Теми статей
Обрати теми

Індексуємо зарплату за січень 2016 року

Трохименко Людмила, експерт з питань оплати праці, l.trokhimenko@id.factor.ua
Як сніг на голову впали нам нові правила індексації грошових доходів з 1 грудня 2015 року. У січні-2016 законодавці додали свіжих новинок до механізму індексації. Що тепер у нас із зарплатною індексацією за січень 2016 року? Давайте розбиратися разом.

Нові правила

Новий підхід до індексації доходів, що діє з 1 грудня 2015 року, ми детально проаналізували у статті «Нові правила індексації: передноворічний сюрприз» (див. «БТ», 2015, № 51, с. 41). Акцентуємо увагу: постановою КМУ від 09.12.15 р. № 1013 Кабмін змінив порядок визначення сум індексації в місяці підвищення доходу (зауважимо, тепер важливе підвищення тільки посадових окладів). Він описаний у нових абз. 3 — 6 п. 5 Порядку № 1078*, а також в оновленому прикладі, наведеному в  додатку 4 до цього Порядку.

* Порядок проведення індексації грошових доходів населення, затверджений постановою КМУ від 17.07.03 р. № 1078.

Важливо! Головна новація, внесена постановою № 1013, полягає в тому, що базовим (за старим трактуванням) для індексації зарплати буде місяць, в якому підвищили оклад (тарифну ставку) за посадою (новий абз. 3 п. 5 Порядку № 1078). Тому з 01.12.15 р. порівняльні розрахунки для визначення права на подальшу індексацію проводять тільки при підвищенні посадових окладів (тарифних ставок). Хоча терміна «базовий місяць» нові правила індексації вже не містять.

Новий поріг 103 %

Можемо «потішити»: новими правилами індексації, що запрацювали з 1 грудня 2015 року, законодавці не обмежилися. Тепер поправки дійшли й до порога для проведення індексації доходів.

З 01.01.16 р. ч. 1 ст. 4 Закону про індексацію діє в новій редакції (зміни внесено Законом № 911**).

** Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» від 24.12.15 р. № 911-VІІІ (див. «БТ», 2015, № 1-2, с. 6).

Поріг індексації збільшили з 101 % до 103 % (актуально це починаючи з січневої індексації). Така поправка означає, що необхідність індексації для зарплат, грошового забезпечення, стипендій, пенсій, виплат із соцстрахування тепер виникатиме при вищому індексі інфляції.

Наприклад, підприємство востаннє підвищувало посадові оклади працівникам у грудні 2015 року. Сума зарплатного підвищення перевищила належну до виплати у грудні 2015 року індексацію, тобто індексація «обнулилася». Для проведення подальшої індексації зарплат працівників необхідно рахувати приріст індексу споживчих цін із січня 2016 року. Тоді право на індексацію зарплати для працівників може настати в березні-2016, якщо індекс інфляції за січень 2016 року перевищить установлений поріг індексації. Згідно з оновленими законодавчими нормами він тепер повинен перевищити 103 %.

Отже, при невеликій інфляції право на індексацію наставатиме набагато пізніше або ж розраховані індекси перераховуватимемо набагато рідше.

Припустимо, після грудневого підвищення окладів 2015 року індекси інфляції за січень, лютий і березень 2016 року дорівнюватимуть 101,1 %. Тоді розрахований наростаючим підсумком індекс інфляції (1,011 х 1,011 х 1,011 х 100 % = 103,3 %) перевищить поріг індексації тільки в березні-2016. Право на індексацію з урахуванням цього коефіцієнта індексації (3,3 % = 103,3 - 100) застосовуватимемо аж для індексації зарплати за травень 2016 року. При старому порозі (101 %) ми б індексували вже зарплату за березень-2016 на 1,1 % (1,011 х 100 - 100).

Ось так законодавці «удосконалили» окремі положення соціальної політики. Чекаємо, що відповідні поправки для нового порога індексації (103 %) скоро будуть внесені й до Порядку № 1078 (на це Кабміну законодавці відвели 3 місяці).

Як застосувати нові норми

Розглянуті індексаційні новини викликали чимало запитань щодо переходу «на нові рейки». У трійці топових: чи обов’язково було підвищувати грудневі оклади та «обнуляти» індексацію госпрозрахунківцям? Чи потрібно було у грудні 2015 року перераховувати індекси (коефіцієнти індексації) для кожного працівника залежно від його особистого підвищення окладу? Як бути з грудневими «новачками» і екс-декретницями?

На ці запитання, що надійшли на пошту редакції та на «гарячу лінію», ми давали відповіді. Зараз же формалізуємо їх і додамо свіжі рекомендації щодо січня 2016 року. Давайте знімати питання по черзі.

Для кого «підвищувати та обнуляти» — обов’язок

Щоб сума індексації зарплати не наростала сніговою кулею, для бюджетників у  Порядку № 1078 запровадили спецнорму про підвищення окладів працівників, якщо коефіцієнт індексації перевищить 10 %. Відповідне рішення повинен прийняти Кабмін.

А ось госпрозрахункові підприємства мають право приймати рішення про підвищення зарплати у зв’язку зі зростанням рівня інфляції в порядку, визначеному в колдоговорах, але не нижче норм, установлених Законом про індексацію і  Порядком № 1078 (новий абз. 12 п. 5 цього Порядку). Тобто підприємства можуть у колективних договорах прописати особливості проведення індексації. Проте розміри індексації та суми підвищення мають бути не менше, ніж розраховані згідно з нормами Порядку № 1078.

Це означає, що підприємства можуть самостійно вирішити: продовжувати індексувати зарплату, підвищити оклади працівникам або ж скористатися варіантом підвищення доходу випереджаючим шляхом з урахуванням прогнозного рівня інфляції (для цього варіанта додаток 5 до Порядку № 1078 виклали в новій редакції).

Зверніть увагу! Кабмін не може зобов’язати госпрозрахункові підприємства підвищувати посадові оклади (ставки) у зв’язку зі зростанням інфляції (як у випадку з бюджетними установами).

Важливо! Обов’язок «обнулення» сум зарплатної індексації у грудні 2015 року стосується тільки бюджетних роботодавців (п. 3 постанови № 1013).

Перерахунок індексів у грудні та «новачки»

У загальному випадку перераховувати індекси у грудні не потрібно було. Госпрозрахункові підприємства і надалі повинні виплачувати суми індексації, розраховані від останнього базового місяця (за умови, що оклади не підвищуються).

Застосовувати нові правила індексації потрібно, коли оклад підвищується в періоді починаючи з 1 грудня 2015 року, а також для новоприйнятих, «переведених» і працівників, які вийшли з декрету, починаючи з 1 грудня 2015 року.

Як ми вже зазначали, головні новації, зокрема для госпрозрахункових підприємств ( пп. 5 і 102 Порядку № 1078), які слід ураховувати при проведенні індексації по-новому, пов’язані з такими подіями:

1) підвищення посадового окладу (тарифної ставки) працівника;

2) прийняття на роботу «новачка»;

3) вихід на роботу з відпустки для догляду за дитиною до 3 років або відпустки без збереження зарплати, передбаченої законодавством про відпустки;

4) переведення на іншу роботу (посаду), на інше підприємство.

Застосовувати нові норми слід уже з 1 грудня 2015 року. А як діяти з визначенням базового місяця для індексації зарплати працівників, які працювали на підприємстві до 01.12.15 р. і продовжують працювати?

Перш за все, ми повинні виходити з положень ст. 58 Конституції України, яка передбачає, що нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі. Отже, дія закону або іншого нормативно-правового акта поширюється тільки на ті відносини (події), які виникли після набуття ними чинності.

Тому, на наше переконання (також цю позицію підтримують і в усних роз’ясненнях фахівці Мінсоцполітики), госпрозрахунковим підприємствам при визначенні розміру індексації з грудня 2015 року необхідно орієнтуватися на таке.

Якщо починаючи з 01.12.15 р. сталася одна з вищезазначених подій, пов’язаних із застосуванням нових правил індексації (підвищення окладу за посадою, прийняття на роботу, вихід з декрету, переведення на іншу посаду, інше підприємство), то для таких випадків зарплату з грудня 2015 року індексуємо по-новому, якщо ж не сталася — застосовуємо чинні раніше умови індексації.

Увага! Оновлений Порядок № 1078 застосовуємо тільки до подій та обставин, що настали з грудня 2015 року.

Таким чином, нова «точка відліку», назвемо її «стартовий» місяць (по-старому — базовий місяць), з’явиться, якщо починаючи з 01.12.15 р. або пізніше буде підвищено посадовий оклад за посадою, яку займає працівник. Або ж коли працівник з 1 грудня 2015 року буде новоприйнятим, «переведеним» або ж таким, що вийшов на роботу з декретної відпустки (для них суму індексації навіть без збільшення окладу також визначаємо по-новому: від місяця останнього підвищення окладу за посадою). Отже, приріст індексу визначаємо з місяця, що настає за місяцем підвищення окладу. Якщо ж підприємство вводило до штатного розпису нові посади (які раніше не передбачалися штатами), то орієнтуватися треба на місяць введення такої посади до штатного розпису.

Не зміняться базові місяці, якщо у грудні 2015 року і пізніше оклад (ставку) не підвищували. Тоді, як і раніше, орієнтуємося (обираємо найбільш пізній з таких місяців):

• або на місяць, в якому працівнику востаннє підвищували зарплату (тарифну ставку, посадовий оклад, відрядну розцінку) або встановили (збільшили) постійну надбавку, доплату, премію;

• або на місяць прийняття на роботу (для осіб, працевлаштованих до 21.06.12 р.);

• або на місяць, що передує місяцю прийняття на роботу (для працівників, прийнятих з 21.06.12 р. і пізніше).

Аналогічними будуть і висновки щодо сум фіксованої індексації, що є у працівників. Без підвищення окладів (ставок) з грудня 2015 року визначені раніше суми фіксованої індексації (згідно з редакцією Порядку № 1078, що діяла на той момент) перерахунку не підлягають.

Приклад 1. У вересні 2015 року (останньому базовому місяці) працівнику визначили фіксовану суму індексації в розмірі 250,37 грн., яку виплачували в жовтні та листопаді-2015.

Якщо посадовий оклад працівника у грудні 2015 року не підвищили, то за грудень 2015 року йому продовжують нараховувати раніше визначену суму індексації (250,37 грн.) за повністю відпрацьований місяць. Право на нову індексацію (по-старому — поточну індексацію) від вересня 2015 року не настало ані у грудні 2015 року, ані в січні 2016 року (див. таблицю на с. 44 цього номера). Коли настане право на таку індексацію (поточну від вересня 2015 року), то її сума додається до індексації, що є у працівника, у розмірі 250,37 грн. І так до чергового підвищення посадового окладу (тарифної ставки).

Цінна порада: якщо в підприємства є можливість підвищити посадові оклади (тарифні ставки) з грудня 2015 року на суму, що перевищує належну індексацію, — слід нею скористатися.

Не вдалося підвищити грудневі-2015 оклади (ставки) — зробіть це в січні 2016 року. Так ви почнете обчислення індексації з січня (лютого) 2016 року з «чистого аркуша».

Важливо: підвищення окладів усім працівникам дасть можливість вирівняти ситуацію і нараховувати всім працівникам індексацію за єдиним коефіцієнтом індексації!

Але навіть тим роботодавцям, хто не може собі дозволити таку розкіш — підвищити оклади, перекривши належну індексацію, також є вихід! Достатньо збільшити оклади навіть на невелику суму, — так ви «обнулите» базовий місяць для всіх працівників. Проте для такого варіанта вже доведеться розрахувати працівникам суми індексації з урахуванням підвищення окладів (по-старому ми іменували їх фіксованою індексацією). Це буде різниця між сумою індексації цього місяця (що склалася в місяці підвищення окладу) і розміром підвищення зарплати (новий абз. 4 п. 5 Порядку № 1078).

Індексуємо за січень 2016 року

Для індексації зарплати працівників госпрозрахункових підприємств збільшення порога індексації до 103 % призводить до того, що, на наш погляд, коефіцієнти індексації для січня 2016 року залишаться на рівні грудня 2015 року. Хоча не виключено, що Мінсоцполітики внесе свої корективи у порядок індексації.

До квітня (включно) буде діяти минулорічний розмір прожитмінімуму для працездатних осіб (ПМПО) — 1378 грн. Тому для січня можете користуватися вже традиційною таблицею з готовими розрахованими коефіцієнтами індексації та сумами поточної індексації (див. с. 44).

Коефіцієнти індексації та суми поточної індексації за СІЧЕНЬ 2016 року

Базовий місяць

Січень

Лютий

Березень

Квітень

Травень

Червень

Липень

Серпень

Вересень

Жовтень

Листопад

Грудень

А

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

2008

%

167,1

160,1

150,6

143,1

139,9

138,0

139,2

139,5

136,9

132,9

129,5

124,7

Сума

2302,64

2206,18

2075,27

1971,92

1927,82

1901,64

1918,18

1922,31

1886,48

1831,36

1784,51

1718,37

2009

%

118,4

115,2

112,2

110,3

109,3

107,0

107,2

107,6

106,0

104,1

101,9

100,2

Сума

1631,55

1587,46

1546,12

1519,93

1506,15

1474,46

1477,22

1482,73

1460,68

1434,50

1404,18

1380,76

2010

%

96,6

92,9

91,3

91,8

92,9

93,7

94,1

91,8

86,4

85,5

84,9

83,5

Сума

1331,15

1280,16

1258,11

1265,00

1280,16

1291,19

1296,70

1265,00

1190,59

1178,19

1169,92

1150,63

2011

%

81,7

80,1

77,6

75,3

73,9

73,2

75,5

76,2

76,0

76,0

75,8

75,5

Сума

1125,83

1103,78

1069,33

1037,63

1018,34

1008,70

1040,39

1050,04

1047,28

1047,28

1044,52

1040,39

2012

%

75,1

74,8

74,2

74,2

74,8

75,3

75,6

76,2

76,0

76,0

76,2

75,8

Сума

1034,88

1030,74

1022,48

1022,48

1030,74

1037,63

1041,77

1050,04

1047,28

1047,28

1050,04

1044,52

2013

%

75,5

75,6

75,6

75,6

75,5

75,5

75,6

76,8

76,8

76,2

75,8

74,9

Сума

1040,39

1041,77

1041,77

1041,77

1040,39

1040,39

1041,77

1058,30

1058,30

1050,04

1044,52

1032,12

2014

%

74,6

73,6

69,8

64,4

58,4

56,9

56,2

55,0

50,6

47,1

44,4

40,1

Сума

1027,99

1014,21

961,84

887,43

804,75

784,08

774,44

757,90

697,27

649,04

611,83

552,58

2015

%

35,9

29,1

16,5

2,2

1,5

2,3

Сума

494,70

401,00

227,37

30,32

20,67

31,69

2016

%

Х

Сума

 

Тепер нагадаємо, як користуватися таблицею. Припустимо, базовим (по-старому) місяцем працівника є березень 2015 року. Отже, якщо січень 2016 року відпрацьовано ним повністю (працівник на повній ставці, усі робочі дні/години є фактично відпрацьованими), то сума поточної (по-старому) індексації — 227,37 грн. (значення на перетині рядка «2015 — Сума» з графою 3 «Березень»). Її ми отримали так: 1378 грн. х 16,5 % = 227,37 грн. Тут 16,5 % — приріст ІСЦ для проведення індексації (значення на перетині рядка «2015 — %» з графою 3 «Березень»); 1378 грн. — зарплата, індексована в межах розміру ПМПО, що діє в січні 2016 року.

Пам’ятайте! У разі неповного робочого часу або ж не повністю відпрацьованого місяця індексацію слід виплачувати пропорційно відпрацьованому часу ( абз. 7 п. 4 Порядку № 1078). Ця норма залишилася без змін.

Приклад 2. Останнім базовим місяцем працівника був вересень 2015 року. Цього місяця працівнику розрахували фіксовану суму індексації в розмірі 500 грн., яку виплачували щомісячно за період жовтень — грудень 2015 року. У січні 2016 року посадовий оклад працівника підвищується на 450 грн. Інших постійних складових зарплати немає.

Січневе підвищення окладу означає, що з’являється нова точка відліку для подальшої індексації — січень 2016 року, отже, застосовуємо нові норми Порядку № 1078 (ср. ). Цього місяця у працівника є право на суму індексації, що склалася в місяці підвищення окладу (500 грн.). Оскільки сума січневого підвищення окладу (450 грн.) менше належної працівнику індексації (500 грн.), то згідно з  абз. 4 п. 5 Порядку № 1078 визначаємо індексацію з урахуванням підвищення (як різницю). Вона становитиме 50 грн. (500 - 450).

Якби сума підвищення окладу перевищила належну індексацію, то працівник втратив би право на індексацію (тобто тоді б індексація «обнулилася»).

Приклад 3. 11 січня 2016 року працівник прийнятий на роботу на посаду, оклад за якою востаннє збільшувався в серпні 2015 року.

Для новоприйнятого працівника застосовуємо новий п. 102 Порядку № 1078. Оскільки підприємство не підвищувало посадові оклади за такою посадою з серпня 2015 року, то «новачку» в такій ситуації пощастить. Він має право на індексацію від місяця останнього підвищення окладу за цією посадою. Отже, сума індексації за січень 2016 року за повністю відпрацьований місяць дорівнює 1378 х 2,3 % = 31,69 грн. (у таблиці — орієнтиром буде серпень 2015 року). З урахуванням фактично відпрацьованого часу за січень 2016 року працівнику має бути нарахована сума індексації в розмірі 25,02 грн. (31,69 грн. : 19 роб. дн. х 15 роб. дн.). Якби в січні 2016 року підприємство збільшило посадові оклади працівникам, то в такому місяці (підвищення окладів) значення ІСЦ приймають за 1 або 100 %. І якби прийняли нового працівника, то для нього з лютого 2016 року починають розрахунок нового індексу наростаючим підсумком. Право на індексацію настало б, якби ІСЦ наростаючим підсумком перевищив 103 %.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі