Теми статей
Обрати теми

Електронний кабінет: подаємо скаргу на рішення «розблокувальної» Комісії

Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці
З огляду те, що перезавантаження системи блокування податкових накладних стартувало ще в березні 2018 року*, у ДФСУ тільки зараз дійшли руки до того, щоб впровадити в Електронному кабінеті відповідну форму скарги на рішення «розблокувальної» Комісії. Отже, практично протягом місяця платники ПДВ не могли оскаржити рішення «розблокувальних» Комісій. Адже подати скаргу в паперовому вигляді вже не можна (у 2018 році вона надсилається контролерам виключно в електронному вигляді). Що ж, тепер така можливість у платників ПДВ з’явилася. Як нею скористатися — розповімо в сьогоднішній статті.

* Див. статтю «Друге пришестя системи блокування податкових накладних» // «БТ», 2018, № 14.

Подаємо скаргу

Спочатку хочемо попередити: для формування скарги на рішення «розблокувальної» Комісії в електронному вигляді платники ПДВ можуть обрати на власний розсуд будь-яке програмне забезпечення, яке формує початковий файл відповідно до затвердженого формату (стандартом).

Але якщо ви все-таки вирішили скористатися Електронним кабінетом, спочатку зайдіть до нього. Для цього:

• або перейдіть за адресою: http://cabinet.sfs.gov.ua;

• або знайдіть його в стрічці сервісів на головній сторінці ДФСУ: www. sfs.gov.ua.

Після цього увійдіть до особистого кабінету (як це зробити, читайте в консультації «Електронний кабінет: новий дизайн або тотальне перетворення» // «БТ», 2018, № 4).

У меню знайдіть вкладку «Введення звітності». Перед вами з’явитися загальний список тих форм звітності, які платник податків може подати через Електронний кабінет. Знаходимо в ній форму J(F) 1313201Скарга на рішення комісії ДФСУ у реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування в ЄРПН») (див. рис. 1), відкриваємо її і натискаємо кнопку «Створити».

img 1

Рис. 1. Де знайти форму скарги в Електронному кабінеті

Тепер переходимо до заповнення самої форми (див. рис. 2). Зазначте в ній:

а) номер і дату оскаржуваного рішення;

б) причину оскарження. У полі «Інформація про причини незгоди платника податку з рішенням комісії…» впишіть найосновніші моменти, за якими ви оскаржите рішення Комісії, оскільки його можливості дуже обмежені.

Якщо список аргументів дуже великий — оформіть його в паперовому вигляді, підпишіть, поставте печатку (якщо користуєтеся печаткою), зареєструйте, відскануйте і додайте до електронної скарги як один з окремих додатків (як це зробити, див. далі);

в) вимоги, які висуваєте «розблокувальній» Комісії.

img 2

Рис. 2. Приклад заповнення скарги

До скарги можна прикласти документи, що підтверджують реальність проведеної операції, на підставі яких була складена відмовна ПН/РК.

Для цього у вікні заповнення форми скарги виберіть вкладку «Додатки» і натисніть «Додати…». Система запропонує вам додати додаток до пакета за формою J(F) 1360102.

Це буде документ довільного формату, з яким ви вже знайомі. Ви його заповнювали при поданні «розблокувальних» документів у складі Повідомлення за формою J(F) 1312602 (див. рис. 3).

img 3

Рис. 3. Форма для додавання документів до скарги

За такими ж правилами дійте і зараз. Тобто кожен документ, який додається до скарги, зробіть окремим додатком у форматі pdf. При цьому кожен такий документ повинен мати розмір не більше 2 мегабайтів.

Після того як усе буде зроблено, перевірте правильність заповнення форми (натиснувши кнопку «Перевірити»), збережіть її, підпишіть і надішліть до ДФСУ.

Нагадаємо: строк розгляду скарги становить 10 календарних днів з дня отримання такої скарги ДФСУ (п.п. 56.23.3 ПКУ).

Помилилися? Не біда

Платник ПДВ має право відкликати подану ним скаргу, якщо, наприклад, виявить, що припустився в ній помилки. Зробити це він може до ухвалення рішення Комісією ДФСУ з питань розгляду скарг.

Заява про відкликання скарги подається за формою J(F) 1313301. Заповнити її нескладно (див. рис. 4).

img 4

Рис. 4. Приклад заповнення Заяви про вікликання скарги

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі