01.06.2015

Нарахування і сплата ЄСВ: зустрічайте нову Інструкцію

Наказ Мінфіну України від 20.04.15 р. № 449 «Про затвердження Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування»

Услід за новою формою ЄСВ-звіту та порядком її заповнення («БТ», 2015, № 18-19, с. 4) Мінфін презентував оновлену і доповнену Інструкцію про порядок нарахування і сплати ЄСВ (далі — Інструкція).

Тут враховані оновлення ЄСВ-законодавства та інші важливі моменти.

Аванси з ЄСВ для ФОП-загальносистемників. Нарешті правила сплати ЄСВ для ФОП-загальносистемників в Інструкції зрівняли з правилами із Закону про ЄСВ: за календарний рік до 10 лютого наступного року на підставі даних річної декларації. Тобто для них більше немає жодних авансів!

База нарахування ЄСВ — чистий оподатковуваний дохід з декларації, поділений на кількість календарних місяців, протягом яких його отримано. Якщо в окремому місяці або у звітному році немає доходу, можна визначити базу для нарахування ЄСВ самостійно, але не більше максимальної величини бази нарахування ЄСВ (17 мінзарплат — на сьогодні 20706 грн.). При цьому сума ЄСВ не повинна бути меншою за розмір мінімального страхового внеску (мінзарплата, помножена на ставку ЄСВ (37,4 %), на сьогодні 422,65 грн.). У разі недоплати фіскали надішлють повідомлення-розрахунок.

Такі самі правила визначили для незалежних професіоналів, лише строк сплати — до 1 травня наступного за звітним року.

Понижуючий коефіцієнт. В Інструкцію «поселили» весь п. 95 розд. VIII Закону про ЄСВ, присвячений застосуванню понижуючого коефіцієнта до ставки ЄСВ у 2015 і 2016 роках (з формулами та умовними позначеннями). Ці правила в доступному форматі ви можете знайти в «БТ», 2015, № 11, с. 4; № 12, с. 33; № 15, с. 15; № 16, с. 10; № 20, с. 8.

ЄСВ з мінімалки. Визначили і таку норму: якщо база нарахування ЄСВ (крім винагороди за ЦПД) не перевищує розміру мінзарплати, то суму ЄСВ-нарахувань слід розрахувати виходячи з мінзарплати. Детальніше про випадки, коли це правило працює, а коли ні, читайте в «БТ», 2015, № 8, с. 11.

Штраф за неподання звіту. З’явився штраф за неподання, несвоєчасне подання, подання за невстановленою формою звіту з ЄСВ (деталі ви можете знайти в «БТ», 2015, № 3, с. 28). Також у додатки до Інструкції додали форму рішення про накладення цього штрафу.

Списання боргу. В Інструкції детально описали випадки, коли і як можуть списати борг (недоїмку) з ЄСВ:

• юрособа повністю ліквідується і недостатньо майна для погашення боргу;

• фізособа померла, оголошена померлою, визнана безвісно відсутньою або недієздатною і немає осіб (спадкоємців), які зобов’язані сплатити ЄСВ.

Форму рішення про списання боргу наведено в додатку 10 до Інструкції.

Звільнення для жителів зони АТО та мобілізованих роботодавців. Платники ЄСВ, прописані у фіскальних органах на території проведення АТО (за переліком КМУ*), звільняються від своїх ЄСВ-зобов’язань (нарахування, утримання, сплати, подання звітності) на період з 14.04.14 р. до закінчення АТО (п. 94 розд. VIII Закону про ЄСВ).

* Вважаємо, що сьогодні можна користуватися переліком непідконтрольних українській владі територій Донецької та Луганської областей, затвердженим розпорядженням КМУ від 05.05.15 р. № 428-р.

ФОП і незалежні професіонали, призвані за мобілізацією або залучені до виконання мобілізаційних обов’язків за посадами, на весь строк їх військової служби звільняються від виконання своїх ЄСВ-зобов’язань, якщо вони не є роботодавцями. А мобілізовані роботодавці призначають уповноважену особу. Додатком 1 до Інструкції затверджено форму заяви, які потрібно подати протягом 10 днів після демобілізації або закінчення лікування.

Крим — не сплачує. Особи, які прописані у фіскальних органах або мали місцезнаходження на початок тимчасової окупації в Криму, не сплачують ЄСВ. До них не застосовується відповідальність.

Наказ діє з дня опублікування.