Теми статей
Обрати теми

Податкова накладна на електроенергію у відносинах «орендодавець — орендар»

Жиленко Катерина
Підприємство здає в оренду приміщення. Вартість спожитої електроенергії орендар відшкодовує на підставі окремого рахунка. Чи повинен орендар виписувати податкову накладну на таку електроенергію? Якщо так, то чи потрібно у гр. 4 вказувати код УКТ ЗЕД, оскільки з 01.01.15 р. електроенергія є підакцизним товаром?

Насамперед зазначимо, що виписувати податкову накладну (ПН) орендодавець повинен на вимогу орендаря на всі поставлені ним товари/послуги ( п. 201.1 ПКУ). При цьому електроенергія також вважається товаром, а описана в запитанні ситуація — постачанням товару ( п.п. 14.1.191 ПКУ).

Далі декілька слів про саму діяльність з постачання електроенергії. Отже, діяльність у сфері електроенергетики (крім діяльності з постачання електричної енергії за нерегульованим тарифом (постачання незалежним електропостачальником)) підлягає ліцензуванню з урахуванням вимог Закону про електроенергетику* (п. 5 ч. 1 ст. 7 Закону № 222**).

* Закон України «Про електроенергетику» від 16.10.97 р. № 575/97-ВР.

** Закон України «Про ліцензування видів господарської діяльності» від 02.03.15 р. № 222-VIII. Цей Закон набув чинності з 28.06.15 р. З деталями ліцензійних нововведень ви можете ознайомитися у  «БТ», 2015, № 21, с. 29.

Згідно зі ст. 13 Закону про електроенергетику для того щоб займатися постачанням електроенергії, потрібна ліцензія. Таку ліцензію видає Нацкомісія, що здійснює держрегулювання у сфері енергетики та комунальних послуг.

Висновок: просто перепродати отримувану від постачальника електроенергію орендодавець не має права (якщо він, звичайно, не має відповідної ліцензії). Тому орендодавець має два варіанти взаємовідносин з орендарем у питанні електроенергії:

• надати орендарю можливість укласти безпосередньо договір з постачальником електроенергії (без участі орендодавця). У такому разі орендодавець повинен надати орендарю технічну можливість споживати електроенергію. Такий випадок передбачений у п. 1.5 Правил № 28***. Постачанням електроенергії такий варіант взаємовідносин не вважається;

*** Правила користування електричною енергією, затверджені постановою НКРЕ від 31.07.96 р. № 28.

• отримувати компенсацію своїх витрат на оплату електроенергії, яку формально за договором з постачальником отримує сам орендодавець, однак фактично споживає орендар. Реалізувати це можна або включивши вартість електроенергії до орендної плати, або через оплату за окремим рахунком (наш варіант).

А тепер про «акцизний» бік питання. Дійсно, з 01.01.15 р. Закон про податкову реформу від 28.12.14 р. № 71-VIII вписав електроенергію до переліку підакцизних товарів ( п. 215.1 ПКУ).

У зв’язку з цим виникли питання щодо складання ПН. Тому ДФСУ в листі від 28.05.15 р. № 11249/6/99-99-19-03-02-15 зазначила: при постачанні підакцизних товарів, у тому числі електроенергії, платники ПДВ на всіх етапах постачання у гр. 4 ПН повинні вказувати код УКТ ЗЕД. Для електроенергії — це 2716 00 00 00.

Найпростіший варіант — переписати дані з ПН, отриманої від постачальника електроенергії (місцевого Обленерго). У гр. 3 такої ПН можна вказати просто «електроенергія» (без конкретизації, постачання це чи компенсація вартості), а у гр. 4 — код УКТ ЗЕД. Однак на додаток не завадило б мати інший первинний документ, що підтверджує факт отримання саме компенсації за спожиту електроенергію (наприклад, акт). Такий документ убезпечить вас від претензій контролерів. Крім того, у договорі оренди потрібно передбачити порядок компенсації вартості спожитої електроенергії.

Порада: такий варіант має деякі гострі моменти. Простіше та безпечніше «вписати» вартість електроенергії до складу орендної плати. У такому разі у ПН буде вказана просто орендна плата.

З нюансами бухгалтерського обліку оренди майна ви можете ознайомитися у «БТ», 2015, № 23, с. 20 і 44.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі