Теми статей
Обрати теми

Заповнюємо ПДВ-декларацію: особливості II кварталу

Дар’я КРАВЧЕНКО, податковий експерт, d.kravchenko@id.factor.ua
Перший звітний період для квартальних ПДВ-платників пройшов досить сумбурно. Нова форма ПДВ-декларації, нові правила роботи в СЕА, невідомість при відображенні ПДВ-операцій січня 2015 року. Другий звітний період видався стабільнішим. СЕА поступово набрала свої оберти, добіг кінця тестовий період. Але без перехідних моментів у квартальній звітності все-таки і цього разу не обійтися. На що саме слід звернути увагу, ми зараз і з’ясуємо.

Злий «квартальний» жарт

У ПДВ-декларації за I квартал 2015 року була одна особливість — вона включала дані:

- як січня, в якому діяли «старі» правила обліку ПДВ;

- так і лютого — березня, тобто періоду, в якому запрацювали вже нові правила ПДВ-обліку.

Звичайно, логічніше було б розділити ці періоди та відобразити їх дані в різних ПДВ-деклараціях, але податківці не стали ускладнювати ситуацію і мовчазною згодою дозволили подати «загальну» ПДВ-декларацію.

І начебто нічого. Але, як з’ясувалося пізніше, такий підхід мав свої негативні наслідки. Як ви пам’ятаєте, з 01.02.15 р. почався підрахунок РЛ за формулою, наведеною в п. 2001.3 ПКУ. І в ньому брали участь виключно ті операції, дата здійснення яких припадала на період після 01.02.15 р. (п. 9 Порядку № 569).

У той же час до розрахунку ряд. 9.1 «квартальної» декларації, що покликана відокремити ПДВ-операції, здійснені до і після 01.02.15 р., потрапляли січневі постачання (згідно з формулою, наведеною в ряд. 9.1 декларації).

Як наслідок, значення цього рядка перевищило показник ΣНаклВид на суму ПДВ за січневими постачаннями. А в життя «квартальників» увійшов показник ΣПеревищ, який автоматично зменшив розмір їх РЛ ( п. 2001.3 ПКУ).

І якщо до 01.07.15 р. це не мало особливого значення (протягом тестового режиму розмір РЛ не впливав на можливість реєстрації ПН/РК в ЄРПН), то з настанням липня платникам ПДВ довелося переоцінити те, що відбувається.

Нагадаємо: для того, щоб розмір РЛ не страждав, ми пропонували при заповненні ряд. 9.1 декларації просто не вносити дані за січневі постачання. Цей висновок випливав із назви самого ряд. 9.1 «Сума по операціях, дата виникнення податкових зобов’язань по яких припадає на період після 01 лютого 2015 року» («БТ», 2015, № 17, с. 17). Тому ж, хто не дослухався до наших рекомендацій, довелося подавати УР, щоб вирівняти РЛ на початку липня.

На сьогодні ця проблема вирішилася сама собою. У зв’язку з
прийняттям Закону № 643 початком відліку для формули розрахунку РЛ стала дата 01.07.15 р. (минулі дані повинні обнулити), і тоді нічого виправляти не потрібно.

На щастя, при заповненні ПДВ-декларації за II квартал 2015 року таких нюансів уже не буде, оскільки увесь звітний період припадає на роботу СЕА в тестовому режимі без будь-яких переходів.

Тому рядки розділів I та II заповнюємо у звичайному порядку. Зміни в ПДВ-обліку нас стосуватимуться тільки в наступному звітному кварталі (наприклад, новий порядок формування ПК та його подальша компенсація за рахунок нарахування податкових зобов’язань згідно з пп. 198.5 і 199.1 ПКУ).

Особливості заповнення розділу III

Розділ III декларації був найбільш «проблемним» розділом ПДВ-декларації за I квартал 2015 року. Не обійшлося без деяких нюансів і цього разу. Розглянемо їх порядково.

Рядок 20.1 (сума ВЗ, яка включається до складу ПК поточного звітного періоду) — до нього переносимо дані з ряд. 24 попередньої декларації.

Нагадаємо: податківці при заповненні ПДВ-декларацій за I квартал 2015 року радили переносити сюди значення ряд. 20.2 та 24 декларації за IV квартал 2014 року. Але! В межах значення ряд. 18 декларації за I квартал 2015 року. Залишок же ВЗ пропонували враховувати в розділі IV декларації та додатку Д2 (лист ДФСУ від 06.03.15 р. № 7796/7/99-99-19-03-02-17).

Проте згодом такий підхід зіграв злий жарт з платниками ПДВ (як місячними, так і квартальними). Адже суми «старого» ВЗ, які потрапили до ряд. 20.1 декларації, не врахувалися в самому РЛ (було порушено процедуру перекидання «старих» ВЗ у рахунок РЛ; детальніше — в «БТ», 2015, № 29, с. 40).

Для ПДВ-декларації за II квартал таких нюансів уже не буде. Рядок 20.1 заповнюйте за загальними правилами (без особливостей попереднього звітного періоду). Тобто просто внесіть значення ряд. 24 ПДВ-декларації за I квартал 2015 року.

Рядок 20.2 (сума ВЗ попередніх звітних періодів, на яку було збільшено розмір РЛ).

У ПДВ-декларації за I квартал цей рядок ви залишили порожнім. З тієї причини, що можливість його заповнення з’являється лише в тому періоді, в якому податківці фактично збільшують вам РЛ за рахунок «старих» ВЗ.

У першому звітному періоді 2015 року «квартальники» змогли пройти лише попередній етап такого перекидання — подали відповідну заяву (заповнили поле «а» в шапці додатка Д2). На її основі контролери провели протягом наступного звітного періоду камеральну перевірку заявлених сум ( п. 200.10 ПКУ). І якщо остання пройшла
без зауважень — збільшили вам РЛ.

Переконатися в тому, що це саме так, ви можете, зазирнувши:

- або у Витяг про збільшення РЛ (за формою J1401301). Він покаже вам і суму самого збільшення РЛ;

- або у Витяг із СЕА (за формою J1401204 — ряд. 9);

- або у Витяг із СЕА в розрізі операцій (за формою J1401901 — гр. 14).

Якщо ви знайшли зазначену суму в одній із форм — можете сміливо відобразити її в декларації за II квартал:

- у ряд. 20.2 декларації;

- у ряд. 27 декларації;

- у гр. 7 таблиці 1 додатка Д2.

Якщо ж збільшення не сталося — ряд. 20.2 декларації знову залишиться порожнім, а сума, заявлена до збільшення, як і раніше, «висітиме» в ряд. 26 і 31 декларації та додатку Д2.

Рядок 22.1 (сума перевищення ВЗ над розміром РЛ). У цьому звітному періоді жодних особливостей при заповненні цього рядка не буде. Як і минулого разу, його заповнюємо тільки у тому випадку, якщо за результатами кварталу ви отримали ВЗ.

Дані в додполі ряд. 22.1 вписуємо за колишніми правилами («БТ», 2015, 15, с. 16):

- робимо запит до ДФСУ за формою J1301204 або за формою J1301901;

- отримуємо суму ПДВ, на яку платник ПДВ може зареєструвати ПН/РК в ЄРПН на момент подання декларації (ряд. 2 Витягу з СЕА або гр. 7 Витягу в розрізі операцій з СЕА);

- вписуємо розмір РЛ (якщо РЛ ≤ 0 — ставимо «0»; лист ДФСУ від 06.03.15 р. № 7796/7/99-99-19-03-02-17).

До самого ряд. 22.1 вписуємо різницю між показником ряд. 22 та розміром РЛ, зазначеним у додполі до ряд. 22.1. Цю суму не можна заявити до відшкодування.

Зверніть увагу! Незважаючи на те що вступив в силу Закон № 643, згідно з яким РЛ буде перерахований, на показники ряд. 22.1 це не вплине.

Більш того, на «квартальників» чекає приємний сюрприз (на відміну від місячних платників, які вже подали ПДВ-декларацію за липень). Згідно з тим же Законом заявити суми ВЗ, отримані за результатами II кварталу, до БВ можна буде без оглядки на розмір РЛ.

Рядок 25.1 (сума ПДВ, що підлягає сплаті до бюджету). Якщо за результатами звітного кварталу в ПДВ-декларації у вас заповнено ряд. 25.1, врахуйте, що:

1. З 01.02.15 р. оплату ПЗ перед бюджетом проводимо тільки через ПДВ-рахунок. Інакше на бюджетному рахунку у вас висітиме переплата, а на ПДВ-рахунку — буде недоїмка.

2. Якщо після 01.07.15 р. ви поповнювали ПДВ-рахунок з метою реєстрації ПН/РК в ЄРПН і ця сума перекриває суму ПДВ, що підлягає сплаті за результатами звітного періоду, ще раз перераховувати кошти на ПДВ-рахунок не потрібно.

3. Платникам ПДВ, у яких були переплати з ПДВ станом на 01.07.15 р., на цю суму автоматично буде збільшено розмір РЛ.

Цих коштів вам може вистачити, щоб перекрити зобов’язання перед бюджетом. Але зверніть увагу! Незалежно від суми наявних переплат ряд. 25.1 декларації ви заповнюєте у звичайному порядку (лист ДФСУ від 22.06.15 р. № 22408/7/99-99-19-03-01-17).

Сума, яку спишуть з ПДВ-рахунка, буде зменшена на суму переплат безпосередньо в реєстрах, які податківці надішлють до Казначейства для перерахування до бюджету за результатами звітного періоду. Тут вже можливі варіанти.

1. Сума переплат дорівнює сумі ПДВ, задекларованій до сплати до бюджету, — сума в ряд. 25.1 декларації за II квартал 2015 року вважається погашеною. Перераховувати додатково кошти на ПДВ-рахунок не потрібно.

2. Сума переплат менша ніж сума ПДВ, задекларована до сплати до бюджету, — сума в ряд. 25.1 декларації за II квартал 2015 року в частині, що дорівнює сумі переплат, вважається погашеною. Різницю платник ПДВ повинен перерахувати на ПДВ-рахунок, щоб погасити свої зобов’язання перед бюджетом.

3. Сума переплат перевищує суму ПДВ, що підлягає сплаті до бюджету:

- сума, зазначена в ряд. 25.1 декларації, вважається погашеною;

- суму перевищення потрібно перенести до ряд. 20.2 декларації наступного звітного (податкового) періоду (III квартал 2015 року).

Увага! Така сума може бути спрямована виключно у зменшення суми ПДВ, що підлягає сплаті до бюджету за результатами наступних звітних (податкових) періодів (її не можна заявити до БВ).

Розділ IV —
нічого нового

Якщо у вас усе ще значаться залишки «старого» ВЗ або протягом звітного періоду з ними відбувалися які-небудь зміни, вам доведеться заповнити ще й розділ IV декларації.

Нічого нового в порядку його заповнення за минулий звітний період не сталося. Просто нагадаємо основні моменти.

Рядок 26. Сюди потрапить залишок суми старого ВЗ, який у вас є на початок звітного кварталу. А якщо точніше, ви просто технічно перенесете сюди дані з ряд. 31 декларації за I квартал (не віднімаючи суму, яка потрапила до ряд. 20.1). Цю ж суму деталізуємо у гр. 6 таблиці 1 додатка Д2.

Рядок 27. Як ви вже зрозуміли, вносити сюди дані можна тільки у тому разі, якщо податківці протягом II кварталу збільшили вам РЛ на суму «старого» ВЗ (про що ви заявили в попередньому звітному періоді — заповнили поле «а» шапки додатка Д2).

Якщо з вами саме так усе й сталося, суму збільшення РЛ відобразите не лише в ряд. 27 декларації, але і в ряд. 20.2 декларації та гр. 7 таблиці 1 додатка Д2 (див. вище).

Рядок 28. У ньому дані з’являться, якщо протягом II кварталу 2015 року ви отримували за результатами перевірок податкові повідомлення-рішення, згідно з якими контролери збільшували/зменшували залишок ВЗ з ряд. 26 декларації за I квартал.

Рядок 29. Якщо протягом II кварталу ви уточнювали дані ПДВ-декларацій, складених до звітних періодів до 2015 року, чим коригували залишки «старого» ВЗ, такі дані ви повинні внести:

- до ряд. 29 звітної декларації;

- до гр. 11 таблиці 1 додатка Д2.

Рядок 30. Сюди потрапляє сума залишку «старого» ВЗ, яку ви заявляєте до відшкодування на поточний рахунок у звітному періоді. Тобто внесли додатково зазначену суму:

- і до поля «б» шапки додатка Д2;

- і до гр. 13 табл. 1 додатка Д2.

Рядок 31. Суму непогашеного «старого» ВЗ, який у вас ще залишився на кінець звітного періоду (після збільшень РЛ, результатів перевірок, уточнень за даними УР та заявлених сум до відшкодування), фіксуємо у цьому підсумковому рядку.

Увага! Для перевірки: ця сума повинна збігатися з показником у гр. 14 таблиці 1 додатка Д2.

Додаток Д2 — увага на нюанси

Пліч-о-пліч із заповненням розділу IV ПДВ-декларації йде деталізація зазначених у ньому даних у додатку Д2. У той же час якщо у вас не було «старого» ВЗ на початок звітного кварталу, то й додаток Д2 вам оформляти не потрібно. Тепер детальніше.

Шапка. Якщо, заповнюючи додаток Д2 за I квартал, ви не наважилися направити «старе» ВЗ у рахунок збільшення РЛ чи заявити його до відшкодування на поточний рахунок, тоді можете скористатися своїм правом і заповнити поле «а» та/або «б» в шапці додатка Д2 у ПДВ-декларації за II квартал.

Це правило діє і в тому разі, якщо в попередньому звітному періоді ви зазначили лише частину «старого» ВЗ у шапці додатка. Тоді для «шматка» ВЗ, що залишився, ви можете обрати напрям використання у звітному періоді (хоча таке право у вас залишається й надалі).

Але зверніть увагу: раз вибравши напрям використання «старого» ВЗ, змінити його вже не можна.

Таблична частина. Тут діють ті самі правила заповнення табличної частини додатка Д2, що і в попередньому звітному періоді. Особливості стосуються лише деяких граф.

Графи 1 5. Найпростішим варіантом буде, якщо в ПДВ-декларації за I квартал ви залишили порожніми поля «а» і «б» шапки додатка Д2. Тоді вам залишиться лише перенести дані з минулої декларації до поточної в тому ж порядку і в тій же хронології.

А от підкоригувати суми з гр. 1 ― 5 вам доведеться, якщо ви в ПДВ-декларації за минулий звітний період заповнили:

- поле «а» додатка Д2 і на цю суму податківці вам збільшили РЛ у II кварталі. Тоді прибираємо зазначені суми з граф 1 ― 5, починаючи з найдавнішого ВЗ і закінчуючи новішим (поступово переходячи від гр. 5 до гр. 2). Додатково суму збільшення переносимо до гр. 7 таблиці 1 додатка Д2;

- поле «б» додатка Д2 і контролери підтвердили ваше право. У тій же послідовності, що і в попередньому пункті, прибираємо суми з гр. 1 — 4 і нікуди їх більше не переносимо. Якщо вам відмовлять у БВ, тоді ви повернете заявлену суму до ПДВ-декларації, але вже на підставі податкового повідомлення-рішення (форма «В4») до ряд. 28.

Графа 7. Нагадаємо: в ПДВ-декларації за I квартал цей рядок у вас залишився порожнім. У той період ви тільки могли подати заяву на перекидання «старого» ВЗ на збільшення РЛ (заповнити поле «а» шапки додатка Д2). Якщо ви пройшли цей етап, то тепер, заповнюючи ПДВ-декларацію за II квартал, будьте уважні:

1. Якщо протягом II кварталу податківці збільшили ваш РЛ на заявлену вами суму (див. Витяг з СЕА — ряд. 9), до гр. 7 внесіть суму такого збільшення. Одночасно цю суму:

- прибираємо з гр. 1 — 5 (переходячи від старшої суми ВЗ до більш нової, від гр. 5 до гр. 2);

- зазначаємо в ряд. 20.2 і 27 декларації.

2. Якщо контролери так і не збільшили РЛ — гр. 7 не заповнюємо, як і ряд. 20.2 та 27 декларацій.

Графа 13. Якщо у звітній ПДВ-декларації ви заявили БВ (заповнили поле «б» шапки додатка Д2), цю суму вам доведеться зазначити:

- і в гр. 13 таблиці 1 додатка Д2;

- і в ряд. 30 декларації.

І не забудьте додатково заповнити таблицю 2 додатка Д2, в якій провести розрахунок суми такого БВ.

Висновки

  • У ПДВ-декларації за II квартал нюансів у заповненні розділів I і II не буде.
  • У розділі III зверніть увагу на ряд. 20.1 (переносимо значення ряд. 24 декларації за I квартал) і ряд. 20.2 (у разі збільшення РЛ за рахунок «старого» ВЗ протягом звітного періоду дублюємо суму ряд. 27 декларації та гр. 7 таблиці 1 додатка Д2).
  • За наявності переплат на 01.07.15 р. суму до сплати до бюджету у ряд. 25.1 зазначте в повному обсязі, а на ПДВ-рахунок перерахуйте вже з урахуванням переплат.
  • Вносити дані до додатка Д2 потрібно залежно від того, які поля в шапці додатка ви заповнили в минулому звітному періоді.

Документи та скорочення статті

Закон 643 Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення адміністрування податку на додану вартість» від 16.07.15 р. № 643-VIII.

Порядок № 569 Порядок електронного адміністрування податку на додану вартість, затверджений постановою КМУ від 16.10.14 р. № 569.

БВ — бюджетне відшкодування.

ЄРПН — Єдиний реєстр податкових накладних.

ПЗ податкові зобов’язання.

ПН — податкова накладна.

ВЗ — від’ємне значення.

РЛ — реєстраційний ліміт.

СЕА — система електронного адміністрування ПДВ.

УР — Уточнюючий розрахунок податкових зобов’язань з податку на додану вартість у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі