Теми статей
Обрати теми

Податковий кредит на підставі рахунку: ДФСУ підтверджує і деталізує

Кравченко Дар’я, Децюра Сергій

Уперше про те, що ДФСУ не проти формування податкового кредиту (ПК) на підставі рахунків, виставлених постачальниками комунальних послуг, податківці заговорили ще на початку року (лист ДФСУ від 18.05.16 р. № 10888/6/99-99-15-03-02-15 // «БТ», 2016, № 23, с. 4).

Проте такі висловлювання мали лише форму індивідуальних податкових консультацій. І лише під кінець 2016 року контролери наважилися надати загальне роз’яснення. Отже:

1. Підстави для формування ПК на підставі рахунку платникам ПДВ дає п. 201.11 ПКУ.

Безперечно, основним документом, що дає право покупцю включити суми ПДВ до складу ПК, є податкова накладна (ПН), зареєстрована в Єдиному реєстрі ПН ( п. 201.10 ПКУ).

Але! У певних випадках такою підставою можуть виступати й інші документи, перелічені в п. 201.11 ПКУ. І до цього списку якраз потрапляє рахунок, що виставляється платнику ПДВ за надані послуги ( п.п. «а» п. 201.11 ПКУ).

Увага! Ось тільки сформувати ПК за таким документом можна при дотриманні таких обов’язкових умов:

надається послуга (а не товар);

• вартість послуг визначена за показниками приладів обліку;

• рахунок містить загальну суму платежу, суму ПДВ та податковий номер постачальника таких послуг.

Зверніть увагу! Підпункт 14.1.191 ПКУ прирівнює електричну, теплову енергію, пару, газ, воду, повітря до товарів. Тоді як бути з рахунками на комунальні послуги?

Податківці вважають, що хвилюватися не варто:

• адже ст. 13 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» від 24.06.04 р. № 1875-IV операції з постачання таких «податкових товарів», як електрична та теплова енергія, газ, вода, відносить до категорії житлово-комунальних послуг;

• крім того, якщо предметом договору постачання є постачання послуг (зокрема, з водопостачання, водовідведення, газо- та електропостачання, теплопостачання тощо), то при дотриманні інших вимог до формування ПК (див. вище) отримувач таких послуг може законно сформувати ПК на підставі рахунку, виставленого постачальником таких послуг.

2. При виборі звітного періоду формування ПК на підставі рахунку дотримуємося правила «першої події».

Дійсно, попри те, що формувати ПК доведеться на підставі рахунку (а не ПН), будь-яких відступів від загальних правил при виборі звітного періоду ПКУ не передбачає.

Тому податківці радять відштовхуватися від «першої події». Тобто орієнтуватися ( п. 198.2 ПКУ):

• або на дату складання рахунку. Адже факт постачання послуг, придбання яких контролюється приладами обліку, засвідчується даними обліку;

• або на дату списання коштів з поточного рахунку платника ПДВ в оплату таких послуг.

Але попереджаємо: тут є «підводне каміння». Якщо «першою подією» буде дата складання рахунку, то можлива ситуація, коли споживач сформує ПК раніше, ніж постачальник нарахує податкові зобов’язання (ПЗ). Адже згідно з п. 44 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ постачальники електричної та теплової енергії зобов’язані формувати ПЗ і ПК за касовим методом. На наш погляд, такої ситуації краще не допускати.

Якщо ж «першою подією» буде дата списання коштів, тоді:

• сума «вхідного» ПДВ може виявитися меншою, ніж буде зазначена потім у рахунку;

• а саме складання рахунку, на підставі якого споживач формуватиме ПК, виявиться вже «другою подією».

При цьому не забувайте: формувати ПК на підставі рахунків необхідно «період у період». Правило «365 календарних днів» на такі документи не поширюється («БТ», 2016, № 26, с. 41).

Якщо ж покупець припустився помилки і включив «вхідний» ПДВ не в той період, виправити промах можна, подавши уточнюючий розрахунок до ПДВ-декларації за відповідний звітний період.

Важливо! Якщо після отримання рахунку постачальник реєструє ПН в ЄРПН, повторно відображати ПК не потрібно (отримувач послуг вже скористався своїм правом).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі