Теми статей
Обрати теми

«Негосподарські» товари починаємо використовувати у господарській діяльності: що в ПДВ-обліку?

Децюра Сергій
Підприємство придбало у червні 2015 року товари для негосподарського використання. Вхідний ПДВ не включили до податкового кредиту (ПК), а відобразили у ряд. 14 ПДВ-декларації. Ці товари у серпні використали у господарській діяльності. Чи можемо ми скористатись правом на ПК?

Згідно з правилами, що діяли до 01.07.15 р., якщо товари придбали для неоподатковуваних операцій або негосподарського використання, то «вхідний» ПДВ платник не включав до ПК. Тому і не повинен був нараховувати податкові зобов’язання (ПЗ) при використанні таких товарів.

З 01.07.15 р. ситуація змінилася. Платник ПДВ має віднести до складу ПК вартість усіх товарів незалежно від цільового використання, а потім при використанні їх у неоподатковуваних операціях або в негосподарській діяльності нарахувати ПЗ. Детально про це читайте у «БТ», 2015, № 25, с. 12.

Що ж робити із залишками «негосподарських» товарів, які були придбані до 01.07.15 р.?

Цільове (негосподарське) використання. Якщо подальший напрям використання товарів не змінюється, то нічого коригувати не треба. За старими правилами вхідний ПДВ не потрапив до ПК, а отже, і нараховувати ПЗ при негосподарському використанні таких товарів не потрібно.

У п. 198.5 ПКУ зараз ідеться про нарахування ПЗ при використанні товарів у неоподатковуваних операціях чи негосподарській діяльності без жодних згадок про формування ПК. Але для товарів/послуг, необоротних активів, придбаних або виготовлених до 01.07.15 р., зроблено виняток. Щодо них потрібно нараховувати ПЗ лише за умови, що раніше «вхідний» ПДВ був включений до складу ПК.

У нашому випадку ПК не було, отже, при використанні «негосподарських» товарів за цільовим призначенням нічого нараховувати не потрібно.

Нецільове використання. Інша справа, якщо товари/послуги, придбані для негосподарських операцій, ви починаєте використовувати у госпдіяльності. У цьому випадку виходить, що ви мали право на ПК, яким при придбанні товарів не скористалися. Щоб відновити свій ПК, вам слід скористатися перехідними нормами п. 36 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ. У ньому передбачено: якщо платник починає використовувати товари/послуги, необоротні активи, при придбанні яких до 01.07.15 р. «вхідний» ПДВ не був включений до ПК, у господарській оподатковуваній діяльності, то він може відновити ПК на підставі бухгалтерської довідки.

Така бухдовідка на відновлення ПК, напевно, вам добре знайома. Про неї йшлося у старій редакції п. 198.5 ПКУ. Тепер вона згадується тільки у  п. 36 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ. Така зміна дислокації, на наш погляд, не вплинула на правила її складання. Тобто, як і раніше, така довідка має бути складена згідно з податковими накладними, митними деклараціями, іншими документами, передбаченими п. 201.11 ПКУ, які є підставою для нарахування сум податку, що відносяться до ПК, і повинна містити вичерпний їх перелік.

Тобто, як мінімум, у ній треба зазначити номер і дату отриманої від постачальника ПН на придбання товарів для неоподатковуваних операцій чи негосподарської діяльності. Також бажано, щоб вона містила всі реквізити, передбачені для первинного документа. Детально про оформлення цього документа читайте у «БТ», 2015, № 25, с. 17.

До уваги! Відновлення ПК за бухдовідкою жодним чином не вплине на розмір РЛ. Пояснюється це тим, що хоч у момент купівлі (до 01.07.15 р.) отримана ПН збільшила покупцю суму його РЛ, однак такі суми анульовані внаслідок обнулення РЛ станом на 03.08.15 р. Тому ПКУ, закономірно, не містить жодної згадки про збільшення РЛ у цьому випадку.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі