Теми статей
Обрати теми

Компенсація за невикористану відпустку: коли можна «передати» новому роботодавцю

Міністерство соціальної політики України, Державна фіскальна служба України, Жиленко Катерина, Кравченко Дар’я, Децюра Сергій
Листи Мінсоцполітики України від 24.03.15 р. № 4053/0/14-15/18, ДФСУ від 14.02.15 р. № 3548/5/99-99-17-03-03-15

Працівник звільняється. Якщо в нього залишилися невідгуляні дні відпустки, то він має право отримати (відповідно, роботодавець повинен виплатити) грошову компенсацію за всі невикористані дні відпустки. Це правило поширюється на дні щорічної відпустки, а також додаткових відпусток працівникам, що мають дітей* або повнолітню дитину — інваліда дитинства підгрупи А I групи (ч. 1 ст. 24 Закону про відпустки**, ст. 83 КЗпП).

* Про те, як отримати соцвідпустку «на дітей» одинокій матері, читайте в «БТ», 2014, № 35, с. 8.

** Закон України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР.

Особливий випадок — працівник переводиться на інше підприємство. Тоді грошову компенсацію за його бажанням потрібно перерахувати на рахунок цього підприємства — «нового» роботодавця. Але це працює тільки для компенсації за невикористані дні щорічної (!) відпустки (ч. 3 ст. 24 Закону про відпустки).

Тобто компенсацію за дні додаткової відпустки «на дітей» не можна «перекинути» новому роботодавцю, оскільки така відпустка належить не до щорічних, а до соціальних (ч. 1 ст. 4 Закону про відпустки). Її повинен виплатити роботодавець за старим місцем роботи, причому в день звільнення, і таким чином «закрити хвости». Це підтверджує Мінсоцполітики в листі № 4053/0/14-15/18.

Також Мінсоцполітики відзначило кілька важливих моментів.

Оскільки додаткова соцвідпустка «на дітей» надається за календарний рік (один раз протягом відповідного календарного року), то для її отримання потрібно відпрацювати хоча б один день. У зв’язку з цим є кілька нюансів. Якщо працівниця переводиться на іншу роботу, перебуваючи у відпустці для догляду за дитиною (до 3 або 6 років) і фактично не відпрацювавши в поточному календарному році жодного дня (недостатньо просто перебувати у трудових відносинах), то вона не має права на відпустку «на дітей» за цей рік. Відповідно і компенсувати нічого. Але якщо у неї збереглися дні минулорічної відпустки «на дітей», то їх компенсувати потрібно. Якщо працівниця працювала хоча б один день у поточному році, то вона вже має право на таку відпустку або на компенсацію.

Також пам’ятайте: якщо працівник уже використав цьогоріч своє право на соцвідпустку у «старого» роботодавця, то на новому місці роботи права на неї він не має.

По суті, розмову про компенсацію за відпустку «на дітей» можна і закінчити. А от компенсація за щорічну відпустку — справа більш клопітлива.

Отже, запитання: хто з роботодавців («старий» чи «новий») повинен провести нарахування і утримання ЄСВ на суму компенсації, а також відобразити ці маніпуляції у Звіті за ф. № Д4?

Увага, відповідь: це повинен зробити «старий» роботодавець (той, від якого працівник іде). Саме він нараховує та відображає в таблиці 6 Звіту за ф. № Д4 у складі загальної суми нарахованої зарплати суму компенсації, що перераховується новому роботодавцю. Така компенсація входить до фонду оплати праці як додаткова зарплата, як оплата за невідпрацьований час (п.п. 2.2.12 Інструкції № 5***). Це підтверджує лист ДФСУ № 3548/5/99-99-17-03-03-15.

*** Інструкція зі статистики заробітної плати, затверджена наказом Держкомстату України від 13.01.04 р. № 5.

Зауважимо: аналогічний підхід застосовується і при обкладенні компенсації ПДФО та військовим збором (ВЗ). Тобто «старий» роботодавець утримує із суми компенсації ПДФО і ВЗ, а також відображає це в розрахунку за ф. № 1ДФ. А «новий» роботодавець справи з ПДФО і ВЗ із суми компенсації не має. Це підтверджує і консультація з категорії 103.01 ЗІР ДФСУ.

Але пам’ятайте: якщо компенсацію виплачують уже після звільнення, то ЄСВ її не обкладають (консультація з категорії 301.03 ЗІР ДФСУ).

Для довідки: Мінфін зовсім недавно оновив форму ЄСВ-звіту. Звітувати за новою формою потрібно вже за травень (наказ Мінфіну України від 14.04.15 р. № 435 // «БТ», 2015, № 18 — 19, с. 4). Подробиці читайте на с. 39 цього номера.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі