Теми статей
Обрати теми

Перевірки: як їх здійснюватимуть податківці у 2017 році

Дар’я КРАВЧЕНКО, Сергій ДЕЦЮРА та Алла СВІРІДЕНКО

У листі, що коментується, податківці пояснили, як будуть перевіряти суб’єктів господарювання у 2017 році. Звернемо увагу на найбільш актуальні нюанси.

Хто проводить перевірки. Податківці підтвердили, що після змін, які запрацювали з початку цього року, перевірки суб’єктів господарювання будуть проводити виключно контролюючі органи обласного та центрального рівнів. Районні ДПІ проводити їх уже не зможуть ( ст. 191 ПКУ).

Отже, з 01.01.17 р. організацію та проведення документальних і фактичних перевірок здійснюватимуть (у тому числі видаватимуть наказ про проведення, оформлюватимуть направлення, складатимуть акт (довідку) та податкові повідомлення-рішення, вимоги (рішення) зі сплати ЄСВ за їх результатами) лише вищевказані органи.

Водночас у листі, що коментується, вказано: до проведення таких перевірок поки що все рівно можуть залучатися працівники районних ДПІ. Але це буде відбуватися тільки в тому випадку, коли у районній ДПІ ще не завершилися реорганізація та переведення посадових осіб до обласного апарату. Тому якщо до вас завітає з перевіркою місцевий працівник ДПІ з рішенням про проведення перевірки, виданим обласним контролюючим органом, то допускати таких контролерів до перевірки можна.

Кого перевірятимуть. Також у листі, що коментується, акцентується увага на тому, що податківці будуть оприлюднювати план-графік проведення документальних перевірок на офіційному веб-порталі ДФС до 25 грудня року, що передує року, в якому будуть проводитися такі документальні планові перевірки ( п. 77.1 ПКУ). Тобто про те, коли вас будуть перевіряти у наступному році, можна довідатися в переддень нового року.

Крім того, з початку цього року змінилися критерії належності платника до категорії великих платників податків ( п.п. 14.1.24 ПКУ), що буде актуальним при формуванні графіка перевірок. Відбулися такі зміни у критеріях віднесення платника до категорії великих:

• збільшено показник сплати платежів до державного бюджету за платежами, які контролюються ДФС, з 12 до 20 млн грн.;

• збільшено критерій обсягу доходу від усіх видів діяльності за останні чотири послідовні податкові (звітні) квартали з 500 млн грн. до 1 млрд грн.;

• додано постійне представництво нерезидента до переліку великих суб’єктів.

Скарги. Збільшено з 15 до 90 календарних днів термін, протягом якого при отриманні заяви із скаргою від покупця контролюючий орган зобов’язаний провести документальну перевірку продавця для з’ясування достовірності та повноти нарахування ним зобов’язань з податку за такою операцією ( п. 201.10 та п.п. 78.1.9 ПКУ).

Позапланові перевірки. Також податківці не оминули увагою зміни, що зачепили правила проведення позапланових перевірок. Зокрема, вони стверджують, що:

1) податківцям надано можливість проводити позапланові перевірки також у разі отримання інформації, яка свідчить про порушення вимог податкового законодавства ( п.п. 78.1.1 ПКУ);

2) збільшено термін для надання платниками податків пояснень на запит контролюючого органу до 15 робочих днів з дня, наступного за днем отримання запиту, та встановлено вимоги до змісту запиту ( пп. 78.1.1 та 78.1.9 ПКУ);

3) позапланову документальну перевірку може бути проведено не лише у разі подання платниками заперечень до акта (довідки) перевірки, а також додаткових документів ( п.п. 78.1.5 ПКУ);

4) заборонено проводити позапланову перевірку у разі отримання постанови органу, що здійснює оперативно-розшукову діяльність, слідчого, прокурора ( п.п. 78.1.11 ПКУ);

5) проводити документальні позапланові перевірки відтепер контролери будуть також у разі, якщо платником податків не надано для проведення зустрічної звірки інформацію, визначену у запиті контролюючого органу, протягом 10 робочих днів з дня, наступного за днем отримання запиту, виключно з питань, зазначених у запиті ( п.п. 78.1.19 ПКУ).

Детальніше про ці та інші нововведення читайте у «БТ», 2017, № 1-2, с. 27 та № 3, с. 35.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі