Теми статей
Обрати теми

Ліквідація основних засобів — 2016: скільки ПЗ?

Децюра Сергій, Ушакова Ліля, Солошенко Людмила, Карпова Влада

У 2016 році при ліквідації основних засобів (ОЗ) податкові зобов’язання (ПЗ) з ПДВ слід було нарахувати один раз: або (як при постачанні) на підставі абз. 1 п. 189.9 ПКУ, або (як при негоспвикористанні) на підставі п.п. «г» п. 198.5 ПКУ (якщо «ліквідаційні» ПЗ за абз. 2 п. 189.9 ПКУ не нараховувалися).

На жаль, за минулорічною ОЗ-ліквідацією 2016 року ДФСУ наполягає на своїй позиції (озвученій раніше в листах від 27.05.16 р. № 11679/6/99-95-42-01-15, від 28.10.16 р. № 23461/6/99-99-15-03-02-15). І роз’яснює, що такій ліквідації в будь-якому разі «світять» ПЗ: якщо не за «ліквідаційним» п. 189.9 ПКУ (що прирівнює ліквідацію ОЗ до постачання), то за «негосподарським» п.п. «г» п. 198.5 ПКУ (чіпляючись за улюблений аргумент: мовляв, ОЗ, що ліквідуються, надалі не братимуть участі у госпдіяльності, якщо в них, звичайно, був «на вході» ПДВ).

Мабуть, «тішить» тільки те, що контролери заперечують одночасність одразу двох ПЗ, а виступають за одні ПЗ — за одним із пунктів: «або»/«або». Хоча абсурдність логіки вся в тому, що якщо від ПЗ убереже «пільга» з абзацу другого п. 189.9 ПКУ, то вони, на думку податківців, усе одно виникатимуть — за «негосподарським» п. 198.5 ПКУ.

З останньою «негосподарською» підставою нам від самого початку було складно погодитися*. Адже тільки придивіться: насправді п.п. «г» п. 198.5 ПКУ вимагає нараховувати ПЗ, якщо об’єкти призначені для використання / починають використовуватися в негоспдіяльності. Проте у цьому випадку ОЗ аж до моменту ліквідації вже були використані (!), причому в оподатковуваній госпдіяльності, а після ліквідації використанню взагалі не підлягають (ні в якій діяльності, тим більше в негосподарській).

* Див. «БТ», 2016, № 24, с. 5 та № 25, с. 12.

Тому ми неодноразово зазначали, що «негосподарський» п.п. «г» п. 198.5 ПКУ тут ні до чого (і приплітати його до ОЗ-ліквідації не потрібно). А у цьому випадку може йтися тільки про «ліквідаційний» п. 189.9 ПКУ і оподаткування ліквідації ПДВ за його правилами. Отже, якщо й нараховувати ПЗ при ліквідації, то тільки (!) згідно з п. 189.9 ПКУ. Причому якщо дотриматися умов з його абзацу другого, то ліквідація, як відомо, стає взагалі неоподатковуваною — звільняється від нарахування ПЗ.

Проте навіть при позитивній судовій практиці, коли суди різних рівнів відхиляли при ОЗ-ліквідації п. 198.5 ПКУ, податківці не квапляться переглядати своєї позиції, а продовжують спір, чекаючи вердикту касаційного суду. Сподіваємося, що Феміда врешті-решт відновить справедливість.

Ну а з 2017 року питання можна вважати вирішеним. Адже ліквідацію ОЗ назавжди захистили від «негосподарського» п.п. «г» п. 198.5 ПКУ. Внесли застереження в дужках, що на ліквідацію ОЗ цей пункт не поширюється (за що, щоправда, стала чіплятися ДФСУ в листі, що коментується: мовляв, «до» 2017 року цього застереження не було, хоча насправді це всього лише уточнення, яке суті справи не змінює). Адже ліквідацію, ще раз повторимо, регулює свій спеціальний «ліквідаційний» п. 189.9 ПКУ. Тому тільки ним і керуємося. Що це означає?

Якщо умови з його абзацу другого (про належне документальне підтвердження ліквідації та неможливість подальшого використання об’єкта за призначенням) дотримуються, то можемо взагалі уникнути ПЗ при ліквідації і їх не нараховувати.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі