Теми статей
Обрати теми

Кодування товарів/послуг у ПН: стисло про головне

Кравченко Дар’я, податковий експерт
Платники ПДВ нарешті отримали можливість виконати вимогу ПКУ про кодування послуг у податковій накладній (ПН). Але, на жаль, цей факт додасть і багато роботи. Адже попри те, що кодувати товари/послуги в ПН потрібно було ще з 01.01.17 р., підготуватися до таких нововведень встигли не всі. Давайте в режимі запитання-відповіді освіжимо в пам’яті основні моменти, які вам допоможуть швидше зорієнтуватися в тому, що відбувається.

Запитання

Відповідь

1. Які товари потрібно кодувати в ПН і де такі коди брати?

Кодуванню в ПН підлягають усі товари, що поставляються платником ПДВ. Тобто і товари, і власна продукція, і необоротні активи. Точніше, всі ті активи, які підпадають під визначення «товарів» згідно з п.п. 14.1.244 ПКУ.

Тому заповнюючи ПН(1) на постачання товарів, у гр. 3.1 такої ПН обов’язково вкажіть код товарів згідно з УКТ ЗЕД ( п.п. «і» п. 201.1 ПКУ), а саме:

не менше 4 перших цифр — для вітчизняних товарів.

Зверніть увагу: код УКТ ЗЕД потрібно обирати на рівні товарної позиції (4 перші цифри), субпозиції (6 перших цифр), категорії (8 перших цифр), підкатегорії (10 цифр);

10 цифр — для підакцизних та імпортних товарів.

Для того щоб визначити код УКТ ЗЕД, який відповідає вашому товару:

• зазирніть у митну декларацію (якщо товар імпортний);

• самостійно вивчіть Закон України «Про Митний тариф України» від 19.09.13 р. № 584-VII (див. у «БТ», 2017, № 3, с. 16);

• зверніться до постачальника за необхідними даними;

• скористайтеся послугами торгово-промислової палати (ТПП).

І ще. Коли визначитеся з кодом УКТ ЗЕД, внесіть його в гр. 3.1 ПН суцільним порядком без будь-яких розділових знаків (пропусків, крапок і т. п.)

2. Що робити, якщо кодів товарів в УКТ ЗЕД немає?

Ви можете скористатися умовними кодами товарів. Перелік таких кодів ДФСУ зобов’язана оприлюднити на своєму офіційному сайті ( п.п. 2 п. 16 Порядку № 1307(2)).

Увага! Такий перелік уже з’явився на сайті ДФСУ (http://sfs.gov.ua/dovidniki—reestri—perelik/dovidniki-/288992.html). Ви також можете його знайти в «БТ», 2017, № 12, с. 9.

Зверніть увагу, що умовні коди — 5-значні. Переплутати їх з іншими кодами не вийде (вони згруповані окремо від кодів УКТ ЗЕД і кодів послуг згідно з ДК 016:2010)

3. Який код УКТ ЗЕД вказувати при постачанні товарів у наборі/ комплекті?

Податківці дотримуються чіткої позиції: при постачанні товарів у наборі/комплекті в ПН необхідно розписати номенклатуру всіх товарів, що входять у набір (комплект) і вказувати код УКТ ЗЕД кожної складової (категорія 101.17 ЗІР ДФСУ(3); лист ГУ ДФС у м. Києві від 30.01.17 р. № 1925/10/26-15-12-01-18)

4. Як і коли потрібно позначати імпортний товар?

У гр. 3.2 ПН потрібно ставити позначку «Х» при постачанні імпортного товару (навпроти кожної позиції товару, вказаної в гр. 2 ПН). Відповідно код УКТ ЗЕД у такого товару буде 10-значним.

Зверніть увагу! Позначку в гр. 3.2 ПН потрібно ставити, навіть якщо ви не є безпосереднім імпортером товарів. Цього вимагає п.п. 2 п. 16 Порядку № 1307 (ср. ).

Проте якщо у «вхідній» ПН, складеній за «старою» формою, був вказаний 10-значний код УКТ ЗЕД, то це ще не означає, що куплений товар імпортний. Ставити позначку «про всяк випадок» у гр. 3.2 ПН на його постачання ми б не радили. Краще уточнити походження товару за його маркуванням на упаковці за супровідними документами або в постачальника

5. Які послуги потрібно кодувати

в ПН і де їх брати?

Заповнюючи ПН(1) на постачання послуг, у гр. 3.3 такої ПН слід вказувати коди послуг відповідно до Державного класифікатора продукції та послуг.

На сьогодні це «Державний класифікатор продукції і послуг ДК 016:2010» від 01.01.12 р. (https://i.factor.ua/law-229/section-1032/article-14951/).

Увага! Незважаючи на те, що в ДК 016:2010 наведена класифікація продукції і послуг, для заповнення ПН нам знадобляться тільки коди послуг. Коди для самостійно виготовленої продукції шукаємо в УКТ ЗЕД.

Крім того, незважаючи на те, що в назві класифікатора ДК 016:2010 не згадуються роботи, коди, вказані в ньому для певних робіт, використовуємо для заповнення гр. 3.3 ПН.

Що стосується довжини коду, то п.п. «і» п. 201.1 ПКУ дозволяє вносити код послуги завдовжки не менше 4 перших цифр. І цього буде достатньо, оскільки вимога про зазначення повного коду (10 знаків) стосується лише імпортних і підакцизних товарів. Звичайно, за бажанням ви можете вказати і всі 10 цифр.

Код послуги наводимо у тому вигляді, в якому він «підтягується» з ДК 016:2010. Наприклад: або «62.09», або «62.09.20-00.00» (послуги у сфері інформаційних технологій і щодо комп’ютерної техніки, інші)

6. Чи можна користуватися ДК 021:2015 для заповнення ПН?

Ні. Оскільки Єдиний закупівельний словник ДК 021:2015, затверджений наказом Мінекономрозвитку від 23.12.15 р. № 1749, призначений виключно для кодування продукції і послуг, які можуть бути предметом закупівель.

Він потрібний замовникам для визначення предмета держзакупівель, а також товаровиробникам і постачальникам послуг для пошуку тендерних пропозицій

7. Наше підприємство надає послуги зі збереження товарів на складі і в межах цієї діяльності ще надає послуги з пакування таких товарів. Чи можна обмежитися одним кодом послуг (52.10) при заповненні ПН?

На наш погляд, ні.

Звичайно, об’єктом класифікації в ДК 016:2010 є послуги і продукція, які були створені або отримані в результаті всіх видів економічної діяльності. Тому при визначенні коду окремої послуги можна орієнтуватися на вид діяльності, який здійснює платник ПДВ.

Але потрібно бути уважним, оскільки, наприклад, послуги зі зберігання товарів на складі і послуги з пакування товарів для ДК 016:2010 — це різні речі:

• для послуг зі зберігання виділений код «52.10»;

• а для послуг з пакування — «82.92».

Підтверджують це і Методологічні основи та пояснення до позицій Класифікації видів економічної діяльності, затверджені наказом Держкомстату від 23.12.11 р. № 396. Згідно з цим документом до послуг зі зберігання належать виключно послуги зі складування і зберігання вантажів.

А ось до послуг з пакування належить діяльність з пакування за винагороду або на основі контракту, наприклад:

• заповнення пляшок і банок рідинними продуктами, у тому числі напоями і продуктами;

• пакування твердих товарів у блістери, фольгу і т. д.;

• етикетування, нанесення маркування і написів на пакети.

Тобто код послуги потрібно обирати окремо за кожним видом послуги, який ви надаєте, а не залежно від виду діяльності, який у вас є основним

8. Як заповнити ПН на підрядні роботи. Чи потрібно вказувати всі матеріали, використані для таких робіт?

Ні, не потрібно.

Якщо предметом договору на підрядні роботи є не товар, а результат певної роботи (виготовлення, обробка, переробка, ремонт речі), то додатково розписувати всі використані матеріали не потрібно. Їх ви можете вказати в окремому документі (детальніше в «БТ», 2016, № 39, с. 41).

Якщо ж договір підряду містить елементи купівлі-продажу, тоді доведеться в окремому рядку ПН вносити роботи і вказувати їх код, а в інших — наводити всі використані матеріали з відповідним кодом УКТ ЗЕД

9. Чи потрібно кодувати товари в підсумковій ПН?

У «свіжих» роз’ясненнях, розміщених у категорії 101.17 ЗІР ДФСУ («БТ», 2017, № 11, с. 37), податківці рекомендують у підсумкових ПН групувати товари/послуги за групами, що відповідають певному коду товару згідно з УКТ ЗЕД / коду послуги згідно з ДК 016:2010.

Проте таке роз’яснення невиправдано ускладнює життя роздрібним платникам ПДВ, у яких за день проходить величезна кількість товарів. На наш погляд, процес кодування можна трохи полегшити. Діяти «по-старому»: вітчизняні товари показати одним рядком, указавши в гр. 2 ПН «Товари/послуги в асортименті». Код УКТ ЗЕД для такої групи товарів виберіть на свій смак. За таке порушення максимальне покарання — адмінштраф. Проте щоб забезпечити контроль над кодами товарів, реалізованих уроздріб, контролери можуть включити таке порушення в перелік підстав для призупинення реєстрації ПН у ЄРПН (стартує з 01.07.17 р.). Тоді доведеться кодувати всі товари в підсумковій ПН. Загалом, поживемо — побачимо

(1) Окрім: ПН, складених у межах виконання багатосторонніх угод; «компенсуючих» ПН, виписаних згідно з п. 198.5 і п. 199.1 ПКУ; ПН на «перевищення».

(2) Порядок № 1307 — Порядок заповнення податкової накладної, затверджений наказом Мінфіну від 31.12.15 р. № 1307.

(3) Хоча ця консультація з 01.03.17 р. переведена в розряд недіючих (у зв’язку з набуттям чинності наказом Мінфіну від 23.02.17 р. № 276), позиція контролерів навряд чи зміниться.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі