Теми статей
Обрати теми

Коли виникає право на податковий кредит, якщо акт підписано в наступному місяці

Сергій ДЕЦЮРА
Постачальник своєчасно зареєстрував у Єдиному реєстрі податкових накладних (ЄРПН) податкову накладну (ПН), яка була складена у квітні за першою подією — надання послуг. Акти на виконані роботи ми отримали від контрагента лише у травні (через пошту). Оплату таких послуг на дату отримання цих документів не здійснювали. Акт ми підписали при надходженні (у травні), відповідно, у травні включили ПДВ до податкового кредиту. Однак податківці вважають, що відобразити цю операцію ми мали б у квітні (у період складання акта і ПН), а тому вимагають уточнити дані декларацій за квітень та травень. Чи правомірні вимоги податківців? (м. Одеса)

Так, на наш погляд, вимоги податків правомірні.

Пояснимо це.

Перш за все хочемо нагадати, що датою виникнення права платника ПДВ на віднесення сум податку до податкового кредиту (ПК) вважається дата тієї події, що відбулася раніше ( п. 198.2 ПКУ):

- дата списання коштів з банківського рахунка платника податку на оплату товарів/послуг;

- дата отримання платником податку товарів/послуг.

У нашому випадку першою подією є надання послуги, а не отримання грошей. Тому у замовника право на ПК виникає за датою отримання послуг.

При цьому підтвердженням такого факту є акт про надані послуги. Водночас у жодному нормативному акті прямо не прописано, що слід вважати датою отримання послуг: дату складання акта чи дату його підписання замовником.

На наш погляд, датою отримання послуги слід вважати дату підписання акта виконавцем. На цей висновок нас наштовхує наявність у абзаці другому п. 4 ст. 882 ЦКУ згадки про те, що акт, підписаний однією стороною, може бути визнаний судом недійсним лише у разі, якщо мотиви відмови другої сторони від підписання акта визнані судом обґрунтованими. З цим погоджується і ВГСУ у п. 6 Оглядового листа від 18.02.13 р. № 01-06/374/2013.

Враховуючи викладене, можна зробити висновок: щоб вважати послугу наданою, достатньо одного підпису на акті. Тому якщо ви отримали акт про надані послуги, підписаний виконавцем, і не маєте претензій до їх якості та ціни, то:

- по-перше, датою надання послуги буде вважатися саме дата складання такого акта;

- по-друге, непідписання цього акта замовником не вказує на те, що така послуга не надавалася. Такий висновок може зробити лише суд.

Водночас ст. 882 ЦКУ регулює не загальні правила надання послуг (робіт), а стосується виконання договору будівельного підряду. Тому коли мова йде про виконання непідрядних робіт, виникає запитання щодо доцільності застосування цієї норми до операцій з надання послуг.

На наш погляд, положення ст. 882 ЦКУ можна застосовувати і до послуг. Адже у випадку коли цивільні відносини не врегульовані ЦКУ, іншими актами цивільного законодавства або договором, вони регулюються тими правовими нормами, що регулюють подібні
за змістом
цивільні відносини (аналогія закону) (ст. 8 ЦКУ).

Таким чином, датою надання послуг можна вважати дату складання акта про надані послуги, а не дату підписання його замовником.

Застосовуючи зроблені вище
висновки до нашої ситуації, вважаємо, що замовник мав включити суми ПДВ до ПК не за датою отримання акта про надані послуги на підпис і його підписання, а за датою його оформлення. Звичайно ж, за умови, що отримана ПН була своєчасно зареєстрована у ЄРПН.

Тому замовникові слід прислухатися до вимог податківців та уточнити дані поданих декларацій з ПДВ за квітень і травень. Як це зробити, ви можете довідатися у «БТ», 2015, № 14, с. 20 та № 15, с. 19.

Крім того, вам буде корисна стаття «Первинний документ на роботи/послуги: яку дату поставити, щоб не потрапити в халепу» // «БТ», 2014, № 38, с. 18.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі