Теми статей
Обрати теми

Перелік ризикових платників податків: ДФСУ затвердила Порядок формування

Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці
Наказ ДФСУ від 21.03.18 р. № 144 «Про затвердження Порядку формування територіальними органами та структурними підрозділами ДФС переліку ризикових платників податків, Рішення про врахування/неврахування Таблиці даних платника податків, Рішення про неврахування Таблиці даних платника податків»

Можна з упевненістю сказати, що на появу цього документа чекали багато платників ПДВ. Адже, потрапивши до переліку ризикових платників податків, вони отримують своєрідну «чорну мітку», і вірогідність спілкування з «розблокувальною» Комісією зростає багаторазово.

Нагадаємо. Критерії ризиковості платника податків визначені в листі ДФСУ від 21.03.18 р. № 959/99-99-07-18 // «БТ», 2018, № 14 (далі — лист № 959). Вони складаються з:

• основних критеріїв, які свідчать про фіктивність платника (пп. 1.1 — 1.5 листа № 959);

• додаткових критеріїв, на підставі яких фіскали можуть підозрювати платника податків у здійсненні ризикових операцій (п. 1.6 листа № 959).

Якщо платник ПДВ відповідає хоча б одному з таких критеріїв, то, потрапивши під моніторинг*, його ПН/РК обов’язково будуть заблоковані.

* Детальніше про це ви можете прочитати в статті «Друге пришестя системи блокування податкових накладних» // «БТ», 2018, № 14.

На жаль, наказ, що коментується, небагато додав до сказаного. У нім не прописано, за яким принципом «регіональні» Комісії ділитимуть платників податків на «хороших» і «підозрілих». У ньому йдеться про технологію «сортування» платників ПДВ.

1. На відповідність критеріям ризиковості перевірятимуть УСІХ платників ПДВ, які подають ПН/РК на реєстрацію в ЄРПН.

2. «Ризиковий» перелік формують виключно регіональні органи ДФСУ.

При цьому інформацію про відповідність платника ПДВ критеріям ризиковості, прописаним:

• у пп. 1.1 — 1.5 листа № 959, до «ризикового» переліку вносить представник підрозділу оперативного управління (який входить також і до складу «регіональної» Комісії);

• у п. 1.6 листа № 959, — голова «регіональної» Комісії.

3. Порядок виключення платника ПДВ з «ризикового» переліку чітко не прописаний.

У наказі, що коментується, сказано лише, що платника ПДВ, який раніше потрапив до «чорного» списку, можуть виключити з «ризикового» переліку:

• або за поданням структурного підрозділу ГУ ДФСУ (у разі виявлення невідповідності платника податків критеріям, прописаним у пп. 1.1 — 1.5 листа № 959) на підставі інформації і матеріалів, які спростовують відомості про відповідність ризиковим критеріям;

• або після ухвалення відповідного рішення Комісії (у разі виявлення невідповідності платника податків критеріям, зазначеним у п. 1.6 листа № 959).

А ось коли такі рішення повинні прийматися, як часто, на підставі яких документів і звідки такі документи мають бути отримані — жодного слова.

Виходить, регіональні органи ДФСУ прийматимуть такі рішення на свій страх і ризик? Поживемо — побачимо.

Форми врахування/неврахування Таблиці платника податків. Документом, що коментується, податківці також затвердили дві форми:

Рішення врахування/неврахування Таблиці даних платника податків — її направляють у відповідь на подану платником ПДВ Таблицю;

Рішення про неврахування Таблиці даних платника податків — її контролери направляють, якщо після врахування Таблиці вони з’ясують, що в такій Таблиці зазначена недостовірна інформація (п. 36 Порядку блокування № 117**).

** Порядок зупинення реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, затверджений постановою Кабміну від 21.02.18 р. № 117.

Форми схожі між собою. Ось тільки в першій є поле, де може стояти відмітка про врахування Таблиці, а в другій — посилання на п. 36 Порядку блокування № 117.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі