Теми статей
Обрати теми

«Декретні» надають право на відпустку та на «фінальну» компенсацію

Хмелевська Оксана
Працівниця з травня 2013 року перебувала у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. У вересні 2014 року вона надала на підприємство листок непрацездатності у зв’язку з другою вагітністю та пологами. 31 серпня 2015 року, не виходячи з декрету, працівниця звільняється за власним бажанням. Чи потрібно їй нараховувати компенсацію за невикористану відпустку, якщо до відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами при народженні першої дитини їй були надані всі належні дні щорічної відпустки?

Перш ніж відповісти на це запитання, висвітлимо особливості надання соцвідпустки у зв’язку з вагітністю та пологами при народженні другої дитини жінкам, які перебувають у відпустці для догляду за першою дитиною до досягнення нею трирічного віку (далі — відпустка до 3 років).

Припустимо, жінка перебуває у відпустці до 3 років. І замість того щоб потішити директора виходом на роботу, приносить ще більш радісну звістку — вона стане «двічі мамою». Як правило, таке повідомлення керівник підприємства, кадрова служба і бухгалтерія отримують разом з листком непрацездатності у зв’язку з вагітністю та пологами.

Чи потрібно в цьому випадку переривати відпустку до 3 років та оформляти відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами цієї працівниці? Відповідь на порушені запитання знаходимо в листі Мінпраці від 12.07.10 р. № 201/13/116-10. У такій ситуації відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами не оформляється (тобто заява жінки та наказ роботодавця про надання такої відпустки не потрібні). Допомога по вагітності та пологах нараховується на підставі належним чином оформленого листка непрацездатності. Зауважимо, що виплата «декретних» здійснюється з першого дня відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами за рахунок коштів Фонду соціального страхування (див. «БТ», 2015, № 28, с. 17).

Водночас в листі нічого не зазначено про те, що на час відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами у працівниці переривається відпустка до 3 років для догляду за першою дитиною. Чи потрібно жінці паралельно надавати відпустку для догляду за другою дитиною? Ні, оформити цю відпустку потрібно після закінчення відпустки для догляду за першою дитиною. Наказ про надання відпустки для догляду за другою дитиною має бути виданий з наступного дня після дати досягнення першою дитиною трьох років. Чинним законодавством не передбачено оформлення одночасно двох відпусток для догляду за першою та другою дитиною віком до трьох років.

Тепер переходимо безпосередньо до запитання щодо компенсації за невикористані дні щорічної відпустки та додаткової відпустки на дітей. Тут важливо з’ясувати, чи отримала працівниця право на відпустку в період соцвідпусток.

Стаж, що надає право на щорічну відпустку, визначають відповідно до ст. 82 КЗпП і ст. 9 Закону № 504. Зокрема, до нього включається час, коли працівник фактично не працював, але за ним зберігалося місце роботи (посада) і йому виплачувалася допомога по державному соціальному страхуванню. На цій підставі до стажу роботи, що надає право на щорічну відпустку, включають періоди отримання декретних. Той факт, що відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами не оформлялася наказом, не має значення.

Важливо! Період відпустки для догляду за дитиною до 3 років не включається до стажу, що надає право на щорічну відпустку (основну та додаткову). Про це прямо зазначено в п. 3 ч. 1 ст. 9 Закону № 504.

На жаль, і компенсація за невикористані дні додаткової відпустки «на дітей» працівниці не належить, оскільки вона не вийшла на роботу після того, як стала матір’ю двох дітей.

Таким чином, у ситуації, яку ми розглядали, у працівниці при звільненні є право на компенсацію за невикористані дні щорічної відпустки, право на які надали періоди відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами. Кількість днів визначається пропорційно цим періодам у робочих роках. Сума компенсації розраховується за тими самими правилами, що й сума відпускних (див. «БТ», 2015, № 18-19, с. 31).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі