Теми статей
Обрати теми

Змінилася одиниця виміру: як заповнити розрахунок коригування

Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці
Лист ДФСУ від 25.10.18 р. № 4560/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

Поява системи блокування змусила платників ПДВ дійти висновку: щоб відправлену на реєстрацію податкову накладну (ПН) не заблокували, дані, зазначені в ній (скажімо, номенклатура, одиниця виміру, коди УКТ ЗЕД/послуг), повинні збігатися з даними із «вхідних» ПН постачальників.

Проте перші ж роз’яснення контролерів розвіяли цей міф.

Так, фіскали пояснили: якщо при придбанні товару ціна була встановлена за вагову одиницю (кг, т тощо), а при продажу її встановили за кількісну одиницю (штуку, мішок, пакет тощо), то одиниця виміру в гр. 4 «продажної» ПН може відрізнятися від одиниці виміру, зазначеної в гр. 4 «покупної» ПН (див. лист ГУ ДФС у Донецькій обл. від 12.03.18 р. № 937/ІПК/05-99-12-01-13; категорію 101.16 ЗІР ДФСУ).

А це свідчить про те, що коли одиниця виміру товару/послуги змінюється, то нічого страшного в цьому немає. Тож за це переживати не варто. А ось про те, які дані у «вхідній» і «вихідній» ПН повинні збігатися, читайте в консультації «Якщо в податковій накладній на «вході-виході» є відмінності» // «БТ», 2018, № 41.

У листі, що коментується, контролери пішли ще далі. Вони дозволяють платникам ПДВ змінювати одиницю виміру товару/послуги в ПН за допомогою розрахунку коригування (РК).

Але тільки попереджають: якщо змінюються одиниця виміру товару і ціна за одиницю такого товару, відповідно має змінитися і його кількість (якщо загальний обсяг операції залишається незмінним). Складаючи розрахунок коригування в такій ситуації, доцільно використовувати причину коригування «Зміна номенклатури».

Приміром, сторони домовилися про постачання 2 ящиків яблук за ціною 60 грн./ящ. (у тому числі ПДВ — 10 грн.). Отримавши від покупця передоплату (у розмірі 120 грн.), постачальник склав ПН і зареєстрував її в ЄРПН.

Проте незабаром було вирішено, що яблука поставлятимуться не ящиками, а кілограмами. Відповідно, складаючи РК до ПН на передоплату, постачальник повинен врахувати, що:

• ціна має бути зазначена не за ящик (60 грн.), а за кілограм яблук (6 грн.). Тобто ціна зміниться;

• кількість товару дорівнюватиме не «2» (ящикам), а «20» (кг), оскільки в одному ящику поміщається 10 кг яблук. Тобто зміниться і кількість.

А при одночасній зміні кількості і ціни товару/послуги оформляють РК з причиною «Зміна номенклатури» (лист ДФСУ від 22.06.18 р. № 18983/7/99-99-15-03-02-17).

Алгоритм такий:

• одним рядком ви обнулите рядок з ПН, одиниця виміру за яким змінюється (у гр. 7 РК вказуємо кількість товару/послуги зі знаком «-», при цьому в гр. 8 залишаємо «стару» ціну, а в гр. 4 — «стару» одиницю виміру);

• наступним рядком під новим порядковим номером додаємо правильні дані (з новою одиницею виміру, кількістю товару/послуги і ціною).

І наостанок ще раз нагадуємо: з 01.12.18 р. форми ПН і РК буде оновлено (згідно з наказом Мінфіну від 17.09.18 р. № 763 (див. консультацію «Нова податкова накладна: детально про новинки» у цьому номері).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі