Теми статей
Обрати теми

Розрахунок коригування до податкових накладних: вибираємо період для відображення

Дар’я КРАВЧЕНКО, податковий експерт
Платником ПДВ бути не просто. Тут навіть найпростіше завдання може перетворитися на захоплюючу пригоду. Ми переконалися в цьому на прикладі податкових накладних (ПН) у попередній статті (див. «БТ», 2017, № 4, с. 16), коли з’ясовували, в якому звітному періоді слід відображати такі документи. Що ж тоді говорити про розрахунки коригування (РК) до ПН? Раз із ПН усе так складно, то з РК і поготів. Адже при виборі правильного періоду для відображення таких документів доводиться враховувати ще більше чинників. Ну а якщо додати ще й зміни в ПКУ з 01.01.17 р.? Та тут взагалі голова піде обертом. Але сьогодні ми розберемося з цією проблемою. Поїхали!

РК у постачальника

Перш ніж віддати свою перевагу якому-небудь із звітних періодів для відображення РК, постачальникові необхідно відповісти на два запитання:

1. Це «збільшуючий» чи «зменшуючий» РК?

Річ у тім, що пп. 192.1.1 і 192.1.2 ПКУ встановлюють певні обмеження, які впливають на те, в якому звітному періоді продавець зобов’язаний зменшити/збільшити ПЗ. Так:

• якщо йдеться про «збільшуючий» РК, то постачальник зобов’язаний відкоригувати ПЗ (відобразити РК) уже в періоді, в якому сталася подія, що стала причиною для коригування. Незалежно від факту реєстрації такого РК в ЄРПН. До речі, нагадаємо, що його зобов’язаний зареєструвати сам постачальник;

• і навпаки, у випадку зі «зменшуючим» РК постачальникові дозволено зменшити ПЗ тільки після реєстрації РК в ЄРПН.

Але! Якщо зі «збільшуючими» РК усе зрозуміло, то як визначити той момент, коли «зменшуючий» РК вважатиметься зареєстрованим в ЄРПН? Податківці радять орієнтуватися на своєчасність потрапляння такого РК в ЄРПН. Тобто фактично необхідно відповісти на друге запитання.

2. Чи вчасно РК потрапив до ЄРПН?

У цьому випадку контролери проводять деяку аналогію з періодом формування ПК покупцем. Так, якщо «зменшуючий» РК зареєстрований в ЄРПН (лист ДФСУ від 22.01.16 р. № 2052/7/99-99-19-03-02-17; категорія 101.20 ЗІР ДФСУ, діяло до 01.01.17 р.):

вчасно (у встановлені терміни*) — постачальник може включити такий РК у ПДВ-декларацію періоду складання такого РК;

* Тобто впродовж термінів, установлених п. 201.10 ПКУ в редакції, що діяла на момент складання РК (до або після 01.01.17 р.).

із запізненням (у межах 365 календарних днів) — у періоді реєстрації такого РК в ЄРПН.

Увага! Якщо РК зовсім не потрапив у ЄРПН (минуло 365 днів з моменту його складання), то у випадку зі «зменшуючим» РК продавець уже не зможе зменшити ПЗ. Відображати такий РК у ПДВ-звітності не можна. А у випадку зі «збільшуючим» РК постачальник все одно зобов’язаний відобразити такий РК у періоді його складання.

Приклад 1. «Зменшуючий» РК складений 24.11.16 р.

Нагадаємо: п. 201.10 ПКУ (у редакції, що діяла до 01.01.17 р.) вимагав реєструвати РК в ЄРПН упродовж 15 календарних днів, що йдуть за днем його складання.

У такій ситуації постачальник може відобразити РК (зменшити ПЗ):

1) якщо РК був зареєстрований вчасно (не пізніше за 09.12.16 р.) — у ПДВ-декларації за листопад 2016 року;

2) якщо РК зареєстрований із запізненням (з 10.12.16 р. по 24.11.17 р.**) — у ПДВ-декларації того звітного періоду, в якому такий РК був зареєстрований;

** Попри те, що в 2016 році податківці безпідставно обмежували реєстрацію ПН/РК в ЄРПН 180 календарними днями, вважаємо, що після 01.01.17 р. реєструвати РК в ЄРПН можна вже з урахуванням нових (продовжених) термінів. Тобто у межах 365 календарних днів з дати складання такого документа.

3) якщо «зменшуючий» РК не потрапить в ЄРПН (до 25.11.17 р.) — відображати РК у ПДВ-звітності не можна. Продавець вже не може зменшити ПЗ.

Забігаючи наперед, скажемо, що при цьому покупець все одно повинен урізувати ПК. Для цього йому знадобиться скласти бухдовідку і відобразити такий документ в періоді, в якому мав бути складений РК.

Приклад 2. «Зменшуючий» РК складений 16.01.17 р.

Увага! З 01.01.17 р. граничні терміни для реєстрації ПН в ЄРПН змінилися. Постачальник повинен реєструвати в ЄРПН ( п. 201.10 ПКУ):

• РК, складені з 1 по 15 календарний день (включно) календарного місяця, — до останнього дня (включно) календарного місяця, в якому РК складені;

• РК, виписані з 16 по останній календарний день (включно) календарного місяця, — до 15 календарного дня (включно) календарного місяця, що йде за місяцем, в якому вони складені.

При цьому підхід до вибору періоду відображення РК у ПДВ-декларації залишився незмінним.

Виходить, що постачальник може відобразити РК:

• якщо РК буде зареєстрований вчасно (не пізніше за 15.02.17 р.) — у ПДВ-декларації за січень 2017 року.

2. Якщо РК буде зареєстрований із запізненням (з 16.02.17 р. по 16.01.18 р.) — у ПДВ-декларації того звітного періоду, в якому такий РК був зареєстрований в ЄРПН.

РК у покупця

Ну а у покупця ситуація не набагато складніша. Йому (як і постачальникові) при виборі звітного періоду для відображення РК також необхідно з’ясувати:

1. Це «збільшуючий» чи «зменшуючий» РК?

Знову звернемося до пп. 192.1.1 і 192.1.2 ПКУ. Вказані норми також встановлюють обмеження і для покупця. Наприклад:

• якщо йдеться про «збільшуючий» РК, то покупець отримує право відкоригувати ПК тільки після реєстрації такого РК в ЄРПН;

• і, навпаки, у випадку зі «зменшуючим» РК покупець зобов’язаний зменшити ПК уже в періоді події, що стала причиною для коригування. При цьому факт складання і реєстрації такого РК в ЄРПН ролі не грає. Оскільки для проведення коригування він може скористатися і бухдовідкою.

Ну а оскільки відображення «збільшуючого» РК залежатиме від факту реєстрації РК в ЄРПН, то нам необхідно визначити той момент, коли РК вважатиметься зареєстрованим в ЄРПН своєчасно.

Податківці радять орієнтуватися на своєчасність потрапляння такого РК в ЄРПН. Такий взаємозв’язок простежується і в п. 198.6 ПКУ. Тобто знову ж таки слід відповісти на друге запитання.

2. Чи вчасно РК потрапив в ЄРПН?

При цьому не варто забувати, що п. 198.6 ПКУ надає покупцеві право включати ПН/РК у ПК впродовж 365 календарних днів. Так би мовити, подовжує період, упродовж якого РК можна відобразити в ПДВ-декларації.

Враховуючи усе сказане, маємо таку ситуацію (лист ДФСУ від 22.01.16 р. № 2052/7/99-99-19-03-02-17; категорія 101.20 ЗІР ДФСУ).

Якщо «збільшуючий» РК зареєстрований в ЄРПН вчасно (у встановлені терміни) — покупець може включити його:

• або в ПДВ-декларацію того звітного періоду, в якому був складений РК;

• або в ПДВ-декларацію за будь-який наступний звітний період, але не пізніше 365 днів з дати складання РК.

Якщо ж «збільшуючий» РК зареєстрований в ЄРПН із запізненням (у рамках 365 календарних днів):

• або в ПДВ-декларації того звітного періоду, в якому РК зареєстрований в ЄРПН;

• або в ПДВ-декларацію за будь-який наступний звітний період, але не пізніше 365 днів з дати складання РК.

Увага! Якщо РК зовсім не потрапив до ЄРПН:

• у випадку зі «збільшуючим» РК — покупець назавжди втрачає можливість відкоригувати ПК. При цьому постачальник все одно зобов’язаний відобразити такий РК у періоді його складання;

• у випадку зі «зменшуючим» РК — покупець все одно повинен урізувати ПК. Для цього йому знадобиться скласти бухдовідку і відобразити такий документ в періоді, в якому мав бути складений РК.

Приклад 3. «Збільшуючий» РК складений 24.11.16 р.

Для таких РК діяли «старі» терміни реєстрації в ЄРПН (15 календарних днів з дати складання).

У такій ситуації покупець зможе відобразити РК (відкоригувати ПК):

1. Якщо РК був зареєстрований вчасно (не пізніше за 09.12.16 р.):

• або в ПДВ-декларації за листопад 2016 року;

• або в ПДВ-декларації за будь-який наступний звітний період, але не пізніше 365 днів з дати складання РК (не пізніше за ПДВ-декларацію за листопад 2017 року).

2. Якщо РК зареєстрований із запізненням (з 10.12.16 р. по 24.11.17 р.):

• або в ПДВ-декларації того звітного періоду, в якому такий РК був зареєстрований;

• або в ПДВ-декларації за будь-який наступний звітний період, але не пізніше 365 днів з дати складання РК (знову ж таки не пізніше за ПДВ-декларацію за листопад 2017 року).

Приклад 4. «Збільшуючий» РК складений 16.01.17 р.

Для таких РК діють нові терміни реєстрації в ЄРПН (див. вище).

При цьому підхід до вибору періоду відображення РК у ПДВ-декларації залишився незмінним.

Виходить, що покупець може відобразити РК:

1. Якщо РК буде зареєстрований вчасно (тобто не пізніше за 15.02.17 р.):

• або в ПДВ-декларації за січень 2017 року;

• або в ПДВ-декларації за будь-який наступний звітний період, але не пізніше 365 днів з дати складання РК (не пізніше за ПДВ-декларацію за січень 2018 року).

2. Якщо РК буде зареєстрований із запізненням (з 16.02.17 р. по 16.01.18 р.):

• або в ПДВ-декларації того звітного періоду, в якому такий РК буде зареєстрований в ЄРПН;

• або в ПДВ-декларації за будь-який наступний звітний період, але не пізніше 365 днів з дати складання РК (знову ж таки не пізніше за ПДВ-декларацію за січень 2018 року).

Нагадуємо: якщо «збільшуючий» РК зовсім не потрапить в ЄРПН (у рамках 365 календарних днів) — відображати РК у ПДВ-звітності не можна. Покупець вже не зможе збільшити ПК. При цьому постачальник все одно повинен буде відобразити РК у ПДВ-звітності в періоді складання такого документа.

Зведемо усе сказане в таблицю.

Вибираємо період для відображення РК у ПДВ-звітності

Вид РК

РК зареєстрований у ЄРПН

РК у ПДВ-декларації відображає

постачальник

покупець

«Збільшуючий» РК

Своєчасно

в періоді складання РК

в періоді складання РК,

але не пізніше 365 днів з дати складання РК

Із затримкою

в періоді реєстрації РК,

але не пізніше 365 днів з дати складання РК

Не зареєстрований

ПК збільшити не можна

«Зменшуючий» РК

Своєчасно

в періоді складання РК

Із затримкою

в періоді реєстрації РК

Не зареєстрований

ПЗ зменшити не можна

«Нульові» РК

І ще кілька слів про «нульові» РК (РК, які не змінюють суму ПЗ постачальника і ПК покупця), а також РК, виписані до помилково складених ПН.

На даний момент податківці дотримуються думки, що такі РК можна не відображати в ПДВ-звітності (лист ДФСУ від 27.12.16 р. № 28193/6/99-95-42-03-15 // «БТ», 2017, № 3, с. 5, категорія 101.20 ЗІР ДФСУ).

Але! Вкотре попереджаємо: дані, наведені в ПДВ-звітності, повинні відповідати даним бухгалтерського і податкового обліку платника ПДВ. Цього вимагає п. 6 розд. III Порядку № 21. Тому краще за все в ПДВ-декларації наводити усі документи, які зачіпають ПДВ-облік.

Це позбавить вас від зайвих проблем у подальшому, якщо (припустимо) позиція фіскалів зміниться.

Крім того, це дозволить вам уникнути розбіжності між даними ЄРПН і ПДВ-звітності. Тобто і документальної позапланової виїзної перевірки на підставі п. 201.10 ПКУ.

Ну і якщо ви вирішили відобразити «нульовий» РК у ПДВ-звітності — дотримуйтеся тих же правил, які діють для звичайних РК. От і все!

Документи і скорочення статті

Порядок № 1307 Порядок заповнення податкових накладних, затверджений наказом Мінфіну від 31.12.15 р. № 1307.

Порядок № 21 — Порядок заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість, затверджений наказом Мінфіну від 28.01.16 р. № 21.

ЄРПН — Єдиний реєстр податкових накладних.

ПК — податковий кредит.

ПН — податкова накладна.

ПЗ — податкові зобов’язання.

РК — розрахунок коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі