Теми статей
Обрати теми

Виправлення «новорічних» помилок: ставки податку для дивідендів та звільнення в зоні АТО

Децюра Сергій, Павленко Олексій

Законом, що коментується, наші законотворці виправили свої «новорічні» помилки. Коротко розглянемо їх.

1. Податок з дивідендів — 9 %. Як ви всі знаєте, при прийнятті «новорічних» законів (див. «БТ», 2017, № 1-2, с. 20) законотворці мали намір зменшити розмір ставки податку на доходи фізичних осіб (ПДФО), який утримується зі «звичайних» дивідендів, що виплачують неплатники податку на прибуток своїм фізособам-засновникам. Планувалося, що розмір ставки ПДФО з таких доходів буде становити половину звичайної ставки ПДФО, тобто 9 % (18 % : 2) (новий п.п. 167.5.4 ПКУ).

Також планувалося, що таку зменшену ставку почнуть застосовувати з 01.01.17 р. Водночас через суто технічну помилку (що, зокрема, визнав Комітет ВРУ з питань податкової та митної політики у листі від 12.01.17 р. № 04-27/10-1226) застосувати цю ставку з початку 2017 року не вдалося. Річ у тому, що її застосування чомусь прив’язали до набрання чинності законом, що визначає діяльність служби фінансових розслідувань.

І от нарешті законотворці виправилися. У Законі, що коментується, вони дали «зелене світло» нерезидентам, інститутам спільного інвестування та неплатникам податку на прибуток (тобто підприємствам-єдиноподатникам) на застосування 9 % ставки ПДФО при виплаті дивідендів фізособам-засновникам.

Увага! Таку ставку ПДФО потрібно застосовувати заднім числом — з 01.01.17 р. Річ у тім, що Закон, який коментується, застосовується до податкових періодів починаючи з 01.01.17 р.

Про те, як можна повернути зайво сплачені суми ПДФО з дивідендів, читайте на с. 44 цього номера.

Зауважимо: суб’єкти господарювання — платники податку на прибуток оподатковують «звичайні» дивіденди, як і раніше, за ставкою 5 %.

2. АТО і податок на майно. «Новорічними» законами законодавці також ощасливили осіб, у яких лишилася нерухомість та земля у зоні проведення АТО. А саме вони звільнили від оподаткування податком на майно (податком на нерухомість і платою за землю) об’єкти нерухомості та землю, які розташовані у зоні АТО. Таке звільнення отримують усі, в кого у період з 14.04.14 р. до 31 грудня року, в якому буде завершено АТО, є нерухомість чи земля в зоні АТО. При цьому сплачені за період проведення АТО суми вищезгаданих податків вважалися надміру сплаченими грошовими зобов’язаннями та підлягали поверненню ( пп. 38.6 та 38.7 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Але як це зробити, було загадкою. Роз’яснень від контролерів з цього приводу чомусь не надходило (див. «БТ», 2017, № 7, с. 29 та № 8, с. 25).

І ось після затвердження Закону, що коментується, все стало зрозуміло. Виявляється, таку переплату ніхто повертати не буде. Законом, що коментується, законотворці внесли корективи до правил надання вищезгаданих звільнень.

Переплату, яка виникла через звільнення, передбачене у пп. 38.6 та 38.7 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ, повернути на поточний рахунок платника податку чи спрямувати на погашення грошового зобов’язання (податкового боргу) з інших податків, зборів не вдасться. Її можна лише спрямувати у погашення зобов’язань з податку, щодо якого вона рахується.

Крім того, дещо підправили саме звільнення від сплати плати за землю (оновлений п. 38.7 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). Тепер не звільняються від нарахування плати за землю землі сільгосппризначення, які розташовані на території населених пунктів на лінії зіткнення. До цього часу ці землі також потрапляли під звільнення.

Закон, що коментується, чинний з 15.04.17 р.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі