Теми статей
Обрати теми

Готуємося до Нового року: оздоблюємо офіс і магазин

Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці
Переддень Нового року. Вже тільки одна згадка про це свято викликає в уяві різнобарвні вогники гірлянд, подарунки у барвистій упаковці, м’який пухнастий сніг… Щоб створити таке саме відчуття дитячої радості у покупців, підприємства стараються щосили: купують ялинкові прикраси, гірлянди, хлопавки, серпантин та іншу новорічну атрибутику, оздоблюють офіси і торговельні приміщення. Як відобразити такі операції в обліку, щоб не лише у працівників і клієнтів, а також і в бухгалтера настрій залишився святковим, розповімо в сьогоднішній статті.

Документальне оформлення

Навіть підготовку до Нового року має бути грамотно задокументовано. Для цього вам знадобляться:

1) наказ керівника про проведення заходів з новорічного оздоблення приміщень.

У ньому зазначте порядок, місце і строки проведення заходів з оздоблення приміщень, відповідальну особу за проведення таких дій, а також мету їх проведення. Бажано, щоб мета заходу мала зв’язок з господарською діяльністю підприємства (наприклад, для залучення покупців, збільшення обсягу продажів). Від того, наскільки переконливі ви будете в обґрунтуванні госпспрямованості новорічних заходів, безпосередньо залежить податковий облік таких операцій;

2) кошторис витрат на проведення заходів з новорічного оформлення. Його зазвичай складає особа, відповідальна за оформлення приміщень. До цього документа включіть детальний перелік витрат, які слід провести для досягнення бажаного ефекту;

3) первинні (розрахункові, платіжні, прибуткові тощо) документи, що підтверджують здійснення витрат на оздоблення приміщень, запланованих у кошторисі;

4) звіт про фактичні витрати й виконану роботу, підписаний керівником підприємства.

Зверніть увагу: часто дрібну новорічну мішуру придбавають підзвітні особи. У цьому випадку вам не обійтися без службової записки на видачу готівкових коштів під звіт/перерахування коштів на корпоративну платіжну картку (КПК).

Нагадаємо: якщо підзвітній особі заздалегідь грошові кошти не видавалися (вона витрачала власні), то вона має скласти авансовий звіт.

І ще. Якщо ж для оздоблення приміщень залучалися сторонні організації, то всі понесені витрати мають бути підтверджені актами виконаних робіт та платіжними документами.

Підтверджуємо госпспрямованість придбань

Господарська спрямованість операцій, пов’язаних з оздобленням приміщень, має вирішальне значення при відображенні таких операцій у ПДВ-обліку в цілому, а в обліку з податку на прибуток — щодо новорічних ОЗ.

Оздоблюємо вітрини й торговельні зали. Щоб обґрунтувати господарність таких витрат, придбання новорічних прикрас (ОЗ, МНМА або запасів) доцільно розглядати як витрати на рекламу чи інші витрати, пов’язані зі збутом продукції. Адже новорічна атрибутика привертає увагу і до продукції, і до підприємства в цілому.

Оздоблюємо офісні приміщення. А ось із оздобленням офісу не все так однозначно. Адже якщо таким приміщенням користуються переважно працівники підприємства, то придбану підприємством новорічну атрибутику складно буде пов’язати з його господарською діяльністю.

Адже оздоблення робочих місць (наприклад, поява іграшкового Діда Мороза в офісі) не підвищить продуктивність праці ваших працівників і не збільшить продажу.

Саме тому податківці, як правило, проти господарності таких витрат.

А от якщо у святково оздоблений офіс заходять клієнти, то тут за господарність витрат можна ще поборотися. Але попереджаємо: це має сенс тільки тоді, коли витрати на оздоблення можна пов’язати:

• або з рекламою підприємства. Наприклад, порозвішувавши ексклюзивні гірлянди з логотипом або назвою підприємства. До речі, з цим погоджуються і суди (див. ухвалу ВАСУ від 26.07.11 р. у справі № К/9991/2739/11 і постанову Окружного адмінсуду м. Києва від 03.04.17 р. у справі № 826/2708/17);

• або з підвищенням його позитивного іміджу серед клієнтів. Цим можна «виправдати» розміщення в офісі ялинки чи іншої новорічної атрибутики (ухвала ВАСУ від 03.12.09 р. у справі № К-29291/06, постанова Одеського апеляційного адмінсуду від 23.02.16 р. у справі № 821/3357/15-а).

При цьому обов’язково задокументуйте спрямованість таких витрат.

Такий самий підхід використовуйте у разі залучення дизайнерів для створення новорічного оформлення офісу, до якого навідуються клієнти.

Причому на підтримку господарності таких витрат також існують позитивні судові рішення (див. постанову Окружного адмінсуду м. Києва від 12.07.13 р. у справі № 826/7969/ 13-а, ухвалу Київського апеляційного адмінсуду від 31.10.17 р. у справі № 826/2708/17).

Бухгалтерський облік

У бухобліку відображати новорічні атрибути, придбані для оздоблення приміщень, слід залежно від їх вартості і строку експлуатації. Тобто або як:

а) основні засоби (ОЗ) — якщо строк експлуатації прикрас понад 1 рік, а вартість перевищує вартісну межу, встановлену підприємством (у загальному випадку на рівні 6000 грн.).

До них можна віднести дорогі штучні ялинки, світлотехніку тощо. Обліковують такі новорічні ОЗ зазвичай на субрахунку 109 «Інші основні засоби».

Але є й альтернативний підхід, згідно з яким святкові ОЗ розглядають не як інші ОЗ, а як рекламний інвентар (вартість таких активів відображають на субрахунку 106 «Інструменти, прилади та інвентар»). Наприклад, якщо на прикрасі нанесено логотип підприємства;

б) МНМА (малоцінні необоротні матеріальні активи) — якщо строк експлуатації прикрас понад 1 рік, але вартість не перевищує вартісний критерій, встановлений підприємством.

Це можуть бути штучні ялинки вартістю менше 6000 грн., електричні та світлодіодні гірлянди, ялинкові прикраси тощо. Такі новорічні атрибути обліковуються на субрахунку 112 «Малоцінні необоротні матеріальні активи»;

в) запаси — якщо строк експлуатації прикрас менше 1 року.

Сюди відносять паперові гірлянди, ялинкові іграшки-однорічки, серпантин, хлопавки, дощик, а також живі ялини/сосни. Такі активи обліковуємо на рахунку 22 «Малоцінні та швидкозношувані предмети» або на субрахунку 209 «Інші матеріали».

Оприбутковуємо новорічні прикраси на підставі накладних, акта приймання-передачі (форма ОЗ-1 для основних засобів, МНМА) або іншого первинного документа.

Первісну вартість таких активів сформують витрати, безпосередньо пов’язані з їх придбанням (без урахування ПДВ, якщо підприємство — платник ПДВ) і доведенням до стану, у якому вони придатні для використання із запланованою метою (п. 8 П(С)БО 7 «Основні засоби», п. 9 П(С)БО 9 «Запаси»).

Нюанс. Первісну вартість прикрас може поповнити ще й сума «вхідного» ПДВ, якщо вона не потрапить до податкового кредиту (підзвітна особа надала касовий чек на суму понад 240 грн.).

Після введення в експлуатацію вартість ОЗ та МНМА підлягає амортизації згідно з пп. 22 — 30 П(С)БО 7. Витрачені запаси на оздоблення приміщень, а також амортизацію «новорічних» ОЗ та МНМА відносимо:

• або до складу витрат на збут — на рахунок 93 (у разі оздоблення торговельних приміщень або офісів, куди по товар/послугу приходять клієнти);

• або до складу адміністративних витрат — на рахунок 92 (у разі оздоблення офісів, куди клієнти не заходять, але ви готові відстоювати госпспрямованість таких витрат) або на субрахунки 949, 977 (якщо не готові сперечатися з податківцями).

Не виключено, що під час святкування Нового року або підготовки до нього деякі з прикрас будуть пошкоджені. Активи, непридатні до подальшого використання, необхідно списати.

Операцію зі списання у бухобліку відображають проводками:

1) якщо це ОЗ, МНМА:

• Дт 131, 132 — Кт 106, 109, 112 — на суму накопиченої амортизації;

Дт 976 «Списання необоротних активів» — Кт 106, 109, 112 — на недоамортизовану частину ОЗ (за її наявності);

2) якщо це запаси, МШП (малоцінні швидкозношувані предмети), пошкоджені на складі (до їх передання особі, відповідальній за оздоблення приміщень): Дт 947 «Нестачі і втрати від псування цінностей» — Кт 209, 22.

Списання МШП, пошкоджених уже в процесі експлуатації, знайде своє відображення лише в оперативному кількісному обліку.

Зверніть увагу: у разі повернення з експлуатації на склад МШП, придатних для подальшого використання, робимо проводку: Дт 22 — Кт 719 «Інші доходи від операційної діяльності».

Вартість послуг, пов’язаних зі святковим оздобленням магазинів і офісів, також списуємо на витрати залежно від напряму їх використання (на рахунок 92 або 93, субрахунок 949 або 977).

Податок на прибуток

У податковоприбутковому обліку орієнтуємося на бухоблікові правила (п.п. 134.1.1 ПКУ). Тобто витрати на новорічну атрибутику безперешкодно потраплять до витрат (одразу або поступово — через амортизацію), тобто зменшать об’єкт оподаткування податком на прибуток.

При цьому малодохідним платникам жодних коригувань на різниці, передбачені розд. III ПКУ, робити не доведеться. Навіть якщо ОЗ-прикраси з позиції ПКУ будуть негосподарськими.

Тим часом як у високодохідних платників (з річним доходом понад 20 млн грн.) та у малодохідників, що вирішили добровільно коригувати бухгалтерський фінрезультат на податкові різниці, усе дещо складніше. Вони повинні коригувати бухгалтерський фінрезультат: збільшувати його на бухгалтерську амортизацію та зменшувати на податкову (пп. 138.1, 138.2 ПКУ).

Проте з новорічними ОЗ-прикрасами, які не вийде пов’язати з госпдіяльністю підприємства, так зробити не вдасться. Негосподарські об’єкти основних засобів розглядаються як невиробничі ОЗ. Такі об’єкти податковій амортизації не підлягають (п.п. 138.3.2 ПКУ). Як наслідок — не вийде зменшити оподатковуваний прибуток на вартість таких ОЗ (через амортизацію). Фінрезультат до оподаткування доведеться збільшити тільки на бухгалтерську амортизацію (лист ДФСУ від 29.12.16 р. № 14525/Б/99-99-15-02-02-14).

Нюанс. Особливість «новорічних» ОЗ полягає в тому, що на період між святкуваннями Нового року вони не використовуються. Проте зовсім не обов’язково виводити їх з експлуатації та припиняти нарахування на них амортизації. Національні П(С)БО цього не вимагають, а § 55 МСБО 16 «Основні засоби», навпаки, навіть підкреслює, що амортизацію не припиняють, коли актив не використовують, доки він не буде замортизований повністю.

У податківців із цього приводу думки різняться. Так, у листах ДФСУ від 05.01.17 р. № 76/6/99-99-15-02-02-15 та від 25.01.17 р. № 1468/6/99-99-15-02-02-15 вони висловилися проти нарахування амортизації ОЗ під час простою та консервації. Водночас згідно з листом ДФСУ від 19.07.18 р. № 3171/6/99-99-15-02-02-15/ІПК, категорією 102.05 ЗІР ДФСУ — фіскали не проти нарахування податкової амортизації ОЗ, якщо у бухобліку така амортизація нараховується. Тож виводити вам чи не виводити «прикрашальні» об’єкти ОЗ з експлуатації — вирішуйте самі.

І ще кілька слів про МНМА, вартість яких не перевищує 6000 грн. З точки зору п.п. 14.1.138 ПКУ, це не ОЗ. Тобто за ними розраховувати «амортизаційні» різниці не потрібно (див. листи ДФСУ від 31.03.17 р. № 6607/6/99-99-15-02-02-15, від 02.03.17 р. № 4346/6/99-99-15-02-02-15).

ПДВ

Суми «вхідного» ПДВ, які підприємство сплатило (нарахувало) у складі вартості новорічних прикрас, потрапляють до податкового кредиту (ПК). Звичайно, за наявності правильно складеної податкової накладної (ПН), зареєстрованої в Єдиному реєстрі податкових накладних (ЄРПН).

Якщо новорічні прикраси було куплено підзвітною особою за готівкові кошти, то тут варто врахувати деякі нюанси.

1. Датою відображення ПК у загальному випадку буде дата затвердження авансового звіту. Хоча податківці радять орієнтуватися на дату подання такого документа (лист ДФСУ від 09.06.15 р. № 11999/6/99-99-19-01-01-15, від 22.08.17 р. № 1700/6/99-99-15-03-02-15/ІПК, категорія 101.13 ЗІР ДФСУ). При авансовій оплаті товару (коли авансовий звіт вже є, але товар надійде пізніше) це буде або дата отримання товару, або дата списання коштів з КПК. Детальніше про це читайте в консультації «Товари/послуги придбані через підзвітну особу: коли формувати податковий кредит» // «БТ», 2018, № 36.

2. Для цілей відображення ПК за касовим чеком (чеками) беремо до розрахунку вартість товарів/послуг тільки у межах 200 грн. за день (без ПДВ) (п.п. «б» п. 201.11 ПКУ). Якщо ж загальна сума чека перевищує 240 грн., то до ПК за таким чеком не потрапить ні копійки. Така сума «вхідного» ПДВ поповнить первісну вартість активів.

А от для того, щоб зберегти сформований ПК, доведеться підтвердити госпспрямованість витрат на придбання новорічної атрибутики.

Інакше відображений ПК доведеться компенсувати нарахуванням податкових зобов’язань (ПЗ) згідно з п.п. «г» п. 198.5 ПКУ. Для цього не пізніше останнього дня звітного періоду, в якому отримувалися новорічні прикраси, потрібно скласти зведену податкову накладну і зареєструвати її в ЄРПН.

Приклад. Напередодні Нового року підприємство придбало:

а) для оздоблення торговельного залу магазину:

штучну ялину вартістю 7500 грн. (у тому числі ПДВ — 1250 грн.);

електричні гірлянди на загальну суму 2400 грн. (у тому числі ПДВ — 400 грн.);

ялинкові іграшки та новорічну мішуру (конфетті, серпантин, паперові гірлянди) на загальну суму 1200 грн. (через підзвітну особу у неплатника ПДВ);

б) для оздоблення офісних приміщень:

3 світлодіодні фігурки сніговиків вартістю 600 грн./шт. (у тому числі ПДВ — 100 грн.). Загальна вартість фігурок склала 1800 грн. (у тому числі ПДВ — 300 грн.);

гірлянди у вигляді сніжинок вартістю 600 грн. (у тому числі ПДВ — 100 грн.).

Покажемо, як відобразити в обліку такі операції.

Оздоблюємо магазин та офісні приміщення

№ з/п

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Сума,

грн.

дебет

кредит

1

Перераховано передоплату за:

• штучну ялинку

371

311

7500

• електричні гірлянди

2400

• світлодіодні фігурки сніговиків

1800

• гірлянди у вигляді сніжинок

600

2

Відображено ПК з ПДВ (за наявності ПН, зареєстрованої в ЄРПН)

644/1

644

2050

641/ПДВ

644/1

3

Отримано від постачальників:

• штучну ялинку (ОЗ)

152

631

6250

• електричні гірлянди (МНМА)

153

631

2000

• світлодіодні фігурки сніговиків (МНМА)

1500

• гірлянди у вигляді сніжинок (МШП)

22

631

500

4

Списано суму ПК з ПДВ

644

631

2050

5

Відображено залік заборгованостей

631

371

12300

6

Збільшено на суму «компенсуючих» ПЗ первісну вартість:

• світлодіодних фігурок сніговиків

153

643/1

300

• гірлянд у вигляді сніжинок

22

643/1

100

7

Видано кошти під звіт

372

301, 311

1200

8

Оприбутковано ялинкові іграшки та новорічну мішуру, придбані у неплатника ПДВ

22

372

1200

9

Передано в експлуатацію новорічні прикраси:

• штучну ялинку (ОЗ)

109

152

6250

• електричні гірлянди (МНМА)

112

153

2000

• світлодіодні фігурки сніговиків (МНМА)

1800

• гірлянди у вигляді сніжинок (МБП)

92

22

600

• ялинкові іграшки та новорічну мішуру

93

22

1200

10

Нараховано «компенсуючі» ПЗ у кінці місяця щодо прикрас, придбаних для офісу

(складено і зареєстровано в ЄРПН зведену ПН)

643/1

641/ПДВ

400

11

Нараховано амортизацію (методом «100 %») на:

• електричні гірлянди (МНМА)

93

132

2000

• світлодіодні фігурки сніговиків (МНМА)

92

1800

12

Нараховано амортизацію на штучну ялинку (щомісячно)

93

131

130(1)

(1) Умовна величина.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі