Теми статей
Обрати теми

Важливо! З 1 березня 2017 року діє нова форма податкової накладної

Кравченко Дар’я, Децюра Сергій, Бобро Анатолій, Руда Тетяна, Карпова Влада
Наказ Мінфіну від 23.02.17 р. № 276 «Про затвердження Змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства фінансів України»

Ось так сюрприз! Звичайно, про те, що Мінфін розробив проект нової форми податкової накладної (ПН) і ПДВ-звітності, було відомо вже давно. Такі документи були обнародувані ще 09.02.17 р. («БТ», 2017, № 8, с. 11).

У проекті було написано, що наказ повинен набути чинності 1 числа другого місяця, що йде за місяцем його публікації. Тобто не раніше 01.04.17 р. Відповідно часу для того, щоб «звикнути» до нововведень, було достатньо. Усі розслабилися.

Але! Мінфін вирішив прискорити процес. Наказ, що коментується, «впихнули» в газету «Урядовий кур’єр» від 28.02.17 р. № 39. І він набув чинності уже з першого числа місяця, що йде за місяцем його офіційної публікації. Тобто з 1 березня 2017 року.

А це означає, що формально:

• саме з цієї дати (01.03.17 р.) ПН і розрахунки коригування (РК) слід реєструвати в ЄРПН за новою формою;

• а оновлену форму ПДВ-декларації — використати при складанні звітності за березень 2017 року ( п. 46.6 ПКУ).

Увага! На цей момент наказ є, але, як і раніше, ні електронної форми ПН/РК, ні електронної форми ПДВ-звітності ще немає. Що робити?

1. Очевидно, що лютневі ПН потрібно зареєструвати в ЄРПН до 16 березня за старою формою (якщо на той час не з’явиться ПН/РК в електронній формі).

Так само слід діяти при уточненні ПДВ-декларації. Тобто зараз ще можна подати уточнюючий розрахунок за старою формою, щоб не думати над зіставленням рядків при заповненні його нової форми (див. «БТ», 2017, № 9, с. 17 і с. 16 цього номера).

2. З реєстрацією березневих ПН краще почекати (благо є час до кінця місяця). А якщо покупець наполягає — можна зареєструвати ПН за старою формою для того, щоб збільшити йому реєстраційний ліміт. А потім, радше за все, доведеться виправляти помилку в такій ПН.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі