Теми статей
Обрати теми

Не показали ПК протягом 1095 днів

Казанова Марина, податковий експерт
У підприємства є вхідна податкова накладна (виписана 30.07.15 р., зареєстрована 16.12.15 р.), не врахована в податкових деклараціях протягом 1095 днів. Що тепер робити з такою податковою накладною і реєстраційним лімітом? Чи необхідно нарахувати податкові зобов’язання за п. 198.5 ПКУ?

Після закінчення 1095 днів з дня складання податкової накладної (ПН) платник ПДВ втрачає право на податковий кредит (ПК). При цьому з реглімітом, отриманим при реєстрації невідображеної ПН, нічого робити (робити маніпуляції для його «нівелювання») не потрібно. Адже платник мав право на ПК, і його регліміт «законний».

А якщо йдеться про списання безнадійної дебіторки (коли платник перерахував продавцеві аванс, але після закінчення строку позовної давності товари/роботи/послуги так і не отримав) або кредиторки (товари/роботи/послуги отримали, але не оплатили їх)?

За правилами в такій ситуації потрібно було показати ПК за вхідною ПН, а при списанні безнадійної заборгованості — нарахувати «компенсуючі» податкові зобов’язання (ПЗ) за п. 198.5 ПКУ. Так фіскали рекомендують коригувати ПК, якщо ПН складена після 01.07.15 р. (листи ДФСУ від 14.06.18 р. № 2620/6/99-99-15-03-02-15/ІПК, від 23.07.18 р. № 3236/6/99-99-15-03-02-15/ІПК). Якщо до — можна відкоригувати ПК на підставі бухдовідки*.

* У нюанси вам допоможе вникнути консультація «Покупець списав кредиторку — повинен зняти і податковий кредит» // «БТ», 2018, № 43-44).

Але чи обов’язково нараховувати ПЗ за п. 198.5 ПКУ, якщо ПК не показували?

У загальному випадку, фіскали дозволяють не нараховувати «компенсуючі» податкові зобов’язання, якщо прав на ПК не виникло (наприклад, ПН була з помилками). А якщо право на ПК було (ПН була належним чином зареєстрована й оформлена), але покупець з якихось причин не показав ПК протягом належних 1095 днів?

Тут слід керуватися тим, що платник при списанні заборгованості коригує саме ПК — проводить коригування на підставі ст. 192 ПКУ. Адже списання «безнадійки» прямо не підпадає ні під одну із ситуацій, перелічених у п. 198.5 ПКУ. У цьому випадку немає негосподарського використання або використання в неоподатковуваних операціях. А ст. 192 ПКУ передбачає необхідність коригування ПК тільки за ситуації, коли ми вже показали ПК. Відповідно якщо ПК не відображали, то й коригувати нічого!

Водночас варто звернути увагу на те, що для ситуації, коли «вхідна» ПН у нас складена після 01.07.15 р., фіскали говорять про нарахування компенсуючих ПЗ з метою не лише коригування ПК, але і «нівелювання» регліміту, на який покупець, по суті, теж не має права.

Але нараховувати зобов’язання за п. 198.5 ПКУ тільки для того, щоб вирівняти регліміт, не потрібно!

Чинним законодавством передбачено тільки коригування ПК і ПЗ, а коригування регліміту саме по собі жодним нормативно-правовим актом не передбачено.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі