Теми статей
Обрати теми

«Роздрібний» акциз у чеку РРО: ДФСУ дає уроки програмування

Державна фіскальна служба України, Жиленко Катерина, Шпакович Микола, Ушакова Лілія
Лист ДФСУ від 31.01.15 р. № 1848/6/99-99-22-07-03-15

З появою «роздрібного» акцизу торговцям підакцизними товарами спокій лише сниться. Запитання виникають одне за одним: як розрахувати новий акциз? Хто, куди повинен його сплачувати та куди звітувати? На ці запитання ви знаходили відповіді у «БТ», 2015, № 4, с. 7; № 5, с. 26.

Не менш важливе запитання: як акциз «засунути» до чека РРО? Урок № 1 ви вивчили на с. 22 попереднього номера «БН». Тепер же в листі, що коментується, фіскали навели розширену версію цього уроку.

Як ви вже зрозуміли з нашого матеріалу в попередньому номері, є три типи апаратів — РРО, в яких:

1) реалізований механізм розрахунку додаткового збору;

2) реалізований механізм розрахунку додаткового збору за допомогою окремої групи;

3) не реалізований механізм розрахунку додаткового збору.

З першою групою все досить просто. При програмуванні додаткового збору потрібно задати відповідне значення акцизу. При цьому податківці радять встановити значення акцизу 6 %, щоб в сумі акцизу коректно враховувалася сума ПДВ.

Зверніть увагу! Форма чека для РРО, в яких реалізований механізм розрахунку додаткового збору, у листі, що коментується, дещо відрізняється від раніше наведеного нами варіанта: біля значення «Акцизний податок» має бути зазначена ставка 5 %:

img 1 

Також дещо видозмінена форма чека для РРО, в яких реалізований механізм розрахунку додаткового збору за допомогою окремої групи:

img 2

І нарешті, РРО, в яких не реалізований механізм розрахунку додаткового збору. У таких апаратах можна використовувати окремий віртуальний товар під назвою «доп. акциз 5 відс.» у складі податкової групи, яка не є об’єктом оподаткування. Ціна такого товару — 5 % від вартості реального підакцизного товару. Також майте на увазі, що такий товар не можна обліковувати в товарних запасах на складах та/або за місцем реалізації.

Зразок чека для платників ПДВ ви знайшли в матеріалі на с. 22 попереднього номера. Також податківці навели зразок чека для неплатників ПДВ, у РРО яких не реалізований механізм розрахунку додаткового збору:

img 3 

Рядок, позначений (*), може бути відсутнім у чеку.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі