Теми статей
Обрати теми

Генеральний директор і директор: шукаємо відмінності

Носіков Олександр, завідувач відділу моніторингу соціальних процесів НДІ праці і зайнятості населення Мінсоцполітики і НАН України, канд. соц. наук
На підприємстві працюють три працівники (директор підприємства, бухгалтер, секретар). Чи можна директора перевести на посаду генерального директора?

Для правильного застосування професійних найменувань робіт звернемося до норм чинного законодавства.

Частиною 4 ст. 122 ГКУ встановлено, що управління державним (комунальним) господарським об’єднанням здійснюють правління об’єднання і генеральний директор об’єднання, який призначається на посаду і звільняється з посади тим органом, що прийняв рішення про утворення об’єднання.

У ч. 2 ст. 161 ЦКУ і ч. 3 ст. 58 Закону України «Про акціонерні товариства» від 17.09.08 р. № 514-VI зазначено: виконавчий орган акціонерного товариства може бути колегіальним (правління, дирекція) або одноосібним (директор, генеральний директор).

Переходимо до Закону України «Про товариства з обмеженою і додатковою відповідальністю» від 06.02.18 р. № 2275-VIII (далі — Закон про ТОВ).

Його ч. 4 ст. 39 зазначає: виконавчий орган товариства є одноосібним. При цьому найменуванням одноосібного виконавчого органу є «директор», якщо статутом не передбачена інша назва. Водночас статутом ТОВ (ТДВ) може бути встановлено, що виконавчий орган товариства є колегіальним, і визначено його кількісний склад.

При цьому колегіальний виконавчий орган називається «дирекція», а його голова — «генеральний директор», якщо статутом не передбачено інші назви (див. ч. 5 ст. 39 Закону про ТОВ).

З урахуванням наведеного можна дійти таких висновків.

Генеральний директор — це головна особа на підприємстві (в об’єднанні підприємств), у підпорядкуванні якого перебувають декілька директорів, наділених визначеними повноваженнями.

Тому найменування посади «генеральний директор» можна використовувати, наприклад:

1) в об’єднаннях підприємств (корпораціях, консорціумах). Зазначимо, що об’єднанням підприємств є господарська організація, утворена у складі двох або більше підприємств з метою координації їх виробничої, наукової та іншої діяльності для вирішення загальних економічних і соціальних завдань;

2) на підприємствах з багаторівневими структурами, що мають:

декілька директорських посад у межах одного підприємства (припустимо, «Директор фінансовий», код КП 1231, «Директор комерційний», код КП 1233, «Директор з маркетингу», код КП 1233), а особи, що їх займають, підпорядковуються генеральному директорові;

або/та

відокремлені підрозділи (філії та представництва), які очолюють директори, що відповідають за роботу відповідного підрозділу («Директор філії», код КП 1210.1, «Директор представництва», код КП 1210.1).

При цьому найменування виконавчого органу ТОВ (ТДВ, АТ) і його голови/керівника (за наявності) слід зафіксувати в статуті товариства.

Вам може стати у пригоді

Публікація

Де знайти

Стаття «Закон про ТОВ: директорські питання»

«БТ», 2018, № 36

Стаття «Чи можуть директор і прибиральниця отримувати мінзарплату?»

«БТ», 2018, № 40

Стаття «Чи може у ФОПа бути директор?»

Стаття «Директор — у відпустку/відрядження. Хто за нього?»

«БТ», 2018, № 47

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі