Теми статей
Обрати теми

Акційне пиво — «на шару», а що з ПДВ і акцизом?

Децюра Сергій
Підприємство для залучення клієнтів вирішило провести акцію. При купівлі 2 баночок пива третя іде в подарунок. Під подарунком розуміється продаж акційного пива по ціні 1 копійка. Як правильно розрахувати ПДВ та роздрібний акциз про продажу пива за 1 копійку?

Ціна. Спочатку з’ясуємо, чи можна взагалі проводити таку акцію, тобто продавати пиво за 1 копійку?

Справа в тому, що з 01.07.15 р. пиво набуло статусу алкогольного напою (деталі у «БТ», 2015, № 23, с. 16). А алкогольні напої, як ви пам’ятаєте, не можна реалізовувати нижче мінімальних оптово-відпускних і роздрібних цін, розмір яких установлено у додатку до постанови КМУ від 30.11.08 р. № 957.

На сьогодні для пива розмір мінімальних оптово-відпускних і роздрібних цін не встановлений, тому можете зітхнути з полегшенням і продавати пиво за акційною ціною.

ПДВ. Реалізація пива по акції за 1 копійку вказує на те, що підприємство реалізує свій товар за ціною нижче купівельної вартості. Тому відповідно до п. 188.1 ПКУ йому потрібно «дотягти» базу оподаткування до мінімальної межі. Для покупних товарів така мінімальна межа дорівнює ціні придбання.

Щоб провести такі операції, продавець − платник ПДВ на момент виникнення ПЗ зобов’язаний виписати дві ПН (п. 20 Порядку № 957*):

* Порядок заповнення податкової накладної, затверджений наказом МФУ від 22.09.14 р. № 957.

• першу ПН — на суму ПЗ, розраховану виходячи з фактичної ціни постачання пива (1 копійка). Акційне пиво продаємо по 1 копійці, тому і нарахувати ПДВ слід виходячи з цієї ціни.

Звертаємо увагу! У нашому випадку мова йде про роздрібну торгівлю, де зазвичай ПН складається не на кожну операцію, а наприкінці дня на весь обсяг здійснених за день операцій. Тобто в одній ПН за щоденними підсумками ПЗ будуть нараховані окремо на продаж пива по звичайній і акційній ціні;

• другу ПН — на суму ПЗ, розраховану виходячи з перевищення ціни придбання над фактичною ціною. У цій ПН ви нарахуєте ПДВ на різницю між ціною придбання (мінімальною базою оподаткування) та ціною акційного пива, проданого протягом дня.

Увага! При підрахунку такої різниці беремо саме ціну придбання пива, а не ціну його «неакційної» реалізації. Не переплутайте ці дві ціни, щоб не платити зайвого. Ціна придбання зазвичай є меншою за ціну продажу, оскільки не враховує вашу торговельну націнку.

У ПДВ-декларації ПЗ, нараховані за обома ПН, потраплять до ряд. 1.1.

Роздрібний акциз. Що стосується роздрібного акцизного податку, то його з 01.01.15 р. слід нараховувати при продажу підакцизних товарів. Одним з таких товарів якраз і є пиво ( п.п. 14.1.144 ПКУ).

До відома! Обкладається акцизним податком тільки алкогольне пиво. Безалкогольне пиво об’єктом оподаткування не є. Річ у тому, що визначення «пиво», наведене у  п.п. 14.1.144 ПКУ, включає лише алкогольне пиво (код 2203 за УКТ ЗЕД). А «пиво безалкогольне» має код 2202 за УКТ ЗЕД. З цим погоджуються і контролери у категорії 116.07 ЗІР ДФСУ.

Таким чином, якщо в акції бере участь і алкогольне, і безалкогольне пиво, то нараховувати акцизний податок слід лише при продажу алкогольного пива.

Щоб нараховувати акцизний податок при продажу алкогольного пива (як акційного, так і ні), потрібно визначити 5 % від бази оподаткування. При цьому базою оподаткування є вартість підакцизних товарів з ПДВ ( п.п. 214.1.4 ПКУ).

Зауважимо. Суми ПДВ, нараховані при «дотягуванні» бази оподаткування до мінімальної межі, не входять до вартості проданого акційного пива. Отже, немає підстав «накручувати» акцизний податок на ці суми.

Враховуючи це, база оподаткування акцизним податком акційного пива в нашому випадку буде дорівнювати 1,2 копійки, а розмір акцизного податку складе 0,06 копійки за 1 баночку. Детально про нарахування такого податку та відображення його ПН та звітності читайте у «БТ», 2015, № 5, с. 26, № 7, с. 21, № 8, с. 8 та № 9, с. 30.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі