Теми статей
Обрати теми

Повідомте про бенефіціара, або Знову на фінішній прямій

Жиленко Катерина, податковий експерт, e.zhylenko@id.factor.ua
І знову час згадати про бенефіціарів. Якщо ви потрапили до кола зобов’язаних повідомити про них держреєстратору, однак усе ще цього не зробили, то поспішіть, адже останній день — 25 вересня. Щоб не повторилася травнева ситуація, коли черги до держреєстраторів були просто безмірними, уже сьогодні заповніть реєстраційну картку за ф. № 4. Але будьте уважні: візьміть «свіжу» її версію. Корисні підказки про те, як заповнити та подати реєстраційну картку, ви знайдете у статті.

Трохи історії

Закон № 1701 зобов’язав підприємства, зареєстровані до 25.11.14 р. (дати набуття чинності цим Законом), у шестимісячний строк подати держреєстратору відомості про бенефіціарів. Однак із суб’єктивних причин відведеного часу не вистачило.

Закон № 475 відсунув граничний строк «доповіді» на 25.09.15 р. та ще і розширив перелік звільнень (див. рисунок).

img 1

Хто зобов’язаний подати відомості про КБВ

Як же визначити, потрібно подавати ф. № 4 чи ні? Перший крок — звернутися до установчих документів і визначитися з КБВ. Виходячи зі складу засновників, можна з’ясувати, подавати ф. № 4 чи ні. Розібратися вам допоможе таблиця на с. 19.

Але будьте уважні! Із визначення бенефіціарів, наведеного у п. 20 ч. 1 ст. 1 Закону № 1702*, випливає, що КБВ є не лише видимі засновники, а й приховані вигодоодержувачі. Тому, дотримуючись «букви закону», до ф. № 4 можуть (і навіть повинні) потрапити особи, які не вказані в установчих документах, але фактично «стоять біля керма» підприємства. Задум законодавців був у тому, щоб оминути підставних власників і вийти на реальних вигодоодержувачів.

* У легкому для читання форматі ви можете знайти його у «БТ», 2015, № 20, с. 13.

Важливе про штрафи

Закон № 475 уніс до Закону № 1701 таку правку: якщо юрособи (крім звільнених) не подадуть дані про КБВ у відведений строк, то осіб, відповідальних за подання інформації, притягнуть до відповідальності. Річ у тім, що ст. 16611 КпАП передбачає відповідальність лише за неподання держреєстратору відомостей про КБВ: керівника підприємства або особу, уповноважену діяти від імені юрособи (виконавчого органу), оштрафують у розмірі від 5100 до 8500 грн. Формально відповідальність за несвоєчасне подання цією нормою не передбачена. Однак цілком можливо, що контролери та суди зможуть скористатися зазначеною поправкою, щоб покарати і за прострочення подання ф. № 4.

Нюанс: ст. 16611 КпАП передбачена відповідальність тільки за неподання інформації про бенефіціарів. Формально за неподання інформації про відсутність бенефіціара штрафувати по цій нормі не можуть. Однак є ризик, що контролери не читатимуть «букву закону» формально. А тому безпечніше подати відомості про відсутність у вас КБВ.

Як зважитися на подання ф. № 4 виходячи із складу засновників

Склад засновників

Обов’язок подавати ф. № 4

Відповідальність за неподання

Хоч б одна юридична особа

Потрібно подати ф. № 4, в якій вказати бенефіціарів, у тому числі КБВ засновника-юрособи, або поставити відмітку про відсутність бенефіціарів

За неподання інформації про КБВ загрожує штраф за ст. 16611 КпАП. При цьому за неподання відомостей про їх відсутність, формально, відповідальність не передбачена. Детальніше — вище

Усі засновники — фізособи:

• склад засновників повністю збігається зі складом бенефіціарів (усі засновники володіють часткою у СК 25 і більше % і немає КБВ за іншими ознаками)

Подавати ф. № 4 не треба. Держреєстра-тор переносить усіх засновників до поля КБВ. Мін'юст у листі від 10.08.15 р. № К-15171/19.3 зазначив, що це стосується тільки юридичних осіб, зареєстрованих до 25.11.14 р. (деталі — в наступному номері)

Відповідальності немає

• у складі засновників є КБВ і небенефіціари (є засновники із часткою у СК менше 25 %, і вони не є бенефіціарами за іншими ознаками)

Потрібно подати ф. № 4, в якій вказати КБВ (вибрати з кола засновників). Наприклад, до ЄДР внесено 2 засновників, частка у СК яких розподілена як 90 % і 10 %. Бенефіціаром є засновник з часткою 90 %

Штраф за ст. 16611 КпАП

• усі засновники не є бенефіціарами (мають частки у СК менше 25 %, і немає КБВ за іншими ознаками)

Потрібно подати ф. № 4, в якій вказати, що КБВ відсутні

За неподання відомостей про відсутність КБВ формально ст. 16611 КпАП відповідальності не передбачає. Детальніше — вище

 

Оновлена форма № 4 — нові поля

Мін’юст своїм наказом від 17.06.15 р. № 992/5 вкотре підкоригував форми реєстраційних карток. Як наслідок, у реєстраційних картках, у тому числі і в «бенефіціарній» ф. № 4, з’явилися цікаві додаткові поля.

Оскільки, «докладаючи» про бенефіціарів, заповнювати потрібно тільки сторінки 1 і 4*, то про зміни на цих сторінках і поговоримо.

* Про це і багато інших нюансів ми говорили у статті «Розкриваємо бенефіціарів: часу більше, черги менше» // «БТ», 2015, № 22, с. 15, а також повідомив Мін'юст у листі від 10.08.15 р. № К-15171/19.3

За довіреністю. Наприкінці кожної сторінки ф. № 4 з’явилося нове поле «Підпис уповноваженої особи за довіреністю засвідчую:». Тепер не потрібно самим дописувати такий напис у тому випадку, якщо підписує та подає ф. № 4 не сам директор, а уповноважений довіреністю представник підприємства, наприклад, бухгалтер. У цьому полі «головний» (наприклад, директор, генеральний директор або інша особа, яка має право діяти від імені юрособи без довіреності) вказує свою посаду, П. І. Б., підпис і дату.

Спочатку на сторінці 1 потрібно вказати, хто підписує реєстраційну картку: «керівник», «особа, яка має право вчиняти юридичні дії від імені юридичної особи без довіреності», «уповноважена особа (за довіреністю)».

Зворотний зв’язок. Якщо до ЄДР уноситься запис про зміну відомостей про юрособу, які вказуються у виписці з ЄДР, держреєстратор повинен видати (надіслати поштовим відправленням з описом вкладення) заявнику виписку з ЄДР у день отримання від органів статистики, доходів і зборів, ПФУ відомостей про внесення відповідних відомостей до відомчих реєстрів (ч. 10 ст. 19 Закону № 755).

Спеціально для таких цілей на сторінці 1 додали поле «Спосіб отримання виписки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців (необхідне відмітити)» з правом вибору: отримати особисто («Видати заявнику») або поштою («Відправити поштою за місцезнаходженням юридичної особи»).

Зверніть увагу: зміст виписки прописаний в п. 13 Порядку № 466, і даних про КБВ тут немає. Відомості про бенефіціарів вказують лише у витягу з ЄДР. Отже, при повідомленні держреєстратора про КБВ це поле можна не заповнювати.

Є ще одно сучасне поле для цілей ч. 6 — 8 ст. 19 Закону № 755.

Нагадаємо, держреєстратор залишає без розгляду документи, подані для внесення змін, з кількох причин, зокрема, якщо документи подані не за місцем проведення держреєстрації, не в повному обсягі або особою, яка не має повноважень на це. У такому разі не пізніше наступного робочого дня з дати надходження документів держреєстратор видає (надсилає поштовим відправленням з описом вкладення) заявнику повідомлення із зазначенням підстав, за яким документи залишені без розгляду, і самі документи. У такому разі після виправлення помилок можна подати документи наново.

Так от, для оперативного інформування про результати розгляду через смс-повідомлення або електронною поштою потрібно вказати номер мобільного телефону або адресу електронної пошти в новому полі «Спосіб повідомлення про результати розгляду державним реєстратором поданих документів (потрібне відмітити)».

Кількість сторінок. У полі «Всього подано сторінок:» сторінки 1 потрібно вказати кількість поданих сторінок.

Нюанс: Мін’юст у листі № 193 зауважив: у ф. № 4 потрібно заповнювати тільки поля, які стосуються змін даних про юрособу, що вносяться до ЄДР. Тому, повідомляючи про КБВ, потрібно заповнити сторінки 1 і 4. При цьому підпис і печатку держреєстратори хочуть бачити на усіх сторінках, навіть порожніх (2, 3, 5 — 9), крім 10-ї (її заявники не заповнюють). Таким чином, подавати потрібно повну картку — усі сторінки.

Тому мінімальне число, яке «засвітиться» в цьому полі, — 9. А якщо деяких сторінок буде декілька (у тому числі й сторінки «бенефіціара» 4, яку потрібно заповнити на кожного КБВ), то й більше.

Види змін. Основне поле сторінки 1 — перелік змін, які вносяться до відомостей про юрособу. І це поле також підкоригували. У частині бенефіціарів також є зміни: поставити знак «Х» потрібно в одному полі — 5 «Зміна кінцевих бенефіціарних власників (контролерів) або зміна відомостей про кінцевих бенефіціарних власників (контролерів) юридичної особи, у тому числі кінцевих бенефіціарних власників (контролерів) її учасника (засновника) юридичної особи, якщо учасник (засновник) — юридична особа».

У самій «бенефіціарній» сторінці 4 також є важливі поправки.

Якщо немає КБВ. В оновленій ф. № 4 з’явилися окремі поля для тих, у кого КБВ відсутні: «Кінцевий бенефіціарний власник (контролер) у юридичної особи відсутній» або «Кінцевий бенефіціарний власник (контролер) в учасника (засновника) юридичної особи, якщо учасник (засновник) — юридична особа, відсутній».

Також тут додали одну корисну виноску-уточнення. Якщо у вас змінилися дані про КБВ і ви подаєте ф. № 4 саме для повідомлення держреєстратора про зміни, то потрібно вказати вже нові відомості та тільки ті відомості, які змінилися, тобто не заповнювати всі поля картки. Це випливає з першої виноски-зірочки «* Зазначаються відомості з урахуванням змін, зазначаються лише відомості, які змінилися».

Відповіді на запитання

Запитання

Відповідь

Ми маємо 5 засновників з рівними частками у СК (по 20 %). Чи потрібно подавати ф. № 4 і кого вказати бенефіціаром?

У визначенні КБВ з п. 20 ч. 1 ст. 1 Закону № 1702 впадає в око «вартісній» критерій для визначення бенефіціара — 25 % і більше статутного капіталу або прав голосу.

Але серед малопроцентних засновників може бути один (або навіть декілька), який насправді володіє більшим, ніж приписано йому, «відсотком» — через іншу фізособу або спільно з пов’язаною особою. Такий засновник буде бенефіціаром.

Крім того, відсоток участі у СК підприємства — не єдиний вирішальний критерій для визначення КБВ. Навіть малопроцентний засновник може за фактом здійснювати вирішальний вплив на результати голосування, вчинення правочинів та інші управлінські моменти.

Якщо ж таких впливових осіб немає та усі засновники рівні між собою, то бенефіціарів дійсно немає. У такому разі ф. № 4 подати все одно потрібно. У ній слід вказати, що КБВ відсутній

Нашими засновниками є виключно фізособи. Чи потрібно подавати ф. № 4?

Багато хто зупиняється на півшляху, не дочитавши звільняючої норми до кінця. Дійсно, для юросіб, засновниками (учасниками) яких є виключно фізособи, працює звільнення. Але це тільки у тому випадку, якщо склад цих учасників-фізосіб повністю збігається зі списком бенефіціарів. У такому разі дійсно подавати ф. № 4 не потрібно: вам автоматично впишуть засновників (учасників) до бенефіціарів

У нас не засновники/учасники, а просто директор. Чи потрібно подавати ф. № 4?

У будь-якого товариства, буде це акціонерне товариство, товариство з обмеженою або додатковою відповідальністю, повне або командитне товариство, є засновник (засновники) або учасник (учасники). Це передбачає Закон № 1576.

Посада директора, генерального директора тощо не виключає наявності засновника/учасника. Більше того, часто директор — виборна посада і він не є КБВ.

Тому подавати ф. № 4 потрібно із зазначенням саме фактичних бенефіціарів. Такі особи мають бути прописані в установчих документах юросіб.

Пам’ятайте: якщо засновники/учасники є фізособами і співпадають з КБВ, то подавати ф. № 4 не потрібно

У які строки потрібно надіслати ф. № 4 поштою?

Під час попередньої кампанії подання ф. № 4 держреєстратори попереджали, що надіслати ф. № 4 поштою потрібно за 10 днів до граничного строку її подання. Водночас у Законі № 755 такої вимоги немає. Та й що вважається днем подання, також не описано.

Очевидно, держреєстратори користувалися «аналогічно» нормою п. 49.5 ПКУ, згідно з якою подати податкову декларацію поштою потрібно було за 10 днів до закінчення граничного строку подання.

Корисно знати: якщо ви захочете перестрахуватися та подати ф. № 4 поштою в зазначений строк, то знайте, що з 01.09.15 р. його скоротили до 5 днів

Ми подали ф. № 4 на засновника-фізособу. Чи потрібно відкликати (забирати) документ?

Юрособи, учасниками яких є виключно фізособи, і ці учасники фізособи співпадають з бенефіціарами, не подають відомості про КБВ (п. 2 розд. II Закону № 1701). Якщо ви подали такі відомості до появи Закону № 475, то нічого відкликати не потрібно, адже ви це вчинили за закондавством, що діяло на той момент. Але навіть якщо ви подали дані про КБВ уже в період дії звільнення, то єдиний мінус — ви додали собі роботи і перестрахувалися. Звертатися до держреєстратора, щоб забрати ф. № 4, не потрібно

 

Висновки

  • Граничний строк подання інформації про КБВ — 25.09.15 р.

  • Підприємства, зареєстровані до 25.11.14 р., учасниками (засновниками) яких є виключно фізособи, що співпадають з бенефіціарами, не подають ф. № 4.

  • Про відсутність КБВ також потрібно повідомити, подавши ф. № 4.

  • За неподання даних у встановлений строк також можуть покарати.

Документи та скорочення статті

Закон № 1701 — Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо визначення кінцевих вигодоодержувачів юридичних осіб та публічних діячів» від 14.10.14 р. № 1701-VII.

Закон № 1702 — Закон України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення» від 14.10.14 р. № 1702-VII.

Закон № 475 — Закон України «Закон про внесення змін до деяких законів України щодо відомостей про кінцевого бенефіціарного власника (контролера) юридичної особи» від 21.05.15 р. № 475-VIII.

Закон № 755 — Закон України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців» від 15.04.03 р. № 755-IV.

Порядок № 466 — Порядок надання відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців, затверджений наказом Мін’юсту від 31.03.15 р. № 466/5.

Закон № 1576 — Закон України «Про господарські товариства» від 19.09.91 р. № 1576-XII.

Лист № 193 — Лист Мін’юсту України від 14.05.15 р. № 193-32/27.

КБВ — кінцевий бенефіціарний власник (власники).

ЄДР — Єдиний держреєстр юросіб і фізосіб-підприємців.

СК — статутний капітал.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі