Теми статей
Обрати теми

Електронний кабінет: «блокувальні» нововведення

Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці
Повільно, але впевнено Електронний кабінет із звичайного сервісу перетворюється на інформаційно-телекомунікаційну систему. Так, нещодавно був створений новий розділ «Реєстрація ПН/РК», який розширив можливості платників ПДВ у роботі з податковими накладними (ПН) і розрахунками коригування (РК)*. У зв’язку із впровадженням нового порядку блокування ПН податківці знову вигадали новинку для платників ПДВ.
Детальніше про те, як саме контролери удосконалили Електронний кабінет і які нові функції додали, — читайте в нашій сьогоднішній статті.

* Деталі ви знайдете в статті «Розділ «Реєстрація ПН/РК» в Електронному кабінеті: правила користування» // «БТ», 2018, № 12.

Реєстр заблокованих ПН/РК

Система блокування ПН/РК знову запрацювала з 22.03.18 р., але вже за новими правилами (див. статтю «Критерії блокування податкових накладних: спроба № 2» // «БТ», 2018, № 11). І хоча вони не занадто відрізняються від попереднього порядку блокування, все ж містять у собі деякі новації.

Так, Кабмін доручив ДФСУ** (п. 8 Порядку блокування № 117***):

** Що повністю відповідає вимогам п. 421.2 ПКУ.

*** Порядок зупинення реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, затверджений постановою Кабміну від 21.02.18 р. № 117.

• сформувати і вести у відкритому доступі окремий Реєстр ПН/РК, реєстрація яких призупинена;

• щодня публікувати дані такого Реєстру на своєму офіційному сайті.

Звісно, для створення такого «блокувального» Реєстру податківцям знадобився час. Тепер результат їх роботи ви можете оцінити в Електронному кабінеті.

Де знайти «блокувальний» Реєстр. Для того щоб дізнатися про долю тієї чи іншої заблокованої ПН/РК, вам необхідно (рис. 1):

• зайти у відкриту частину Електронного кабінету (нагадаємо: для цього не треба проходити ідентифікацію);

• у верхній частині вікна зайти в розділ «Реєстри»;

• у меню, що з’явилося, вибрати «Реєстр ПН/РК, реєстрація яких зупинена».

img 1

Рис. 1. Де міститься Реєстр заблокованих ПН/РК

Після того як перед вами відкриється нове віконце, введіть дані тієї заблокованої ПН/РК, про яку ви хочете дізнатися (рис. 2). Тобто ІПН постачальника, номер заблокованої ПН/РК і дату її складання. Потім натисніть кнопку «Пошук».

img 2

Рис. 2. Вікно пошуку ПН/РК в «блокувальному» Реєстрі

Якщо система знайде запрошений документ, перед вами з’явиться таблиця. Вона і є «блокувальним» Реєстром (рис. 3). До речі, він повністю відповідає формі, яка затверджена Порядком блокування № 117 (додаток 1).

img 3

Рис. 3. Як виглядає «блокувальний» Реєстр

Дочекалися! Показники D і P

Платники ПДВ напевно знають: ПН/РК звільняється від моніторингу, у тому числі якщо платник ПДВ одночасно відповідає двом показникам:

• показник «податкового навантаження» (D) за останні 12 календарних місяців перевищує 3 %;

• загальна сума ПДВ у ПН/РК, направлених на реєстрацію в ЄРПН, за звітний місяць (Р) не більше ніж на 40 % перевищує максимальну місячну суму ПДВ у зареєстрованих ПН за останні 12 календарних місяців (Рм). Тобто виконується умова: Р < Рм х 1,4.

Так от, п.п. 3 п. 3 Порядку блокування № 117 зобов'язує ДФСУ щомісячно розраховувати показник D (станом на перше число календарного місяця) і кожного 10 числа робити доступними платникові ПДВ в Електронному кабінеті. Але можливість ознайомитися з показником D у платників ПДВ з'явилася тільки зараз.

Де знайти розрахований показник D? Для цього:

• зайдіть у приватну частину Електронного кабінету (пройдіть етап ідентифікації);

• виберіть розділ «СЕА ПДВ»;

• перейдіть у підрозділ «Показники СМОКР».

Далі виберіть місяць, станом на перше число якого ви хочете знати значення показника D. Для цього натисніть на будь-яке число такого місяця з меню, що з’явилося, а потім — на кнопку «Пошук». У вікні, що відкрилося, ви побачите шукане значення (рис. 4).

img 4

Рис. 4. Де знайти значення показника D

Зверніть увагу! Попри те, що в розділі «Показники СМОКР» є рядок для розрахунку показника Р, дані про нього поки не висвічуються.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі