Теми статей
Обрати теми

Електронний проїзний квиток: чи відшкодовувати витрати на відрядження?

Жиленко Катерина, Кравченко Дар’я

Усе частіше паперові документи замінюють на електронні. Це стосується і квитків на транспорт, зокрема залізничний. Бухгалтера цікавить обліковий бік: чи можна відшкодувати відрядженому працівнику витрати на придбання електронного квитка? Великою мірою відповідь на це запитання вже давно відома: так, можна. Про це ви могли прочитати у «БТ», 2015, № 40, с. 45.

У листі, що коментується, податківці обмежилися цитуванням «проїзної» та «відряджувальної» нормативки, причому стосовно залізничних квитків. Але, по суті, вони вкотре підтвердили вже відому істину: підставою для відшкодування витрат на проїзд у відрядженні є роздрукований (паперовий) варіант електронного квитка (посадочний документ). А тепер нагадаємо деталі.

Про те, яким чином підтвердити витрати на проїзд до місця відрядження та назад, щоб компенсація для працівника не перетворилася на оподатковуване додаткове благо, зазначено у п.п. 170.9.1 ПКУ. Усі витрати, вказані в авансовому звіті, мають бути фактично понесені та підтверджені документально. Компенсувати можна витрати на проїзд (у тому числі перевезення багажу, бронювання транспортних квитків) як до місця відрядження та назад, так і за місцем відрядження (у тому числі на орендованому транспорті).

Компенсація витрат не обкладається ПДФО та військовим збором тільки за наявності підтверджуючих документів, що посвідчують вартість цих витрат, у вигляді транспортних квитків або транспортних рахунків (багажних квитанцій), у тому числі електронних квитків за наявності посадочного талона та документа про оплату.

Посадочний талон у випадку з проїздом залізничним транспортом — це візуалізований електронний посадочний документ. Паперова версія електронного квитка (посадочний талон) є розрахунковим документом, а також договором на перевезення пасажира та/або багажу. Це підтверджують п. 5.6 Порядку № 331/137* і консультація в підкатегорії 109.10 ЗІР ДФСУ. У разі повернення електронного документа на потяг до авансового звіту додається роздрукований на паперовому носії документ на повернення.

* Порядок оформлення розрахункових та звітних документів при здійсненні продажу проїзних і перевізних документів на залізничному транспорті, затверджений наказом Мінінфраструктури та Міндоходів від 30.05.13 р. № 331/137.

Ще одне підтвердження — п. 12 розд. II Інструкції № 59**, згідно з яким у разі використання електронного проїзного/перевізного документа на поїзд підставою для відшкодування витрат на його придбання є роздрукований на паперовому носії посадочний документ (для багажу — роздрукований перевізний документ, для окремих послуг — роздрукований документ на послуги).

** Інструкція про службові відрядження в межах України та за кордон, затверджена наказом Мінфіну від 13.03.98 р. № 59.

Підсумуємо: підтвердним документом для проїзду на залізничному транспорті стане звичайна роздруківка зображення посадочного документа (електронного квитка) з QR-кодом. При цьому працівнику не потрібно додавати документ, що підтверджує оплату електронного квитка на поїзд, — платіжне доручення, квитанцію платіжного термінала тощо (на інші види транспорту платіжний документ потрібен!). Дата та час оформлення електронного документа вказуються в посадочному та перевізному документах (п. 8.7 Порядку № 331/137). А без оплати проїзний і перевізний документи, у тому числі електронний, покупцю не видаються. До того ж у візуалізації електронного квитка (з нею ви можете ознайомитися у «БТ», 2015, № 40, с. 45) також вказують і вартість проїзду і, більше того, окремо виділяють суму ПДВ (це важливо для відображення податкового кредиту).

Довідатися про особливості обліку електронних квитків на інші види транспорту ви можете у «БТ», 2016, № 12, с. 28.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі