не потрапив до ряд. 20.1 декларації за лютий 2015 року) — 1000 грн.;

залишок з ряд. 24 декларації за січень 2015 року — 5000 грн. (сформований із залишків ВЗ за листопад 2014 року у сумі 3000 грн. та за грудень 2014 року ― 2000 грн.);

бюджетне відшкодування, заявлене за жовтень 2014 року в рахунок майбутніх платежів, — 4000 грн.;

бюджетне відшкодування, заявлене на рахунок у банку, за листопад 2014 року — 5000 грн.

При цьому у лютому вирішено частину коштів у розмірі 11000 грн. заявити в рахунок збільшення реєстраційного ліміту в додатку Д2. У текстовій частині поля «а» додатка Д2 вказали «одинадцять тисяч».

Збільшення РЛ на суму 11000 грн. підтверджено 30.03.15 р. Витягом із СЕА.

img 3

Рис. 3. Схема заповнення таблиці 1 додатка Д2 та декларації за березень

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі